Dit is iPadOS 14


Apple heeft iPadOS 14 officieel aangekondigd. Vanaf september is dit besturingssysteem voor iedereen beschikbaar en kun je jouw iPad updaten naar iPadOS 14. In 2019 bracht Apple iPadOS voor het eerst uit. Het veranderde de manier waarop je met een iPad werkt voorgoed. Zo werd het mogelijk om meer icoontjes op het beginscherm te plaatsen, te internetten zoals op een desktop en in twee documenten tegelijkertijd naast elkaar te werken. iPadOS 14 doet er nog een schepje bovenop. Hier zetten we de praktische vernieuwingen voor je op een rij.

Alles uit iOS 14 én meer

widgets en belweergave in iPadOS 14

Apple heeft óók iOS 14 aangekondigd. De functies die straks beschikbaar komen op de iPhone, kun je ook op de iPad gaan gebruiken. Zo kun je in de App Library je apps sorteren en eindelijk orde in de chaos aanbrengen, en worden de Siri- en belweergave verbeterd zodat ze niet meer het gehele beeldscherm in beslag nemen. Ook kun je widgets op het beginscherm plaatsen in het formaat en op de plek die jij prettig vindt. Daar blijft het gelukkig niet bij. In 2019 koos Apple ervoor om de iPhone en de iPad van elkaar te scheiden met een eigen besturingssysteem, dit jaar wordt het verschil alleen maar groter. Dit is wat je straks nog meer met je iPad kunt doen.

Apps opnieuw ontworpen

nieuw ontwerp Foto-app en Muziek-app iPadOS 14

Voor iPadOS zijn bepaalde standaard apps opnieuw ontworpen, zodat je ze prettiger op je iPad kunt gebruiken. De iPad heeft nu eenmaal een groter beeldscherm. Zo krijgt de Foto-app een nieuwe zijdebalk die vergelijkbaar is met die van een desktop. Deze zijdebalk zit ook in Notities en de Bestanden-app. Via een nieuwe knop kun je de zijdebalk in- en uitschakelen. Ook de Muziek-app gaat flink op de schop. De muziekspeler wordt full-screen en toont songteksten aan de rechterkant.

Zoekfunctie verbeterd

De zoekfunctie wordt slimmer en beter. Je kunt meteen beginnen met typen en de iPad komt met suggesties. Hierdoor kun je sneller een app vinden en starten of juist handige dingen opzoeken op het internet. De nieuwe zoekfunctie heeft veel overeenkomsten met Spotlight op de Mac.

Apple Pencil-verbeteringen

Scribble en Apple Pencil in iPadOS 14

Met de stylus pen van Apple kun je al handgeschreven aantekeningen maken, tekenen en bestanden ondertekenen, maar iPadOS 14 zorgt voor nóg meer handige functies. Eén van die nieuwe functies is Scribble handschriftherkenning. Je kunt schrijven in een tekstvak en de iPad zet het om naar getypte tekst. Bij een schrijffout kun je er gewoon overheen krassen om het te wissen. Je kunt ook een woord omcirkelen om het te selecteren. Vervolgens kun je het verwijderen, kopiëren of verplaatsen. Er is zelfs een nieuwe knop waarmee je handgeschreven tekst in één keer kunt omzetten en kopiëren naar geschreven tekst. Die tekst kun je vervolgens weer plakken en hergebruiken in een andere app. In de Notitie-app komt een Data Detector die adressen, telefoonnummers en e-mailadressen uit handgeschreven tekst kan herkennen.

Deze iPads zijn geschikt voor iPadOS

De iPad 2017, 2018 en 2019, de iPad Mini 4 en 5, de iPad Air 2 en 3 en alle iPad Pro-modellen kun je updaten naar iPadOS 14. Staat jouw iPad er niet tussen? Dan kan jouw iPad het nieuwe besturingssysteem niet aan. Weet je niet zeker welke iPad je hebt? In ons iPad-modellen overzicht kom je er snel achter.

Gebruikmaken van iPadOS 14

iPadOS 14 wordt door ontwikkelaars uitvoerig getest en wordt eind september voor iedereen uitgebracht. Kun je jouw iPad niet updaten naar iPadOS 14, maar wil je wél van dit besturingssysteem gebruik gaan maken? Bij Forza verkopen alle bovengenoemde iPads als refurbished tablets. Je kunt ze nu al gebruiken met iPadOS 13 en in september updaten naar iPadOS 14. Refurbished is technisch van topniveau, 20% tot 60% voordeliger én goed voor het milieu. How smart can it be!