Waar komt Black Friday vandaan?

25 November 2020 - 5 min read time
Waar komt Black Friday vandaan?

Onze refurbished iPhones en refurbished iPads zijn niet het enige dat uit Amerika komt. Black Friday komt daar namelijk ook vandaan. Hoe deze dag precies tot stand is gekomen blijft een beetje gissen, want over het ontstaan ervan zijn verschillende theorieën. Eén ding is zeker: op deze dag shop je met kortingen die je anders nooit voor mogelijk durft te houden. Benieuwd naar de oorsprong van Black Friday? Je leest er hier alles over.

Black Friday, onze zwarte zaterdag?

Black Friday dook voor het eerst op in het jaar 1965 in de Amerikaanse stad Philadelphia. Tijdens de nationale feestdag Thanksgiving komen grote gezinnen massaal bij elkaar om te eten en de avond door te brengen. De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij heeft, is het traditie om te winkelen en de eerste Kerstaankopen in huis te halen. Het is de drukste dag van het jaar voor winkeliers en maar lastig te handhaven voor politie. Het wordt dan ook wel ‘Black Friday’ genoemd en heeft een iets wat negatieve lading. Het zou dus onze zwarte zaterdag kunnen zijn, waarop we massaal de auto instappen en al file-rijdend naar onze vakantiebestemming gaan.

Zwarte cijfers

Thanksgiving heeft een heel groot economisch belang, want al die winkeliers draaien op deze dag volop winst. De retailers kunnen dus flinke ‘zwarte cijfers’ schrijven. Weer een theorie, en een positieve dit keer, voor het ontstaan voor Black Friday.

Thanksgiving Parade

In de Amerika straten van de Big Apple wordt jaarlijks één van ’s werelds grootste optochten georganiseerd. In de dagen na deze optocht stijgt de omzet van nabijgelegen winkeliers enorm. De parade wordt gezien als officieus startsein van het kerstseizoen en veel retailers hebben de onderlinge afspraak om met hun najaarsuitverkoop te wachten tot na de Thanksgiving parade. Dat doen zij dan ook massaal en de hoge kortingen vliegen je daarbij om de oren. 

Black Friday in Nederland

In Nederland laat Black Friday iets langer op zich wachten. Wij hebben immers geen Thanksgiving als nationale feestdag. In 2015 zien de eerste bedrijven wel heil in de term Black Friday en beginnen zij te adverteren met aantrekkelijke deals. Sindsdien gaat het snel en groeit Black Friday ook in Nederland uit tot een typische dag waarop hoge kortingen en grote acties centraal staan. Inmiddels wordt de Black Friday-gekte steeds groter en kun je niet alleen op vrijdag, maar de hele week goede aanbiedingen scoren. Er is zelfs een Cyber Monday.

Cyber Monday, de overblijfselen van Black Friday

Black Friday Forza Refurbished

Omdat niet elke consument tijd heeft om zijn aankopen tijdens Black Friday te doen of niet op de massale drukte zit te wachten, is een nieuwe trend ontstaan: shoppen op maandag. Deze maandagshoppers gaan massaal op jacht naar de overgebleven aanbiedingen van Black Friday. Omdat dit grotendeels via internet verloopt, heeft deze trend in 2005 de bijnaam Cyber Monday gekregen.

Black Friday bij Forza

Feestdagen zijn natuurlijk al duur genoeg. Bij Forza vind je daarom het hele jaar door refurbished Apple devices tegen de scherpste prijs. Tijdens Black Friday haal je het nóg voordeliger in huis dan je van ons gewend bent. Bekijk onze Black Friday-pagina voor de beste deals! Weet je nog niet helemaal welke iPhone het beste bij jou past? Onze iPhone kopen-pagina helpt je verder.

algemeen
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?