Wat is het verschil tussen de iPhone 6S en de iPhone 6?

De iPhone 6S is de opvolger van de iPhone 6. Een 'S-model' is voornamelijk altijd op technisch vlak verbeterd in vergelijking met een niet S-model, zo ook de iPhone 6S. Twijfel je tussen het kopen van een 'normale''iPhone 6 of een iPhone 6S als los toestel? Dan wil je waarschijnlijk het verschil tussen beide toestellen weten.

In dit artikel leggen we je graag het verschil uit tussen beide toestellen. Zowel op technisch- als op functioneel vlak. Aanvullend geven we je een advies wanneer je beter voor een iPhone 6S of een normale iPhone 6 als los toestel kunt kiezen.


Inhoudsopgave artikel

Video: vergelijking iPhone 6 en iPhone 6S

Geen zin om het blog te lezen? Je kunt ook de onderstaande video bekijken!

Wat betekent de ‘S’ bij de iPhone 6S?

Waar de ‘S’ precies voor staat bij de 6S is niet precies duidelijk. Wel zijn hierover diverse speculaties vindbaar op het internet. Apple zelf heeft in ieder geval geen officiële verklaring gegeven voor de betekenis van de ‘S’ bij de 6S. Op het internet suggereert de een dat het voor ‘speed’ staat en de ander voor ‘sensitivity’, vanwege de 3D-touch functionaliteit. Er is één ding wat zeker is: Apple voegt altijd nieuwe functionaliteiten toe bij de release van een S-model.

Ook interessant: iPhone 6S review: Alles wat je moet weten!

Technische verschillen: snelheid en kracht

Apple heeft de iPhone 6S uitgerust met verbeterde technische specificaties. De 6S beschikt onder meer over een krachtige A9-processor. Deze nieuwe processor is tot wel 2x sneller dan de A8-processor van de iPhone 6. Daarnaast heeft Apple ook het werkgeheugen van 1GB naar 2GB geupgrade bij de iPhone 6S. Dit maakt het toestel meer geschikt voor het uitvoeren van zwaardere taken (gamen, films kijken etc.). In de onderstaande tabel zie je in één overzicht precies het verschil tussen beide toestellen.

iPhone 6S

iPhone 6

Beeldscherm 4.7" (1334 x 750) 4.7" (1334 x 750)
Opslagruimte 16GB, 64GB en 128GB 16GB, 64GB en 128GB
Werkgeheugen 2GB 1GB
Videokaart PowerVR GT7600 PowerVR GX6650
Processor A9 Dual-core 1.84GHz A8 Dual-core 1.4GHz
Coprocessor M9 M8
Camera achter 12 megapixel 8 megapixel
Camera voor 5 megapixel 1.2 megapixel
Gewicht 143 gram 129 gram
Afmetingen in MM 138 (l) x 67 (b) x 7 (d) 138 (l) x 67 (b) x 7 (d)
Bluetooth versie 4.2 4.0
Geschikt voor iOS 12
NFC ondersteuning
4G+ (lte advanced)
Hoofdtelefoon aansluitng
Video's opnemen in 4K

WELKE UITERLIJKE VERSCHILLEN ZIJN ER TUSSEN BEIDE IPHONES?

Als Apple een iPhone S-model lanceert, verandert het uiterlijk van de toestellen vrijwel nooit. De werkelijke verbeteringen worden namelijk onder de motorkap doorgevoerd. De iPhone 6 is verkrijgbaar in de kleuren Silver, Space Grey en Gold. Daarentegen is de iPhone 6S ook leverbaar in de nieuwe kleur Rose Gold. Een ander uiterlijk verschil tussen beide iPhones is de gemarkeerde ‘S’ op de achterkant van de 6S.

Wat ook verbeterd is aan het uiterlijk van de iPhone 6S - ook al valt dit niet direct op - is de behuizing. De iPhone 6S is namelijk gemaakt van een speciaal soort aluminium, waardoor het toestel steviger is dan zijn voorganger. Voor de rest zijn er geen directe uiterlijke verschillen waarneembaar tussen de iPhone 6 en het 6S-model. De echte verschillen zijn merkbaar op technisch vlak.

iPhone 6 en iPhone 6S design

Overige verschillen tussen de iPhone 6 en de iPhone 6S

De camera’s

De camera van de iPhone 6S is sterk verbeterd. De ‘normale’ iPhone 6 heeft een 8-megapixel camera, daarentegen is de 6S uitgerust met een 12-megapixel camera. Hierdoor maak je foto’s met meer detail en kun je verder inzoomen. Met de nieuwe camera op de iPhone 6S kun je ook video’s in een 4K-resolutie (Ultra-HD) opnemen.

Daarnaast beschikt de 6S ook over een nieuwe functionaliteit die ‘Live Photo’s’ wordt genoemd. Hiermee kun je foto’s maken met (veel) beweging. De camera van de 6S maakt met Live Photo’s een kort filmpje, waardoor je een foto kunt maken met de best mogelijke resolutie.

iPhone 6 en iPhone 6S camera

Beeldscherm en resolutie

Zowel de iPhone 6S als de 6 hebben beiden een 4.7-inch beeldscherm met een schermresolutie van 1334 x 750 pixels en een PPI van 326 (pixeldichtheid). Wat nieuw is aan het scherm van de iPhone 6S is de toevoeging van de ‘3D-Touch’ functie. Dit maakt het mogelijk om verschillende functionaliteiten van apps direct aan te roepen, zonder dat de app eerst geopend moet worden.

Beeldscherm iPhone 6 en iPhone 6S

Hoe werkt 3D-touch bij de iPhone 6S?

Stel je wilt WhatsApp openen: dan tik je het icoon aan. Wil je direct kunnen kiezen uit meerdere functionaliteiten van WhatsApp, zoals het vinden van contacten, het beginnen van een nieuwe chat of het maken van een foto? Druk dan wat harder en iets langer op het WhatsApp-icoon. Daarmee verschijnen de functionaliteiten in een overzicht.

iPhone 6S met 3D touch

Onze conclusie

De iPhone 6S is een verbeterde versie van de iPhone 6. Het toestel is krachtiger door de nieuwe processor en door het uitgebreide werkgeheugen. Dit maakt de iPhone 6S meer geschikt voor het verrichten van zware (grafische) taken, denk bijvoorbeeld aan het spelen van video games.

Welke toestel nou echt beter is? Dat is afhankelijk van de eisen die je aan een toestel stelt en het toestel dat je nu tot je beschikking hebt. Gebruik je je smartphone voornamelijk voor WhatsApp en social media? Dan kun je misschien beter kiezen voor een refurbished iPhone 6, dit scheelt toch weer in de portemonnee. Bij ons koop je al een iPhone 6 vanaf € 199.

Wil je toch zwaardere taken gaan uitvoeren op je iPhone, zoals het spelen van games? Dan kun je beter voor een refurbished iPhone 6S kiezen. Naast krachtigere technische specificaties, beschikt de iPhone 6S ook over een betere camera. De iPhone 6S is bij Forza Refurbished verkrijgbaar vanaf € 239.

Waarom een (Forza) refurbished iPhone 6/6S kopen?

  • Tot wel 60% goedkoper dan de originele nieuwprijs;
  • Gratis nieuwe accessoires meegeleverd;
  • Met twee jaar garantie, ook op de accu (één jaar meer dan Apple);
  • Niet goed? Geld terug garantie!;
  • Gecontroleerd door speciale robots, gereviseerd door ervaren technici.