Komt de betaaldienst Apple Pay nu eindelijk naar Nederland?

16 Maart 2018 - 5 min read time
Komt de betaaldienst Apple Pay nu eindelijk naar Nederland?

Komt de betaaldienst Apple Pay nu eindelijk naar Nederland?

Nieuwe aanwijzingen wijzen er op dat Apple Pay, de mobiele betaaldienst van Apple eindelijk beschikbaar komt in Nederland. Op de Apple Pay-pagina verscheen deze week een bekende naam, namelijk die van de Nederlandse bank Bunq. Dat de Nederlandse bank is toegevoegd aan het lijstje van Apple, betekent niet direct dat de betaaldienst ook beschikbaar komt in Nederland.

Apple houdt namelijk op een speciale pagina een lijst bij met banken die ondersteuning bieden voor de betaaldienst van Apple. Op deze pagina staat per land aangegeven welke banken zijn aangesloten. De Nederlandse bank Bunq staat vooralsnog ingedeeld onder Italië. Betekent dit dan dat het een kwestie van tijd is dat de naam van Bunq op het lijstje onder Nederland verschijnt?

De website iCulture.nl heeft contact gezocht met Bunq en bovenstaande vraag voorgelegd, als antwoord kreeg men: “door afspraken met een niet nader genoemde partij kunnen wij voor de 20e niets zeggen.”

Nog even afwachten dus. Dat geeft ons mooi de mogelijkheid om jou uit te leggen wat Apple Pay nu precies inhoudt, wat je ermee kunt en waarom deze betaaldienst zich onderscheidt ten opzichte van andere betaaldiensten.

Wat is Apple Pay?

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple die je de mogelijkheid geeft om in onder andere winkels, eetgelegenheden en ‘in app’ betalingen (bijvoorbeeld Uber en AirBnB) te betalen met je Apple device. Apple gebruikt hiervoor drie technieken.

Eén daarvan is NFC, deze contactloze techniek wordt ook gebruikt voor het contactloos betalen met je pinpas en het scannen van je OV-chipkaart. De andere technieken zijn Touch ID en een Secure-Element chip. Deze technologieën zijn niet beschikbaar in ieder Apple Device. We hebben de beschikbare Apple devices onder elkaar gezet:

iPhone X iPad mini 3 of 4 MacBook Pro met Touchbar
iPhone 8 (Plus) iPad Air 2 Mac uit 2012*
iPhone 7 (Plus) iPad Pro (alle modellen) iWatch series 0 t/m 3
iPhone 6 (Plus) iPad 2017
iPhone 6S (Plus)
iPhone SE
iPhone 5, 5C en 5S*

* Apple Pay is alleen te gebruiken in combinatie met Apple Watch

Apple Pay Cash

De betaaldienst Apple Pay Cash maakt het mogelijk voor iPhone-gebruikers om onderling, via iMessage geld over te maken. Zie het een beetje als een nog eenvoudiger versie van het versturen van een Tikkie. Om van deze dienst gebruik te kunnen maken, moet zowel de zender als de ontvanger beschikken over iOS 11.2.

Waarom Apple Pay?

Een nieuwe betaaldienst, maar is dit niet gewoon hetzelfde als contactloos betalen met je betaalpas? In gebruik zijn er weinig grote verschillen, met beide diensten betaal je contactloos.

Maar het grote verschil tussen de betaaldienst van Apple ten opzichte van andere betaaldiensten is de beveiliging. Bij contactloos betalen met je Nederlandse betaalpas tot € 25 heb je geen aanvullende identificatie nodig. Dus wanneer jij je bankpas kwijt raakt en je rekening niet (tijdig) blokkeert, kan de vinder met jouw bankpas meerdere kleine aankopen doen bij verschillende winkels.

Wanneer je gebruik maakt van Apple Pay, heb je voor iedere betaling altijd een extra bevestiging nodig. Of het nu gaat om een betaling van € 2 of een betaling van € 200. Ook legt Apple niet vast wat er gekocht word en het bedrag van de betaling wordt ook niet opgeslagen. De winkeliers zien ook niet de naam, creditcardnummer of beveiligingscode. De kans op fraude is daardoor een stuk kleiner.

Het betalen via Apple Pay met je iPhone

Het betalen met Apple Pay werkt heel gemakkelijk. Apple Pay werkt samen met de creditcard/pinpas die geregistreerd staat op je iTunes account. Het fysieke betalen met Apple Pay werkt als volgt:

  1. 1. Houd je iPhone bij een betaalterminal (zoals een OV-chipkaart bij de poortjes op het station) of een contactloze bankpas tegen een pinautomaat;
  2. 2. Houd je vinger op de homeknop (touch-ID-sensor);
  3. 3. Direct na het betalen hoor je een toon en voel je een trilling. Je betaling is bevestigd.

Echter, op de iPhone X werkt het betalen met Apple Pay net even anders:

  1. 1. Druk twee keer achter elkaar op de zijknop van je iPhone;
  2. 2. Scan je gezicht met Face ID;
  3. 3. Houd vervolgens je telefoon tegen de betaalterminal;
  4. 4. Direct na het betalen hoor je een toon en voel je een trilling. Je betaling is bevestigd. 

Het betalen via Apple Pay op je iPad en Mac

Uiteraard ga je niet je hamburger afrekenen door je MacBook tegen een betaalterminal te houden wanneer je aan de kassa staat bij de McDonalds. Dit kan (gelukkig) ook niet. Het gebruik van Apple Pay via je iPad of je MacBook is niet mogelijk in fysieke winkels, enkel in apps en de Safari browser.

 Apple Pay is in dit geval een alternatief voor iDeal en andere betaalmethodes. Ook dit werkt heel eenvoudig: Je bevestigt je Apple Pay betaling op je iPad met je Touch ID. Op de MacBook Pro gebruik je ook de Touch ID-vingerafdrukscanner in de Touch Bar. Heb je een ‘oudere’ versie van de MacBook en heeft deze geen Touch Bar, dan heb je een geschikte iPhone of Apple Watch nodig om je betaling te bevestigen.

Nog even wachten dus…

Sinds 20 oktober 2014 is Apple Pay beschikbaar in de VS en sinds de zomer van 2015 in Engeland. In 2016 en 2017 is de betaaldienst uitgebreid naar meer dan 20 landen. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat de betaaldienst beschikbaar komt in Nederland. Laten we eerst 20 maart afwachten…

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?