Dag van de iPod: na 17 jaar nog relevant?

23 Oktober 2018 - 5 min read time

Dag van de iPod: na 17 jaar nog relevant?

23 oktober 2001 was het moment dat Steve Jobs, medeoprichter van Apple, geschiedenis schreef met de introductie van de iPod. Deze draagbare speler heeft de manier waarop we naar muziek luisteren compleet veranderd. Een iPod is dan ook het boegbeeld van de mp3-speler geworden. Vandaag blikken we terug op de glorieuze tijd waarin een iPod niet weg te denken was uit ons leven.

Zie hier: de introductie van de eerste iPod.

Het succes van Apple’s MP3-spelers

In een korte tijd zijn mp3-spelers enorm populair geworden. Dat is ook niet zo gek als je kijkt naar de technologieën van 17 jaar geleden. Toen was je beperkt om muziek te luisteren via cd’s of cassettebandjes, je weet wel: zo’n plastic doosje die je moet opwinden om opnieuw af te spelen. De walk- en discmans maakten plaats voor mp3-spelers, waar Apple iPod vrijwel altijd de grootste naam is geweest. In 2008 maakte het techbedrijf bekend ruim honderd miljoen iPods verkocht te hebben wereldwijd.

Smartphone als mp3-speler

Hoewel de iPod jarenlang de nummer één was op het gebied van mobiele musicaliteit, kreeg de muziekspeler het zwaar door de komst van de smartphone. Want waarom een mp3-speler aanschaffen als je ook muziek op je telefoon kunt luisteren? Vanuit die gedachte ontwikkelde Apple verschillende iPod-modellen, die inspelen op specifieke behoeftes van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan een kleine en compacte speler voor tijdens het sporten (iPod Shuffle) of een stevig device met extra veel ruimte voor bestanden (iPod Classic).

Alle iPod-modellen van Apple

Op de website van Apple vind je een overzicht van de iPod door de jaren heen. Wij hebben de verschillende modellen, met de meest kenmerkende functies en eigenschappen, voor je op een rijtje gezet. Deze vind je in het onderstaande overzicht.

Classic iPod Classic De iPod Classic heeft een traditioneel ontwerp en beschikt over een kleurenbeeldscherm. Via het ronde Click Wheel met touch-functies navigeer je eenvoudig door foto’s, video’s en afbeeldingen. De iPod Classic is het eerste model iPod en is vijf keer opnieuw uitgebracht.
Mini iPod Mini De Mini is de middenklasse van iPod en is verkrijgbaar in diverse kleuren. Dit model heeft slechts twee generaties en heeft plaats moeten maken voor de iPod Nano.
Nano iPod Nano De iPod Nano beschikt ook over een Click Wheel en is kleiner dan de iPod Mini. In plaats van flashgeheugen maakt de Nano gebruik van een harde schijf en ook de synchronisatie is verbeterd. De Nano-serie onderscheidt zich door de diverse kleuren en later ook door de toevoeging van een microfoon en camera. In totaal zijn er zes generaties iPod Nano op de markt verschenen.
Shuffle iPod Shuffle De iPod Shuffle is de kleinste van het stel en de vier verschillende generaties beschikken geen van allen over een beeldscherm. Het typerende aan de iPod Shuffle is de clip om het device te bevestigen aan bijvoorbeeld een kledingstuk. Ideaal voor onderweg.
Touch iPod Touch De iPod Touch is de eerste mp3-speler van Apple met een Multi-Touch-scherm. Het device komt erg overeen met de iPhone, minus de telefoonfuncties. De iPod Touch-familie bestaat uit zes generaties, elk geschikt om mee op internet te surfen, video’s te kijken of games te spelen.

Het einde van de iPod

Helaas is het Apple niet gelukt om de vraag naar mp3-spelers te vergroten en de iPod kreeg het zwaar te verduren. De iPod Mini was slechts anderhalf jaar verkrijgbaar voor deze in 2005 uit de selectie werd gehaald. In 2017 maakte Apple bekend te stoppen met de productie van de iPod Nano en Shuffle, drie jaar na het stopzetten van de iPod Classic. De zesde generatie Apple iPod Touch is echter nog wel verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, inclusief de exclusieve (PRODUCT)RED-versie.

Voor wie is de iPod nog interessant?

Je verwacht het misschien niet, maar de iPod Touch, de populairste uitvoering van de iPod, wordt vandaag de dag nog regelmatig aangeschaft. Hoewel de verkoop is gedaald door de komst van smartphones zijn er regelmatig kopers die de mobiele devices aanschaffen. Niet iedereen ziet de voordelen in van een premium smartphone.

iPod nog relevant?

In de meeste gevallen zijn het óf hele jonge óf juist wat oudere mensen die een iPod Touch gebruiken. Jeugd is hoofdzakelijk op zoek naar een mobiel apparaat om online actief op te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van video’s, het maken van foto’s of het spelen van games. Ouderen daarentegen willen zo nu en dan de krant lezen of met familieleden kunnen videobellen. Daar zijn de telefoonfuncties van bijvoorbeeld een iPhone niet per se voor nodig.

Een iPhone voor de prijs van een nieuwe iPod Touch

De gloriedagen van de iPod zijn achter de rug. De populariteit van portable muziekspelers is afgenomen en de mp3-spelers hebben plaats moeten maken voor smartphones. Hoewel er nog vraag is naar iPods, zijn er beperkingen in het gebruik van dit device. Zo loop je altijd rond met een extra apparaat, kun je niet even iemand bellen en ben je vaak gebonden aan een wifi-netwerk. Voor het geld van een nieuwe iPod Touch kun je beter kiezen voor een toestel waar wél alle functies op zitten. Hoe? Met een refurbished iPhone van Forza Refurbished.

Voordelige Apple-devices van Forza Refurbished

Een refurbished iPhone van Forza werkt precies zoals je verwacht van een Apple-toestel, maar dan voor een lage prijs. Toestellen die bij ons binnenkomen worden op meer dan 50 punten gecontroleerd door speciale robots én techniekers. Vervolgens worden de smartphones schoongemaakt en ingepakt, klaar voor de verkoop. Om kwaliteit te garanderen ontvang je van ons óók nog eens drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en nieuwe laadaccessoires. De kosten voor zo’n gereviseerd toestel liggen al snel honderden euro’s lager dan de gemiddelde nieuwprijs. Die laat je dus niet liggen.

Kies je voor refurbished dan kun je genieten van deze voordelen:

  • Garantie van drie jaar op het toestel (sinds 1 juni 2023);
  • Een door robots en techniekers gecontroleerd device;
  • De mogelijkheid om binnen 14 dagen het toestel vrijblijvend terug te sturen;
  • Gratis oplaadaccessoires;
  • Een besparing van tientallen of zelfs honderden euro’s.
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?