iPhone 6S, iPhone 8 en iPhone X overeenkomsten en verschillen

30 Juli 2020 - 5 min read time
iPhone 6S, iPhone 8 en iPhone X overeenkomsten en verschillen

Laatste update: 07-10-2020

De iPhone 6S (2015), iPhone 8 (2017) of toch de iPhone X (2017) kopen? Misschien is het appels met peren vergelijken, maar het kan een serieuze overweging zijn, zeker als je wel een goede iPhone zoekt maar niet de hoofdprijs wilt betalen. We vergelijken de toestellen technische aspecten zodat jij je keuze gemakkelijker kunt maken.

In dit artikel

Uiterlijk: de voorkant

Voorkant iPhone 6S, iPhone 8 en iPhone X

Vanaf de voorkant zijn de iPhone 6S en de iPhone 8 identiek aan elkaar. Beide toestellen hebben een 4.7 inch (11.75cm) beeldscherm met daar omheen een aluminium rand. Ook de homeknop is aanwezig. De iPhone X ziet er compleet anders uit. Dit toestel heeft geen homeknop meer en heeft plaatsgemaakt voor een 5.8 inch (14.50 cm) beeldscherm die bijna de gehele voorkant bedekt. De minuscule rand eromheen is gemaakt van roestvrijstaal.

Uiterlijk: de achterkant

Achterkant iPhone 6S, iPhone 8 en iPhone X

De achterkant van de iPhone 6S is voorzien van aluminium. Dit is een verschil met de iPhone 8 en de iPhone X, want deze toestellen hebben een glazen achterkant. Het ziet er stijlvoller uit én het ondersteunt draadloos opladen, iets wat de iPhone 6S niet kan. Vanzelfsprekend is glas wel kwetsbaarder als je het ergens tegenaan stoot of laat vallen. Ook valt de camera meteen op. De iPhone 6S heeft de kleinste camera en de iPhone X heeft een grote dubbele camera. Over de camera’s later meer. Tot slot de kleur. De kleur die je hierboven ziet is Space Grey. Dit ziet er bij de iPhone 6S een stuk lichter uit. Wel is dit toestel, net als de iPhone 8, verkrijgbaar in 4 kleuren. De iPhone X heeft maar 2 kleuropties: Space Grey en Silver.

Beeldscherm

Beeldscherm

iPhone 6S

iPhone 8

iPhone X

Formaat in inch 4.7-inch 4.7-inch 5.8-inch
Formaat in cm 11.75 cm 11.75 cm 14.50 cm
Resolutie 750 x 1334 pixels 750 x 1334 pixels 1125 x 2436 pixels
Pixels per inch 326 ppi 326 ppi 463 ppi
True Tone ✔️ ✔️
 

 

De iPhone 6S en de iPhone 8 hebben hetzelfde type en formaat beeldscherm: een 4.7 inch Retina LCD-display. De resolutie en het aantal pixels per inch is gelijk. Hierdoor heb je op beide beeldschermen dezelfde duidelijke weergave. Wel heeft de iPhone 8 iets wat de iPhone 6S niet heeft: True Tone. Door deze functie past de helderheid van het beeldscherm zich automatisch aan het omgevingslicht aan. Hierdoor heb je ook in donkere ruimtes en in de felle zon dezelfde mooie kleurweergave.

Verschil LCD en OLED
De iPhone X heeft dit ook maar gebruikt een heel ander type beeldscherm: OLED. Bij OLED kan elke losse pixels afzonderlijk van elkaar aan- en uitgezet worden. Hierdoor heb je mooiere kleurcontrasten dan op een LCD-beeldscherm. Je ziet dit vooral bij donkere kleuren, die hierdoor veel dieper van kleur zijn. Ook is OLED buigzaam en kan het hierdoor strak op de rand afgewerkt worden. Dat is dan ook terug te zien bij de iPhone X.

Processor en werkgeheugen

De iPhone 6S wordt aangestuurd door een A9-processor. Dit is een goede middenklasse processor die opgewassen is tegen alledaagse basistaken als internetten, social media en spelletjes. Met zwaardere grafische taken als mobiele games en Augmented Reality-toepassingen heeft de processor meer moeite, omdat dit om meer rekenkracht vraagt. De processor moet dus harder werken dan de A11-processor die in zowel de iPhone 8 als de iPhone X aanwezig is. Deze toestellen kunnen ook de zware taken moeiteloos aan. Zowel de iPhone 6S als de iPhone 8 hebben 2GB werkgeheugen. De iPhone X beschikt over 3GB werkgeheugen. Dit verschil is in de praktijk bijna niet te merken.

Camera

Camera

iPhone 6S

iPhone 8

iPhone X

Foto voorkant 5-megapixel 7-megapixel 7-megapixel
Foto achterkant 12-megapixel 12-megapixel 12-megapixel
Video voorkant Full HD Full HD Full HD
Video achterkant 4K Ultra HD 4K Ultra HD 4K Ultra HD
HDR ✔️ ✔️ ✔️
Live Photo ✔️ ✔️ ✔️
Panoramafoto ✔️ ✔️ ✔️
Nachtmodus ✔️ ✔️
Portretmodus ✔️ ✔️
Augmented Reality ✔️ ✔️ ✔️
 

 

De iPhone 6S heeft een stel simpele camera’s. Zonder poespas maak je met één druk op de knop leuke foto’s en video’s. Ook zijn er wat leuke extra camera-opties, zoals Live Photo en panoramafoto. In de iPhone 8 zijn verbeteringen in de camera, het diafragma en de camerasoftware doorgevoerd. Hierdoor maakt deze camera (ook bij weinig licht) mooiere foto’s en kun je ook objecten van veraf scherper fotograferen. Ook kun je de portretmodus gebruiken waarbij de focus op een deel van de foto ligt. Bij de iPhone 6S is dit niet mogelijk.

