iPhone 8 vs iPhone 8 Plus camera

13 Januari 2020 - 5 min read time
iPhone 8 vs iPhone 8 Plus camera

In september 2017 heeft Apple een iPhone 8 en een grotere iPhone 8 Plus uitgebracht. In vergelijking met hun voorgangers, de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, is niet alleen de processor aanzienlijk verbeterd, maar voornamelijk ook de camera's van de toestellen. In dit artikel kijken we specifiek naar de camera's van beide toestellen, en bieden we je een advies welke optie voor wie het beste is.

Waarom de camera’s voornamelijk verbeterd zijn

Apple heeft de camera's van de iPhone 8 en de 8 Plus voornamelijk geoptimaliseerd voor haar technologie ARKit. Deze nieuwe technologie zorgt voor een samensmelting van de virtuele wereld en de werkelijke wereld. Alhoewel deze techniek toentertijd nog in de kinderschoenen stond, zijn beide toestellen er wel al voor geoptimaliseerd.

iPhone 8 Plus camera's

iPhone 8 Plus met twee 12-MP camera's

De iPhone 8 Plus is - in tegenstelling tot de iPhone 8 - uitgerust met twee 12 megapixel camera's. Hiervan is één camera uitgerust met een groothoeklens en één camera met een telelens. De telelens zorgt ervoor dat je foto's kunt maken met portretmodus. Daarnaast krijg je met de telelens ook de beschikking over optical zoom. Dit is een techniek die vooral (semi) professionele iPhone fotografen aan zal spreken.iPhone 8 Plus camera lens

Is er een verschil tussen de primaire camera's bij de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus?

Nee. De primaire 12 megapixel camera (groothoeklens), is zowel bij de iPhone 8 als de iPhone 8 Plus exact hetzelfde. Je maakt met de groothoeklens camera dus foto's met precies dezelfde hoogwaardige kwaliteit. Het verschil tussen beide toestellen is dat de 8 Plus een secundaire 12 megapixel camera heeft met een telelens.

Camera diafragma: wat is dat?

Het diafragma bepaalt de mate van hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Het diafragma wordt aangegeven met het ƒ/ teken. Vaak zie je (bij fotocamera's) het aantal diafragma terug op de telelens van de camera.

camera diafragma

Hoe lager het diafragma getal, des te meer licht er wordt opgenomen in de cameralens. Dit zorgt ervoor dat je foto's kunt maken met een wazige achtergrond en een scherpe focus op een object. Onderstaande foto verduidelijkt dit principe. Je ziet duidelijk bij de rechterfoto dat het object de volledig focus krijgt. Apple noemt deze nieuwe techniek ‘Portretmodus’.

Wat is portretmodus?

“Portretbelichting is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar de kunst en kunde van portretfotografie en voegt een nieuwe dimensie toe aan Portretmodus” aldus Apple. Volgens Apple maakt portretmodus gebruik van gezichtsdetectie en dieptemetingen. Hierdoor kunnen er portretten worden gemaakt met opvallende schaduwen en spotlight effecten.

Portretmodus is vanaf de iPhone 8, omdat toestellen die na de iPhone 8 zijn uitgekomen zijn uitgerust met een telelens.

iPhone 8 plus portrait modus

De iPhone 8 of de grotere 8 Plus kopen?

Welke iPhone het beste bij je past, is afhankelijk waar je het toestel voor wilt gaan gebruiken. Portretmodus is een leuke toevoeging, maar lang niet iedereen gaat hier gebruik van maken.

Voor de (semi) professionele gebruiker

Als je een iPhone zoekt waarmee je (semi) professionele foto's mee kunt gaan maken, dan kan de iPhone 8 Plus wel eens de telefoon voor jou zijn. Met de telelens beschik je namelijk over een extra 12 megapixel camera, met 2X Optical Zoom en portretmodus. De iPhone 8 heeft deze functionaliteiten helaas niet.

Meer geld voor een telelens?

Je zult jezelf dus af moeten vragen of je extra geld wilt betalen voor de extra telelens bij de iPhone 8 Plus. Voor (semi) professionele gebruikers is het de meerprijs hoogstwaarschijnlijk wel waard. Voor hobbymatige gebruikers waarschijnlijk niet. In het laatste geval kun je beter kiezen voor de iPhone 8. Deze heeft namelijk - net als de 8 Plus - dezelfde 12 megapixel camera met groothoeklens. Je maakt hiermee precies dezelfde hoogwaardige kwaliteit foto's en video's. Je bespaart helemaal veel geld als je kiest voor een refurbished iPhone 8.

Wat is een refurbished iPhone 8?

Refurbished iPhones zijn grondig gecontroleerde, indien nodig gerepareerde én professioneel gereinigde tweedehands iPhones. Indien je besluit om een refurbished iPhone 8 bij ons te kopen, dan ben je verzekerd van een betrouwbare aankoop.

Waarom (Forza) refurbished de juiste keuze is

  • iPhones gecontroleerd door speciale software en technici;
  • Drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023);
  • Gratis nieuwe accessoires meegeleverd;
  • Niet tevreden? Retourneer gratis binnen 14 dagen;
  • Tienduizenden tevreden klanten gingen je al voor!

iPhone 8 (Plus) camera specificaties

  iPhone 8 Plus iPhone 8
Camera voorzijde 7-MP 7-MP
Camera achterzijde 12-MP groothoeklens, 12-MP telelens 12-MP groothoeklens
Diafragma camera’s ƒ/1.8 groothoeklens, ƒ/2.8 telelens ƒ/1.8 groothoeklens
Digital zoom Ja, tot 10x Ja, tot 5x
Optical zoom Ja, tot 10x Nee
Filmen in slow motion    
Filmen in Ultra-HD (4K)    
Portretmodus    

Onze conclusie

De iPhone 8 en 8 Plus zijn qua veel dingen gelijk. Het voornaamste verschil tussen beiden is natuurlijk het schermformaat en de camera specificaties. De camera van de iPhone 8 heeft voor de meeste mensen alles wat ze in een camera zoeken. Bovendien is de ‘normale’ iPhone 8 ook nog een stuk goedkoper dan het Plus model. Indien je een meer professionele gebruiker bent, dan kan de extra telelens bij de iPhone 8 Plus wél van toegevoegde waarde zijn.

iphone 8 plus iphone 8
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?