Dit blogartikel is aangemaakt op 29-08-2016 en is voor het laatst bijgewerkt op 14-04-2020.

iPhone loopt vast, wat moet ik doen?


Soms kan het voorkomen dat je iPhone vastloopt. Misschien heb je dat zelf ook al wel eens meegemaakt. Het beeldscherm van je iPhone reageert niet meer, of de knoppen lijken niet meer te werken. Dat kan komen door een bepaalde app die vastloopt, of door je iPhone die ‘bevriest’. In dit artikel vertellen we wat je kunt doen als je iPhone vastloopt.

App afsluiten

App iPhone afsluiten via multitasking

Vaak is het niet je iPhone die vastloopt, maar slechts één bepaalde app. De desbetreffende app kun je opzoeken in de multitasking en deze vervolgens geforceerd afsluiten door deze naar boven weg te vegen. De multitasking open je door twee keer op de home button te drukken. Bij iPhones zonder home button open je de multitasking door vanaf de onderkant van het scherm (waar het horizontale balkje zit) naar boven te vegen.

App verwijderen

App verwijderen van iPhone

Als eenzelfde app keer op keer vastloopt, kun je deze het beste verwijderen en opnieuw installeren. Om een app te verwijderen houd je het icoontje van de app ingedrukt totdat deze begint te trillen. Er verschijnt dan tevens een kruisje boven het icoontje. Dit kruisje klik je aan om de app te verwijderen. Via de App Store kun je vervolgens de app opnieuw downloaden. Deze staat al bij Updates/Aankopen, omdat je hem al eens gedownload hebt. Klik op het downloadsymbool om de app terug te zetten op je iPhone.

iPhone opnieuw opstarten

Naast apps kan ook de iPhone zelf vastlopen. Bevriezen noemen we dit, omdat het toestel niet meer op je handelingen reageert. Houd in dit geval de aan/uitknop ingedrukt, zodat je iPhone uitgaat. Zet hierna je toestel weer aan. Vaak is dit al voldoende om alles weer naar behoren te laten werken.

iPhone resetten

iPhone resetten

Als een iPhone compleet vastgelopen is, kun je hem ook niet meer aan- en uitzetten. Je kunt dan het beste de iPhone resetten. Hierbij start het toestel automatisch opnieuw op, zonder dat je gegevens verloren gaan. Je drukt hiervoor knoppen gecombineerd in, totdat het Apple-logo in beeld verschijnt. Het verschilt per iPhone hoe je dit moet doen.

iPhone SE en ouder, iPhone 6 en iPhone 6S resetten

Bij de iPhone SE en ouder, de iPhone 6 (Plus) en de iPhone 6S (Plus) houd je de aan/uitknop en de thuisknop gelijktijdig een paar seconden ingedrukt. Op de iPhone SE en ouder bevindt de aan/uitknop zich aan de bovenkant van het toestel. Bij de iPhone 6 en 6S bevindt deze zich aan de zijkant van het toestel.

iPhone 7 resetten

Bij de iPhone 7 (Plus) druk je de aan/uitknop én de volume min-knop tegelijkertijd een paar seconden in. Een iPhone 7 kun je niet resetten met de thuisknop, omdat dit geen fysieke knop meer is, maar een digitale knop met sensor.

iPhone 8, iPhone X en nieuwer resetten

Vanaf de iPhone X hebben Apple’s smartphones geen home button meer en werkt het net even anders. Let op: onderstaande stappen gelden ook voor de iPhone 8 (Plus):

  • 1. Druk kort op de volume plus-knop;
  • 2. Druk daarna meteen kort op de volume min-knop;
  • 3. Houd daarna de aan/uitknop aan de zijkant ingedrukt.

Als het toestel niets meer doet

Krijg je het toestel met geen mogelijkheid meer aan? Dan is hoogstwaarschijnlijk de hardware beschadigd. In dat geval kun je ervoor kiezen om de iPhone ter reparatie op te sturen aan Forza of deze aan ons te verkopen. Daarnaast zou je ook een refurbished iPhone kunnen overwegen. Je kunt hier lezen waarom refurbished een verstandige keuze is. Welke iPhone zou je het liefst willen?

deel dit bericht