Gerucht: ‘Alle iPhones krijgen in 2020 een OLED-display'

Volgens een artikel in The Wall Street Journal zou Apple in 2020 al haar iPhones gaan voorzien van een OLED-display en daarmee de LCD-displays van de hand doen. Dit blijkt uit gesprekken tussen Japan Display en investeerders.


Vanaf 2020 geen LCD meer?

Waar andere smartphone fabrikanten al langer zweerden bij OLED-displays, bleef Apple trouw aan LCD-displays. Dit bleek wel na de release van de iPhone XR. Nu lijkt het er toch op dat de opvolger van de iPhone XR – die dit jaar nog moet verschijnen – zo maar eens de laatste iPhone met een LCD-display kan zijn.


Flinke klap voor LCD-producent

Japan Display, de product van Apple’s LCD-beeldschermen is uiteraard allesbehalve blij met dit nieuws. Dit zou namelijk betekenen dat het bedrijf een groot deel (lees: bijna de helft) van haar inkomsten zou verliezen vanaf 2020. Om dit gat te kunnen compenseren, schijnt Japan Display op zoek te gaan naar investeerders om een bedrijfsaandeel over te nemen.


Waarom Apple zou overstappen op OLED

De switch van Apple is niet bepaald onlogisch en onverwacht. De verkoopcijfers van de iPhone XR vielen namelijk erg tegen. Een andere reden is dat Apple flexibeler wil zijn bij het ontwerpen van nieuwe toestellen. De techniek die achter OLED-beeldschermen schuilt is flexibeler dan LCD-beeldschermen. Indien Apple volledig overstapt op iPhones met OLED-beeldschermen, kunnen we er op rekenen dat de toestelprijzen flink omhoog zullen gaan. Naar verwachting zullen er dan ook veel mensen naar alternatieven gaan kijken, zoals bijvoorbeeld refurbished Apple.


Eerste iPhone met OLED

In 2017 verscheen de iPhone X, dit was de eerste iPhone van Apple die beschikte over een OLED-beeldscherm. De iPhone 8 en 8 Plus die gelijktijdig uitkwamen met de iPhone X, hadden nog een LCD-beeldscherm.


OLED VS LCD

Het voordeel van OLED is dat dit type beeldschermen een veel diepere kleurweergave heeft. Dit komt omdat OLED – in tegenstelling tot LCD – geen los staande beeldschermverlichting nodig heeft. Bij een OLED-beeldscherm kunnen de pixels individueel worden opgelicht en worden uitgeschakeld. Een ander voordeel van OLED-displays is dat deze type schermen zeer flexibel zijn en daardoor in meerdere vormen gemaakt kunnen worden. Meer weten over OLED-beeldschermen? Lees dan eens ons artikel: ‘ Wat is een OLED-beeldscherm?'