Apple en veiligheid

Apple staat erom bekend dat ze producten en diensten ontwikkelen die het leven makkelijker maken. Daarbij focust Apple niet alleen op gebruiksvriendelijke designs en interfaces van iPhones, iPads, MacBooks of Apple watches. Ook de toepassingen waarmee de veiligheid van Apple gebruikers wordt vergroot nemen toe.


Valdetectie Apple Watch

De valdetectie van de Apple Watch 4 heeft zelfs al meerdere levens gered. De smartwatch van Apple meet namelijk de hartslag. In combinatie met de bewegingssensor weet het horloge precies wanneer iemand door uitzonderlijke omstandigheden valt. Acuut hartfalen kan zo bijvoorbeeld vroegtijdig worden gedetecteerd. En dat is niet het enige, want na een minuut van niet-bewegen worden hulpdiensten automatisch ingelicht. Het slimme horloge brengt het alarmnummer en de ingestelde noodnummers op de hoogte met een bericht en de locatie. Wanneer je omvalt en binnen een minuut wel beweegt, zal de Apple Watch enkel controleren of alles goed gaat. Al het niet goed gaat, kun je er alsnog voor kiezen om een noodmelding te versturen. Een val wordt ook automatisch vastgelegd in de Gezondheid-app, tenzij je antwoordt dat je niet bent gevallen wanneer de Apple Watch hierom vraagt.

Valdetectie inschakelen

Als je een Apple Watch in je bezit hebt, kun je de valdetectie eenvoudig in- of uitschakelen via de Apple Watch-app op je iPhone. Ga in de app naar het tabblad ‘Mijn Watch’, tik op ‘SOS-Noodmelding’ en schakel de valdetectie in. Als je bij het instellen van de Apple Watch of de Gezondheid-app hebt ingevuld dat je 65 jaar of ouder bent, zal de valdetectie automatisch worden ingeschakeld.

Locatie bij bellen alarmnummer iOS13

Onlangs kondigde Apple aan dat er in iOS 13 een soortgelijke techniek is verwerkt. Op het moment dat je met een iPhone de alarmlijn belt, wordt de locatie meegestuurd. Zo is de hulpdienst direct op de hoogte van waar ze moeten zijn.

Om te zorgen dat de locatie van een iPhone automatisch wordt verstuurd bij het bellen van een alarmnummer, wordt ‘advanced mobile location’ (afgekort aml) toegepast. Het toestel stuurt een sms naar de meldkamer, met daarin coördinaten van de locatie van het toestel, het telefoonnummer en het imei- en imsi-nummer. Het schijnt voor gebruikers niet eenvoudig te zijn om de aml functie uit te zetten. De techniek werkt met telefoons met en zonder simkaart. Het Europese Hof van Justitie verplicht providers om zowel met of zonder simkaart de locatiegegevens door te geven aan de meldkamer.

Noodnummers op je iPhone

Met ‘Emergency SOS in iOS 11 en latere besturingssystemen, kun je nog makkelijker alarm slaan. Wanneer je belt met SOS, belt je iPhone automatische het lokale alarmnummer. Daarbij kun je ook contacten toevoegen. Nadat de noodoproep is beëindigd, waarschuwt de iPhone automatisch de noodcontacten met een sms-bericht. De locatie wordt verstuurd. Dit gebeurt later nogmaals als de locatie anders is.