Wat is een Super Retina beeldscherm?


Super Retina is het type beeldscherm dat je in alle topmodellen van de iPhone terug vindt. Maar wat zit er precies achter deze techniek? Je leest het in dit blogartikel.

Super Retina beeldscherm iPhone XS

Super Retina, wat is het?

De beeldschermresolutie en het aantal pixels per inch (ppi) bepalen samen voor een groot deel hoe scherp en helder een beeldscherm is. Maar wanneer is het beeldscherm scherp en helder? Om dit te definiëren introduceerde Apple in 2012 de term Retina. Een beeldscherm dat aan deze hoge kwaliteitseisen voldoet is dus van goede kwaliteit en mag de term Retina dragen. Super Retina doet hier nog een schepje bovenop met een extreem hoge pixeldichtheid, waardoor alles op het scherm nóg scherper en mooier wordt.

Super Retina ten opzichte van Retina

De iPhone 6S tot en met de iPhone 8 hebben een Retina-beeldscherm met een pixeldichtheid van 326 ppi. De Plus-modellen hebben een pixeldichtheid van 401ppi. Super Retina gaat hier met 458 pixels per inch ruim overheen. Met 458 ppi is het de hoogste pixeldichtheid tot nu toe op een iOS-apparaat.

Deze iPhones hebben een Super Retina beeldscherm

iPhones met Super Retina beeldscherm

Alle OLED-beeldschermen zijn Super Retina. Tot nu toe zijn er twee beeldschermformaten met Super Retina verschenen: 5.8 inch (14.5 cm) en 6.5 inch (16.25 cm). Concreet gaat het om de volgende iPhones die over een Super Retina beeldscherm beschikken:

Het verschil tussen Super Retina en Liquid Retina

Op de iPhone XR, iPhone 11 en iPad Pro 2018 gebruikt Apple de schermtechnologie Liquid Retina. Dit is een speciale benaming voor Apple’s LCD-beeldschermen. Waar veel smartphonefabrikanten zijn overgestapt naar OLED, probeert Apple de toepassing van LCD nog een aantal jaren te rekken. Door LCD naar een hoger niveau te tillen (Liquid Retina) doet het vrijwel niet onder voor een OLED-beeldscherm. Liquid Retina is qua pixeldichtheid dus een stuk beter dan het normale Retina en nét iets slechter dan Super Retina.

Super Retina alleen bij OLED

Om Super Retina mogelijk te maken heeft Apple de overstap gemaakt van LCD naar OLED. Bij OLED heeft elke losse pixel zijn eigen lichtbron, waardoor deze individueel aan- en uitgezet kan worden. Hierdoor is een enorm diepe zwarte kleur en een groot kleurcontrast mogelijk. LCD werkt anders, waardoor dit in veel mindere mate mogelijk is. Waar de contrastratio eerder 1400:1 was, is dat bij OLED omhoog gegaan naar 1.000.000:1. Dat resulteert in een dermate hoge kwaliteit dat dit de term Super Retina verdient.

Super Retina vind je alleen bij Apple

Super Retina is een geperfectioneerd OLED-beeldscherm en volgens Apple is het een doorbraak voor smartphoneschermen. Super Retina is niet zozeer de naam van een bepaalde beeldschermresolutie of een bepaald aantal pixels per inch, maar het is een marketingterm. Je komt het dan ook alleen tegen in de toptoestellen van Apple.

Ben jij klaar voor Super Retina?

Ben jij er klaar voor om een iPhone met Super Retina beeldscherm in gebruik te nemen? Op dit moment hebben we bij Forza de iPhone X én iPhone XS refurbished. Nét zo goed als nieuw, maar dan een stuk voordeliger ten opzichte van de nieuwprijs.