iPhone 8 vs iPhone 8 Plus camera

Ook dit jaar heeft Apple een iPhone 8 en een grotere iPhone 8 Plus uitgebracht. In vergelijking met hun voorgangers (de Phone 7 en iPhone 7 Plus) is niet alleen de processor aanzienlijk verbeterd, maar voornamelijk ook de camera’s van de toestellen.

In dit artikel kijken we specifiek naar de camera’s van beide toestellen. En bieden we je een advies welke optie voor wie het beste is.


Waarom de camera’s voornamelijk verbeterd zijn

Apple heeft de camera’s van de iPhone 8 en de 8 Plus, voornamelijk geoptimaliseerd voor haar nieuwe technologie ‘ARKit’. Deze nieuwe technologie zorgt voor een samensmelting van de virtuele wereld en de werkelijke wereld. Alhoewel deze nieuwe techniek nog in de kinderschoenen staat, zijn beide toestellen er wel al voor geoptimaliseerd.

iPhone 8 Plus camera's

iPhone 8 Plus met twee 12-MP camera’s

De iPhone 8 Plus is - in tegenstelling tot de iPhone 8 - uitgerust met twee 12 megapixel camera’s. Hiervan is één camera uitgerust met een groothoeklens en één camera met een telelens (alleen bij de 8 Plus). De nieuwe telelens zorgt ervoor dat je foto’s kunt maken met ‘Portretmodus’. Daarnaast krijg je met de telelens ook de beschikking over ‘Optical zoom’. Een nieuwe techniek die vooral (semi) professionele iPhone fotografen aan zal spreken.

iPhone 8 Plus camera lens

Is er een verschil tussen de primaire camera’s bij de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus?

Nee. De primaire 12 megapixel camera (groothoeklens), is zowel bij de iPhone 8 als de iPhone 8 Plus exact hetzelfde. Je maakt met de groothoeklens camera dus foto’s met precies dezelfde hoogwaardige kwaliteit. Het verschil tussen beiden toestellen is dat de 8 Plus een secundaire 12 megapixel camera heeft met een telelens.

Camera diafragma: wat is dat?

Het diafragma bepaalt de mate van hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Het diafragma wordt aangegeven met het ƒ/ teken. Vaak zie je (bij fotocamera's) het aantal diafragma terug op de telelens van de camera.

camera diafragma

Hoe lager het diafragma getal, des te meer licht er wordt opgenomen in de cameralens. Dit zorgt ervoor dat je foto’s kunt maken met een wazige achtergrond en een scherpe focus op een ‘object’. Onderstaande foto verduidelijkt dit principe.

Je ziet duidelijk bij de rechterfoto dat het ‘object’ de volledig focus krijgt. Apple noemt deze nieuwe techniek ‘Portretmodus’.

Wat is portrait mode?

“Portretbelichting is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar de kunst en kunde van portretfotografie en voegt een nieuwe dimensie toe aan Portretmodus” aldus Apple. Volgens Apple maakt ‘Portrait Mode’ of wel portretmodus in het Nederlands, gebruik van gezichtsdetectie en dieptemetingen. Hierdoor kunnen er portretten worden gemaakt met opvallende schaduwen en spotlight effecten.

Portrait Mode is alleen beschikbaar bij de iPhone 8 Plus en de iPhone X. Dit komt omdat beide toestellen zijn uitgerust met een 12 megapixel telelens.

iPhone 8 plus portrait modus

De iPhone 8 of de grotere 8 Plus kopen?

Welke iPhone het beste bij je past, is afhankelijk waar je het toestel voor wilt gaan gebruiken. Portrait Mode is een leuke nieuwe toevoeging, maar lang niet iedereen gaat hier écht gebruik van maken.

Voor de (semi) professionele gebruiker

Als je een iPhone zoekt waarmee je (semi) professionele foto’s mee kunt gaan maken, dan kan de iPhone 8 Plus wel eens de telefoon voor jou zijn. Met de telelens beschik je namelijk over een extra 12 megapixel camera, met 2X Optical Zoom en Portrait Mode. De iPhone 8 heeft deze functionaliteiten helaas niet.

Meer geld voor een telelens?

Je zult jezelf dus af moeten vragen of je extra geld wilt betalen voor de extra telelens bij de iPhone 8 Plus. Voor (semi) professionele gebruikers is het de meerprijs hoogstwaarschijnlijk wel waard. Voor hobbymatige gebruikers waarschijnlijk niet.

In het laatste geval kun je beter kiezen voor de iPhone 8. Deze heeft namelijk - net als de 8 Plus - dezelfde 12 megapixel camera met groothoeklens. Je maakt hiermee precies dezelfde hoogwaardige kwaliteit foto’s en video’s. Je bespaart helemaal veel geld als je kiest voor een refurbished iPhone 8.

Wat is een refurbished iPhone 8?

Refurbished iPhones zijn grondig gecontroleerde, indien nodig gerepareerde én professioneel gereinigde tweedehands iPhones. Indien je besluit om een refurbished iPhone 8 bij ons te kopen, dan ben je verzekerd van een betrouwbare aankoop.

Waarom (Forza) refurbished de juiste keuze is

  • iPhones gecontroleerd door speciale robots en technici;
  • Twee jaar garantie, óók op de accu van de iPhones;
  • Gratis nieuwe accessoires meegeleverd;
  • Niet tevreden? Retourneer gratis binnen 14 dagen;
  • Tienduizenden tevreden klanten gingen je al voor!

iPhone 8 (Plus) camera specificaties

iPhone 8 PlusiPhone 8
Camera voorzijde 7-MP 7-MP
Camera achterzijde 12-MP groothoeklens, 12-MP telelens 12-MP groothoeklens
Diafragma camera’s ƒ/1.8 groothoeklens, ƒ/2.8 telelens ƒ/1.8 groothoeklens
Digital zoom Ja, tot 10x Ja, tot 5x
Optical zoom Ja, tot 10x Nee
Filmen in slow motion
Filmen in Ultra-HD (4K)
Portrait mode

Onze conclusie

De iPhone 8 en 8 Plus zijn qua veel dingen gelijk. Het voornaamste verschil tussen beiden is natuurlijk het schermformaat en de camera specificaties. De camera van de iPhone 8 heeft voor de meeste mensen alles wat ze in een camera zoeken. Bovendien is de ‘normale’ iPhone 8 ook nog een stuk goedkoper dan het Plus model.

Indien je een meer professionele gebruiker bent, dan kan de extra telelens bij de iPhone 8 Plus wél van toegevoegde waarde zijn.