Wat is Augmented Reality?

13 Februari 2019 - 5 min read time
Wat is Augmented Reality?

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality betekent in het Nederlands ‘toegevoegde realiteit’ en is een samenhang van de ‘werkelijke’ wereld met de toegevoegde digitale elementen van een computer. Het begrip wordt veelal ook afgekort met de term ‘AR’. Augmented Reality wordt vaak gezien als ‘Virtual Reality, maar dit is weer iets anders.

Augmented Reality iPhone

Het verschil tussen Augmented Reality en Virtual Reality

Bij Virtual Reality (VR) wordt er een schijnwerkelijkheid gecreëerd. Een computer simuleert digitaal een omgeving na. Vervolgens ‘stapt’ een gebruiker door middel van VR-technologie in deze digitale wereld. Bij Augmented Reality wordt er geen aparte digitale wereld gesimuleerd, maar worden er digitale elementen aan de werkelijke wereld toegevoegd. Een bekend voorbeeld van VR-technologie is de Oculus Rift.


Voorbeeld VR techniek


Voorbeeld AR-techniek


Apple en Augmented Reality

Er zijn steeds meer bedrijven die experimenteren met dit nieuw staaltje techniek. Apple draagt ook een steentje bij aan het verder ontwikkelen van deze technologie. Dit doet het tech bedrijf met de zogeheten ‘ARKit’. Dit is een soort ontwikkelingsplatform met handige tools. De omgeving stelt developers in staat om Augmented Reality-functionaliteiten toe te voegen aan bestaande apps. Simpel gezegd: een ‘normale’ app kan hierdoor gebruik maken van Augmented Reality.


Augmented Reality in de praktijk

Een mooi voorbeeld van Augmented Reality is IKEA’s Place. Deze AR-app is ontwikkeld met de ARKit van Apple. De app maakt het mogelijk om IKEA-meubelen in je eigen huis te plaatsen, nog vóórdat je iets hebt besteld. Hierdoor weet je dus precies hoe een meubel in jouw woonkamer komt te staan. Ben je geen held met bouwpakketten? De app kan je ook laten zien hoe je meubelen in elkaar moet zetten.


Naast IKEA omarmt ook LEGO de AR-techniek. In LEGO-winkels kun je, door middel van een TV met camera, een LEGO-doos scannen om vervolgens de inhoud van de doos direct – in elkaar gezet – op beeld te krijgen.


Wil je écht optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van Augmented Reality? Dan zou je een iPhone X kunnen overwegen. Door het grotere 5.8-inch beeldscherm komt deze nieuwe techniek volledig tot zijn recht. En het OLED-display van de iPhone X zorgt ook nog eens voor een prachtig kleurenspectrum. Als je voor een refurbished iPhone X gaat, bespaar je ook nog eens veel geld.

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?