Gerucht: TSMC produceert nieuwe iPhones voor Apple

Apple’s chipfabrikant TSMC is - volgens het financieel persbureau Bloomberg - aan de slag gegaan met het produceren van nieuwe A13-processoren. Deze nieuwe processor-generatie wordt naar verwachting toegevoegd aan de nieuwe generatie iPhones die dit jaar nog verschijnen.

nieuwe iPhones

Massaproductie nieuwe iPhones

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) is volgens de geruchten sinds april aan het testen met de productie van de nieuwe A13-processor. De massaproductie van de nieuwe iPhone-SoC gaat naar verluidt nog deze maand van start. Zelf wilden Apple en TSMC geen commentaar geven op dit gerucht.

Wat is een SoC?

SoC staat voor ‘System on a Chip'. Deze term zie je voornamelijk voorbijkomen bij specificaties van mobiele apparaten. Een SoC is een chip waarin alle componenten van een computer geïntegreerd zijn. Hierbij moet je denken aan de processor, grafische chip, het geheugen en andere technische zaken. In principe kun je een SoC zien als het hart van een telefoon. Hoe krachtiger een SoC is, des te sneller je telefoon functioneert.

A13 vervangt A12 Bionic-processor

Volgens Bloomberg is de nieuwe A13-processor bedoeld voor de opvolgers van de iPhone XS (Max) en de iPhone XR. Deze toestellen zijn uitgerust met Apple’s A12 Bionic-processor. De A12 processor is de plaatsvervanger van Apple’s zeer krachtige A11 Bionic-processor, die zich bevindt in de iPhone X en de iPhone 8 (Plus). Volgens het gerucht dragen de processoren van Apple’s nieuwe vlaggenschepen (opvolgers XS en XS Max) de codenamen ‘D43' en ‘D44'. De opvolger van de iPhone XR wordt volgens de geruchten geproduceerd onder de codenaam ‘N104'.

Apple treedt naar voren als ontwikkelaar

De A12-Bionic is een processor die door Apple ontworpen is, maar door TSMC geproduceerd. Volgens Bloomberg gaat Apple in de toekomst steeds meer de rol vervullen van ontwikkelaar voor de componenten van haar devices. Naar het schijnt is Apple momenteel dan ook bezig met het ontwikkelen van een modemchip voor de iPhone en een nieuwe processor voor haar Mac-computers. Op langere termijn kan dit betekenen dat Apple de Intel-processoren in haar MacBooks vervangt door een zelfgeproduceerde processor.

Wanneer kunnen we de nieuwe iPhone generatie verwachten?

Meestal presenteert Apple nieuwe iPhones ergens in september. Vooralsnog is er nog geen exacte datum bekend. Houdt ons blog in de gaten om op de hoogte te blijven van meer Apple-ontwikkelingen.