Deze blog is gepubliceerd op 1 mei 2017 en is voor het laatst gewijzigd op 9 maart 2020


Telecomwet 2017: wat is veranderd en wat betekent dit voor jou?


BKR-registratie telefoonabonnement

Is het tijd voor een nieuwe telefoon? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Telecomwet die in mei 2017 zijn doorgevoerd. Via de Telecomwet oefent de overheid toezicht uit op de telecommunicatiemarkt. Zo zijn telefoonproviders sinds de wijziging verplicht de melding “Let op, geld lenen kost geld” te tonen op hun website. Ook moeten zij de totale maandelijkse abonnementsprijs opsplitsen in toestelkosten en abonnementskosten. Wat voor jou vooral belangrijk is, is dat abonnementen BKR-geregistreerd worden. Wat betekent dat voor jou? Dat lees je in dit blogartikel.

Wat is een BKR-registratie?

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is een register waarin aangevraagde leningen geregistreerd worden door een kredietverstrekker. Dit is in Nederland wettelijk verplicht. Een kredietverstrekking is een lening en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het financieren van een dure aankoop zoals een wasmachine of om een verbouwing aan huis te kunnen bekostigen. Sinds 1 mei 2017 is een BKR-registratie ook verplicht bij het afsluiten van een abonnement waarbij de lening voor de telefoon hoger is dan €250.

Hoe gaat een BKR-registratie in zijn werking?

Wanneer er een nieuwe kredietaanvraag bij een kredietverstrekker (bijv. een telecomprovider) binnenkomt, is de kredietverstrekker verplicht om deze aanvraag te toetsen. Deze toetsing wordt uitgevoerd door het BKR te raadplegen en geeft inzicht in alle lopende leningen. Een kredietverstrekker kan hiermee toetsen of de kredietaanvrager de lasten van de kredietaanvraag kan bekostigen.

BKR-registratie en een telefoonabonnement

Per 1 mei 2017 zijn telecomproviders verplicht iedere aangevraagde lening te controleren, waarna de telecomprovider zelf bepaalt of de lening wel of niet verstrekt wordt. Dit geldt alleen voor telefoonabonnementen waarbij de kosten van de lening op meer dan € 250 uitkomen. Ook stelt de nieuwe regelgeving dat telecomproviders de consument duidelijk moeten informeren over de mogelijke gevolgen van een BKR-registratie. Bij 91% van de mensen is er gelukkig sprake van een positieve BKR registratie. De telecomwet is speciaal in het leven geroepen om de overige 9% te beschermen tegen het aangaan van leningen welke ze in principe niet kunnen betalen.

Gevolgen van een BKR-registratie

Een van de grootste gevolgen van een BKR registratie is dat consumenten gekort kunnen worden op de hypotheekverstrekking, omdat een BKR-registratie als een ‘consumptief krediet’ wordt gezien. Wil je per 1 mei 2017 een iPhone abonnement afsluiten? Dan is de kans dus groot dat je gekort wordt op de hypotheekverstrekking. Volgens Knab kan het je tot €4000 aan hypotheek kosten als je een telefoonabonnement hebt van €15 per maand. Betaal je €25 per maand, dan loopt dit al op tot €7.000.

Uitzonderingen BKR-registratie telefoonabonnementen

Indien er sprake is van een telefoonabonnement waarvan het kredietbedrag minder is dan € 250, is het niet verplicht om dit bij het BKR te registreren. Koop je bijvoorbeeld een telefoon van € 700 en reken je € 500 direct af? Dan kost de telefoon slechts €200 en is er dus geen sprake van een BKR-registratie. Wel blijven telecomproviders verplicht om te toetsen of dit daadwerkelijk ook het geval is.

Tot slot

Zit je niet te wachten op een BKR-registratie en wil je veel geld besparen? Dan raden we je aan om voor een refurbished iPhone van Forza Refurbished te kiezen en deze te combineren met een goedkoop sim-only abonnement. Bij Forza Refurbished vind je al een iPhone voor minder dan €200. Daarnaast ontvang je bij ons standaard 24 maanden garantie op je aankoop! Bekijk hier hoeveel je op een refurbished iPhone ten opzichte van nieuw kunt besparen.