De iPhone X spant de kroon met een dubbele 12-megapixel camera. Je kunt als semi-professional zelf aan de instellingen zitten voor het beste eindresultaat. Ook zijn de nachtmodus en de zoomfunctie verbeterd. Het resulteert in betere foto’s met minder ruis. Ook Augmented Reality, waarbij virtuele objecten aan de echte wereld worden toegevoegd, is mogelijk via de camera’s van de iPhone X.

Camera iPhone 6S, iPhone 8 en iPhone X

Over het algemeen geldt de vuistregel: hoe recenter de iPhone, hoe beter de camera en de camerasoftware zijn. Ga voor jezelf na waar je genoegen mee neemt, hoe intensief je de camera gebruikt en hoe uitdagend het moet zijn om de foto/video te kunnen maken zoals jij het voor ogen hebt.

Ontgrendelen

Touch ID en Face ID iPhone

De iPhone 6S en de iPhone 8 beschikken over een homeknop waarin een vingerafdruksensor verwerkt zit. Ontgrendelen gebeurt dan ook door je vinger op deze scanner te leggen. Touch ID wordt dit genoemd. Bij de iPhone X is de homeknop verdwenen en bevindt zich bovenin het toestel een kleine zwarte inkeping, ook wel ‘notch’ genoemd. Hierin zitten sensoren voor de Face ID-functie. Bij Face ID is je gezicht je wachtwoord. Door naar de iPhone X te kijken wordt het toestel dus ontgrendeld. De sensoren scannen en herkennen je gezicht op meer dan 1.000 punten. Het is een veiligere én snellere manier van ontgrendelen dan Touch ID.

Overige specificaties

Overig

iPhone 6S

iPhone 8

iPhone X

Kleuren Space Grey, Silver, Gold, Rose Gold Space Grey, Silver, Gold, Red Space Grey, Silver
Opslagruimte 16GB, 32GB, 64GB, 128GB 64GB, 128GB 64GB, 256GB
Hoofdtelefoonaansluiting ✔️
Opladen Bekabeld Bekabeld, draadloos Bekabeld, draadloos
 

 

Besturingssysteem

iOS 14 op iPhone 6S, iPhone 8 en iPhone X

iOS is het besturingssysteem van Apple iPhone. Momenteel draait elke iPhone op iOS 14 en in september kun je alle drie de toestellen updaten naar iOS 15. Dat is goed nieuws voor de iPhone 6S. Waar Apple de iPhones gemiddeld 5 jaar volledig ondersteunt, plakt het bedrijf er bij de iPhone 6S gewoon een jaartje achteraan. Hierdoor kun je ook op dit oudere toestel gebruik gaan maken van de nieuwe functies van iOS 15. Dat bewijst des te meer hoe krachtig dit toestel is.

Conclusie en advies

Het kiezen van de juiste iPhone begint bij het bepalen wat je in een toestel zoekt. Daarnaast speelt je budget natuurlijk ook een belangrijke rol. Welke iPhone je ook kiest; ze draaien allemaal op de meest recente softwareversie, waardoor je op elk toestel gebruik kunt maken van de laatste functionaliteiten.

iPhone 6S kopen een goede keuze als je:

  • Een lichte smartphone-gebruiker bent (bellen, social media, Whats App, spelletjes);
  • Voor weinig geld een iPhone wilt gebruiken;
  • Een iPhone wilt zonder glazen achterkant;
  • Degelijkheid en eenvoud belangrijk vindt;
  • Een toestel wilt in de kleur Rose Gold;
  • Foto’s en video’s wilt maken zonder poespas.

iPhone 8 kopen: een goede keuze als je:

  • Dezelfde snelheid en kracht van de iPhone X wilt;
  • De iPhone draadloos wilt kunnen opladen;
  • Touch ID boven Face ID verkiest;;
  • Een compact toestel met homeknop wilt behouden;
  • Een toestel wilt in de kleur Red.

iPhone X kopen, een goede keuze als je:

  • De beste kleurweergave wilt ervaren op een OLED-beeldscherm;
  • Een toestel wilt waarvan het scherm de gehele voorkant bedekt;
  • Gebruik wilt maken van gezichtsherkenning;
  • Een toestel wilt dat er premium uitziet én aanvoelt.

iPhone 6S, iPhone 8 of iPhone X refurbished kopen

Heb je interesse in de iPhone 6S, iPhone 8 of iPhone X? Refurbished ben je een stuk voordeliger uit. Refurbished is technisch van topniveau, tot 60% voordeliger voor de portemonnee én een duurzame keuze. Refurbished is een verstandige keuze, zeker omdat je bij Forza standaard 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) én gratis laadaccessoires meegeleverd krijgt. Vandaag vóór 22:30 uur besteld = morgen thuisbezorgd!

verschillen overeenkomsten iphone x iphone 8 iphone 6s
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?