hoe lang ondersteunt Apple oudere iPhones

Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?


Toen Apple iOS12 aankondigde, leek Apple zich voornamelijk te focussen op het optimaliseren van de snelheid van oudere iPhones. Met iOS 13 maakt Apple wederom oudere toestellen als de iPhone 6S en de iPhone 7 sneller door apps tot twee keer zo snel te laten opstarten dan voorheen. Wel stopt Apple door de komst van iOS 13 met de ondersteuning van de iPhone 6 en ouder. Met de meeste oudere toestellen kun je de komende jaren nog goed vooruit. Dit blogartikel geeft een overzicht van welke iPhones door welke iOS-versie worden ondersteund.

In dit artikel

Welke iPhones werken met iOS 13?

In tegenstelling tot iOS 12 - die voornamelijk oudere devices sneller maakte – is de nieuwe iOS 13 niet meer geschikt voor elk device. Hieronder vind je het totaaloverzicht.

iPhone en iOS-ondersteuning

Géén iOS 13 ondersteuning

De onderstaande iPhones worden met iOS 13 helaas niet meer ondersteund. Wil je toch gebruik gaan maken van de nieuwe iOS 13? Overweeg dan om te upgraden naar een nieuwer toestel, zoals de iPhone 6S of de iPhone 7.

 • iPhone 5S
 • iPhone 6

Wél iOS 13 ondersteuning

Nog even voor de duidelijkheid, onderstaande devices zijn wél geschikt voor iOS 13.

 • iPhone SE
 • iPhone 6S en 6S Plus
 • iPhone 7 en 7 Plus
 • iPhone 8 en 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XR
 • iPhone XS en XS Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro en Pro Max
 • iPhone SE 2020

Waarom worden sommige iPhones niet meer ondersteund?

Bij elke nieuwe iPhone die Apple uitbrengt, worden de hardware specificaties (zoals de processor, het werkgeheugen etc.) significant verbeterd. Zo is de hardware in de iPhone X – uitgebracht in 2017 - een stukje krachtiger dan de hardware in de iPhone 8 die in hetzelfde jaar is uitgekomen. Dit geldt anderzijds ook voor de mobiele-software (iOS). Er komen steeds meer nieuwe functionaliteiten in een nieuwe iOS. Deze nieuwe functies vereisen te veel rekenkracht van de hardware van oudere telefoons, waardoor zij de nieuwe software-updates niet meer aankunnen.

Bekijk hier hoelang jouw iPad wordt ondersteund

iOS is niet alleen het besturingssysteem van de iPhone, maar ook van de iPad. Lange tijd draaiden beide devices op hetzelfde besturingssysteem, maar dat heeft Apple veranderd met de komst van iPadOS 13. Het is de opvolger van iOS 12 en is zo ontworpen dat het allerlei extra functies en multitasking op de iPad mogelijk maakt. Ben je benieuwd of jouw iPad te updaten is naar iPadOS 13 en hoelang Apple jouw iPad ondersteunt? Lees dan dit blogartikel.

Wat zijn de belangrijkste functies van iOS 13?

1. Dark Mode

Het grote publiek vroeg er al even om en app-bouwers voegen het steeds vaker toe aan hun apps: ‘Dark Mode'. Nadat het eerder al op de MacBook beschikbaar was, is het sinds iOS 13 ook beschikbaar voor de iPhone en iPad. Via je instellingen verander je met een druk op de knop de gehele iOS-omgeving van licht naar donker. De donkere modus is voornamelijk ‘s avonds fijn voor het oog. Veel apps ondersteunen al een Dark Mode-functie, waardoor je met iOS 13 praktisch alles op je Apple apparaat een donkere weergave kunt geven.

2. Snel, sneller, snelst

Eén van de belangrijkste functies van iOS 12 was het versnellen van oudere Apple toestellen. De nieuwe iOS 13 doet daar nog een schepje bovenop. Zo wordt onder meer Face ID nog sneller door de software update. Daarnaast verloopt het updaten van apps ook sneller. Volgens Apple worden de apps in iOS 13 zelfs tot wel 60% sneller. Hierdoor hoef je minder lang te wachten totdat jouw favoriete app is opgestart en voelt alles soepel aan.

3. Sign in with Apple

De meeste websites ondersteunen al de mogelijkheid om in te loggen met je Google- en/of Facebook-account. Vanaf iOS 13 wordt het ook mogelijk om in te loggen via Apple, dit heet ‘Sign in with Apple'. Volgens Apple is dit een nieuwe manier om jouw privacy te waarborgen.

Wanneer je op de knop drukt om in te loggen, worden er geen locatiedata gedeeld. Als een website vraagt om jouw persoonlijke gegevens, dan toont Apple precies welke gegevens de website wil hebben. Indien je niet wilt dat een website je e-mailadres verkrijgt, dan maakt Apple een tijdelijk adres voor je aan. Vervolgens wordt de e-mail naar dat account gestuurd, om het vervolgens weer door te zetten naar je eigen e-mailadres.

4. Siri : slimmer, beter en menselijker

Met iOS 13 wordt ook Siri, de slimme spraak assistent van Apple, een stuk slimmer en beter. Dit wordt voornamelijk merkbaar bij het gebruiken van de AirPods, HomePod en Apple CarPlay. De nieuwe software-update gaat ervoor zorgen dat inkomende berichten via iMessage worden voorgelezen. Hierdoor hoef je je berichten zelf niet meer te lezen op je iPhone. Siri leest het gewoon aan je voor, wel zo veilig tijdens het autorijden. Daarnaast is de stem van Siri ook verbeterd, waardoor deze nog menselijker klinkt.

Nieuwste iOS 13 zonder de hoofdprijs te betalen

Wil je upgraden naar een nieuwer toestel, zodat je gebruik kunt maken van alle functies die iOS 13 te bieden heeft? Een iPhone SE refurbished heb je al vanaf *€109. De refurbished iPhone 7, die je ook in 2020 en 2021 uitstekend van dienst is, is al beschikbaar vanaf *€199.

* Vanaf-prijs, vastgesteld op 22-04-2020