iPhone 8 draadloos opladen

De meeste mensen weten inmiddels dat de iPhone 8 en de iPhone X draadloos opgeladen kunnen worden. Maar, hoe werkt dit principe nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van draadloos opladen? Je leest het in dit blog.

Eerste draadloos oplaadbare iPhones

De iPhone 8 en de iPhone X zijn de eerste iPhones van Apple welke draadloos opgeladen kunnen worden. Voorheen was dit alleen mogelijk met de Apple Watch. Toch is draadloos opladen niet geheel nieuw. Eerder zagen we deze techniek al terug bij bijvoorbeeld tandenborstels en andere smartphone merken.

Waarom draadloos nu populairder wordt

Zoals gezegd is draadloos opladen niet iets nieuws. Maar, net zoals bij meerdere ‘innovaties’, zien we dat een ontwikkeling pas écht volledig omarmd wordt, nadat Apple ermee aan de slag gaat. Ondanks dat de techgigant weliswaar niet (altijd) de koploper is qua innovaties, wordt er wél altijd met smart gewacht op een verfijnde Apple variant van een stuk techniek. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe iPhone X. Het OLED-display en Face-ID zijn niets nieuws, maar worden in het geval van Apple als totaal vernieuwend gezien.

Tegendraads

Apple is volgens de filosofie van Steve Jobs tegendraads. Dat deze filosofie nog steeds heerst binnen het bedrijf, blijkt wel uit technieken die het bedrijf op de markt brengt. Mooie voorbeelden hiervan zijn de verwijderde ‘headphone jack’ (vanaf de iPhone 7) en het vervangen van de populaire ‘MagSafe’ aansluiting door USB-C poorten (nieuwe MacBook Pro’s).

Trendsetter

Ondanks het feit dat Apple ‘tegendraads’ is - iets wat niet iedereen altijd in dank afneemt - zien we wél dat steeds meer andere techbedrijven in de voetsporen treden van Apple. Er verschijnen steeds meer telefoons op de markt, gericht op de draadloze toekomst. Het lijkt wel alsof de ‘headphone jack’ verleden tijd is geworden door de aftrap van Apple. Ook worden steeds meer telefoons gemaakt voor draadloos opladen.

Hoe werkt draadloos opladen?

Draadloos opladen werkt via een inductielader, deze techniek herken je vast wel van een elektrische tandenborstel. Je hoeft het toestel niet meer in een lader te stoppen, maar legt het toestel simpelweg op een inductielader. De energie die van de lader afkomt, wordt doorgestuurd naar de achterkant van je iPhone. Via ‘elektromagnetische inductie’ wordt de energie omgezet in elektriciteit, waardoor de iPhone wordt opgeladen.

Video: uitleg draadloos opladen

Hoe schadelijk is draadloos opladen?

Zeer schadelijk is draadloos opladen niet, wel is draadloos opladen minder goed dan bedraad opladen met de ‘trage’ 5 Watt oplader. Dit komt omdat onder meer omdat het toestel iets heter wordt bij draadloos opladen. De cellen van een batterij functioneren minder goed bij hoge temperaturen.

Volgens Apple heeft de batterij van je iPhone zelfs na 500 laadcycli, nog steeds een originele capaciteit van 80%. Wel is het zo dat deze 500 laadcycli sneller worden bereikt met draadloos opladen. Dit komt omdat bij draadloos opladen, de interne accu continu energie gebruikt. Zowel voor het opladen van het toestel, als voor het ontvangen van berichten.

Bij bedraad opladen (met de lightning kabel) ontvangt het toestel rechtstreeks stroom vanuit het net. Daarnaast vindt er geen verdere belasting van de accu plaats tijdens het opladen. Ook niet wanneer je bijvoorbeeld een bericht binnenkrijgt.

Draadloos opladen is niet persé ‘schadelijker’ of ‘slechter’ dan bedraad opladen, zolang dit maar met mate wordt gedaan. Ons advies: gebruik draadloos opladen voornamelijk als gemak, dus even een korte extra lading. Voor het volledig opladen van je telefoon raden we aan om altijd de lightning kabel te gebruiken. Bij aanschaf van één van onze refurbished iPhones, krijg je een gratis nieuwe lightning kabel meegeleverd!

Kan ik mijn iPhone draadloos opladen met een beschermhoes?

De iPhone 8 en de iPhone X kunnen draadloos opgeladen worden met een beschermhoes. Wel is het belangrijk dat de iPhone en de draadloze oplader dicht bij elkaar zijn. Het beste kun je dus een niet al te dikke beschermhoes gebruiken, zoals siliconen- of lederen Apple iPhone beschermhoezen.

Tip: Voor slechts € 19,99 koop je bij Forza Refurbished een iPhone beschermhoes + tempered glass (screenprotector). Tevens zijn onze beschermhoezen geschikt voor draadloos opladen.

Hoe kan ik mijn iPhone draadloos opladen?

Allereerst dien je een iPhone te hebben die geschikt is voor draadloos opladen. Tot nu toe zijn dit de iPhone 8 (Plus) en de iPhone X. Vervolgens dien je ook een draadloze oplader aan te schaffen. In principe kun je oudere iPhone toestellen ook draadloos opladen, maar hier heb je dan wel weer een speciale beschermhoesje voor nodig. Via deze beschermhoes wordt dan alsnog de batterij van de iPhone opgeladen.

Wat voor draadloze oplader heb ik nodig?

Er zijn diverse draadloze opladers op de markt. Wij raden in ieder geval altijd aan om te kiezen voor een draadloze oplader die voldoet aan de ‘Qi-standaarden’. Deze standaard is bedacht door het ‘Wireless Power Consortium’. Het doel van de WPC is om betrouwbare draadloze opladers te herkennen en om ‘fake’ laders te weren.

Onze conclusie

Draadloos opladen is ‘ietsjes’ schadelijker voor je iPhone dan bedraad opladen. Voor korte oplaadbeurten kun je zonder problemen een draadloze oplader gebruiken. Let er wel op dat deze ‘Qi-certified’ is. Voor een volledig oplaadbeurt (lees: lege accu) raden we je aan om de lightning kabel te gebruiken.