Wat is een retina-display?

Een Retina-display is een merknaam van Apple. Het wordt gebruikt om de pixeldichtheid van lcd-schermen aan te tonen. Schermen met een retina-display hebben een zeer hoge pixeldichtheid. Hierdoor kan het menselijk oog geen onderscheid maken tussen losse pixels. Wel is dit afhankelijk van de kijkafstand en het type apparaat. Volgens Apple kan men bij een iPhone met een Retina-display geen pixels meer onderscheiden bij een kijkafstand van 12-inch (30 centimeter).

  • Elk detail komt tot leven door de haarscherpe weergave
  • Kleuren komen volledig tot hun recht
  • Ideaal voor professionals zoals designers

Introductie van het retina-display

In maart 2012 introduceerde Apple de iPad 3, de eerste iPad met het Retina display. Dit scherm werd al wel geïntroduceerd op de iPhone 5, maar nog nooit eerder op de iPad. Tegenwoordig hebben ook verschillende MacBooks een Retina scherm. Maar wat is Retina display dan precies?


MacBook Pro retina-display

Betekenis van het woord ´retina´

Het woord ‘retina’ staat voor ‘netvlies’. Het Retina display bestaat uit een technologie waardoor er vier keer zoveel pixels op het beeldscherm weergegeven kunnen worden dan normaal. De pixeldichtheid bij een retina-display is zo hoog, dat er geen losse pixels meer te zien zijn. Het scherm heeft dus een zeer hoge resolutie.


Apple-apparaten met een retina-display

In onderstaand overzicht zie je verschillende Apple-producten die beschikken over een retina-display.

iPhones iPads MacBooks
iPhone 5S iPad 3 MacBook 12"
iPhone SE iPad Air MacBook Pro 13"
iPhone 6 (Plus) iPad Air 2 MacBook Pro 15"
iPhone 6S (Plus) iPad Pro 9.7"
iPad Pro 12.9"

Resolutie per device

De resolutie van een retina-display verschilt per device. Dit heeft - zoals eerder gezegd - te maken met de kijkafstand. Een iPhone houd je doorgaans dichterbij je gezicht dan bijvoorbeeld een iPad of MacBook. Apple stelt zeer scherpe eisen aan haar retina-displays. Zo mag een scherm pas een ‘retina-display’ worden genoemd, als deze voldoet aan alle retina-standaarden. Eén van deze eisen is dat pixels niet met het blote oog zichtbaar mogen zijn.

Retina-display en non-retina

Waarom een retina-display?

De Retina-displays van Apple zijn zo scherp dat elke letter haarscherp wordt weergegeven. Daarnaast komen ook kleuren beter tot hun recht. Ideaal voor bijvoorbeeld designers. Niet voor niets staat het Retina display van de MacBook Pro's hoog aangeschreven. Dit omdat video’s en foto’s er tot in detail prachtig uitzien op deze MacBook Pro. Maar ook voor de iPad is een Retina display een enorme verbetering. Zo wordt het kijken van series op een Retina scherm bijvoorbeeld nog leuker en wordt je nog meer meegenomen tijdens het spelen van een game.