iOS 14: de belangrijke functies en vernieuwingen op een rij


iOS 14 is officieel aangekondigd door Apple. In het najaar van 2020 kun je jouw iPhone updaten naar iOS 14. Dit nieuwe besturingssysteem biedt een paar leuke en praktische vernieuwingen ten opzichte van de vorige versie van het besturingssysteem. We zetten ze voor je op een rij.

Widgets op het beginscherm

Widgets beginscherm iOS 14

Apple heeft het beginscherm op de schop gegooid. In iOS 14 is het mogelijk om widgets op het beginscherm te plaatsen. Welke dat zijn en hoe groot de widgets worden weergegeven bepaal je helemaal zelf. In één oogopslag kun je bijvoorbeeld zien hoe laat het is, wat voor weer het vandaag wordt en welke afspraken in je agenda staan. Je hebt ook de optie om een Smart Stack te gebruiken. Dit is één plek op het beginscherm waarin je meerdere widgets plaatst. Smart Stack geeft automatisch de relevante widgets weer. Zo krijg je bijvoorbeeld in de ochtend nieuwsberichten te zien en krijg je later op de dag een kalender voorgeschoteld.

Inkomende oproepen als kleine pop-up

Oproep pop-up iOS 14

Als je in iOS 13 of ouder een inkomende oproep krijgt, verschijnt een pop-up in beeld die het gehele beeldscherm bedekt. Je bent hierdoor gedwongen de taak te onderbreken waarmee je bezig bent. Bij iOS 14 is dat verleden tijd, want de pop-up verschijnt in het klein bovenin het beeldscherm. Je kunt dus gewoon doorgaan met waar je mee bezig was.

Een veelzijdigere Kaarten-app

Kaarten-app iOS 14

De Kaarten-app krijgt een flinke update. Fietsroutes worden als eerste in de VS en China geïntegreerd en later zal dit ook in Europa beschikbaar komen. Obstakels op de route, zoals een steile klim, worden in de app getoond. Je hebt hierdoor geen Google Maps meer nodig. Ook komen er routes voor elektrische voertuigen. De Kaarten-app houdt de acculading en factoren die de acculading kunnen beïnvloeden (het weer) in de gaten en vertelt je waar oplaadstations zijn. Zo kom je nooit met een lege accu te staan. Apple is voor deze functie de samenwerking aangegaan met BMW en Ford. Ook laat de app zien waar het druk is, waar groene zones zijn en welke alternatieve routes beschikbaar zijn.

Picture-in-picture

Picture in picture-functie iOS 14

Picture-in-picture is een functie die het mogelijk maakt om content te bekijken terwijl je iets anders aan het doen bent. Stel dat je een Netflix-serie aan het kijken bent en even snel een e-mail moet sturen, dan kun je dit tegelijkertijd doen. De serie wordt een klein schermpje dat je volledig kunt beheren terwijl je een e-mail schrijft. Je kunt het schermpje verplaatsen, pauzeren en zelfs helemaal weg swipen.

Gebruiksvriendelijkere Siri

Siri iOS 14

Als je Siri oproept, neemt de slimme assistent in iOS 14 niet meer je hele beeldscherm in beslag. In plaats daarvan verschijnt een blauwe bubbel. Je kunt hierdoor verdergaan met je taak terwijl je iets aan Siri vraagt. Verder is het mogelijk om audioboodschappen te versturen via Siri. Dit is vooral erg handig als je in de auto zit en op berichten van je contactpersoon wilt reageren. Waar Siri nog regelmatig het verkeerde citeert als je niet duidelijk genoeg praat, is dat met een spraakbericht verleden tijd.

App Clips: gebruik een app zonder hem te installeren

Apple Clip iOS 14

Een App Clip is een klein gedeelte van een app. Je kunt ze gebruiken voor kleine taken, zoals het betalen van je koffie. Omdat App Clips gebruikmaken van Apple Pay en Sign in with Apple, hoef je geen account aan te maken. Omdat App Clips kleiner zijn dan 10MB kun je ze heel snel oproepen om er gebruik van te maken.

App Library: eindelijk orde in de chaos

App bibliotheek iOS 14

Heb je heel veel apps? In de App Library kun je ze eindelijk ordenen. Deze bibliotheek groepeert automatisch apps in grote mappen. De automatische ordening vindt plaats op basis van categorieën, zoals Social Media en Fitness & Health. Via de zoekfunctie bovenaan het scherm heb je een app zo weer gevonden. Dankzij de App Library kun je het beginscherm van je iPhone helemaal opruimen. Het is dan ook een grotere verandering in het startscherm sinds jaren.

Berichten app: uitgebreider en overzichtelijker

iMessage iOS 14

iMessage, de berichten-app van Apple, krijgt een aantal hele fijne verbeteringen die vooral groepsgesprekken ten goede komen. Zo kun je gesprekken bovenin het overzicht vastpinnen, zodat je belangrijke / favoriete gesprekken altijd in beeld blijven. Ook kun je een uitgelichte foto aan groepsgesprekken toevoegen zodat je ze eenvoudig kunt herkennen. Ook zijn er opties toegevoegd waarmee je op een specifiek bericht in een groepsgesprek kunt reageren. Dit zijn functies die je wellicht herkent van WhatsApp. Nog een erg handige functie is dat je mensen een notificatie kunt sturen door hun naam in de chat te noemen. Zo weet je altijd of diegene je bericht heeft gelezen of ergens akkoord op heeft gegeven.

iPhone updaten naar iOS 14

Om gebruik te kunnen maken van alle leuke nieuwe functies van iOS 14, moet je jouw iPhone straks wel even updaten. Voor recente iPhone-modellen is dat natuurlijk geen enkel probleem, maar kun je oudere iPhones ook updaten naar dit besturingssysteem? En waarom kun je op bepaalde iPhones de update niet doen? De antwoorden vind je hier.

Voordelig gebruikmaken van iOS 14

Heb je een oude iPhone, zoals een iPhone 5S of iPhone 6, en wil je een upgrade maken zodat je in het najaar gebruik kunt maken van alle functies van iOS 14? Dan raden we aan om een jongere iPhone aan te schaffen die dit besturingssysteem aankan. Bij Forza koop je een iPhone refurbished. Refurbished is technisch van topniveau, goed voor het milieu én twintig tot 60 procent goedkoper.