Snel afgeleid tijdens het studeren? Zo blijf je gefocust!

Je herkent het vast wel; ben je ein-de-lijk lekker gefocust aan het werk, krijg je wéér een melding van je telefoon. Gefocust blijven tijdens het studeren is vaak een hele opgave (en daarmee bedoel we niet die in je boek). De kans dat jij getriggerd wordt om toch op je iPhone te kijken is behoorlijk groot. De apps in dit artikel helpen je bij het ontwikkelen van een betere focus tijdens het studeren, op je werk maar om ‘meer aanwezig' in het moment te zijn.

1. Forest

Met Forest plant je bomen om je focus te verbeteren. De app werkt door middel van gamification, op een speelse wijze (door middel van beloningen) versterk je je focus. Het werkt heel eenvoudig;

  • Kies hoelang je je wilt focussen;
  • De app selecteert automatisch een bijpassende plant / boom o.b.v. het aantal minuten;
  • Klik op start en raak je telefoon niet meer aan zolang de timer op je telefoon loopt.

Zolang je geen gebruik maakt van je telefoon, dan blijft je boom doorgroeien. Op het moment dat je telefoon wel gebruikt, dan kun je weer van voor af aan beginnen. Wanneer je gefocust hebt gewerkt, dan word je beloond met een aantal punten. Deze punten kun je weer gebruiken om spullen of andere bomen te kopen. In het beginscherm kun je zien hoeveel bomen je (per dag) al hebt laten groeien.

Een ander leuk duurzaam aspect van de app is dat je na het inzamelen van genoeg punten, je deze kunt inwisselen voor een echte boom. In samenwerking met een goed doel, biedt Forest je de mogelijkheid om een echte boom te planten in ontwikkelingslanden.

De app is gratis te gebruiken, maar mocht je de reclames beu raken dan betaal je eenmalig € 2,29.

Bekijk in deze video hoe de app werkt.

2. Flipd

Flipd gaat nog een stapje verder dan Forest. Deze app staat bekend om zijn ‘full lock'. Wanneer je de app inschakelt vergrendeld deze je telefoon volledig. Tijdens de full lock worden alle meldingen en notificaties geweerd, op binnenkomende telefoontjes na.

Ook Flipd voorkomt dat je in de verleiding gebracht wordt om tijdens het studeren op social media te kijken of om games te gaan spelen. Hierdoor houd je meer tijd over om zaken af te ronden die wél belangrijk zijn. Als full lock ingeschakeld is, dan kun je in principe niets doen met je iPhone. Voor de mensen die dit niet willen is er ook een ‘Light lock'. Deze variant vereist iets meer discipline, omdat je toegang hebt tot meer functionaliteiten van je toestel.

De app is gratis te downloaden. Mocht je gebruik willen maken van meerdere aangepaste schema’s, dan betaal je tien euro per jaar. Dit maakt de app wel duurder dan Forest.

3. Space

De derde app in de reeks is Space. Deze app is iets minder strikt dan Flipd, omdat het simpelweg inkomende meldingen niet weergeeft. Op het moment dat je op ‘focus' drukt in de app, zul je niet langer gestoord worden door oproepen, WhatsApp berichten of Instagram.

Uiteraard is het mogelijk om de focus mode zelf uit te zetten, waardoor je ook met deze app wel een bepaalde mate van zelfdiscipline nodig hebt. Tevens houdt Space bij hoe vaak je je iPhone ontgrendelt, hoeveel minuten je ermee bezig bent en geeft op basis daarvan tips.

Als je bijvoorbeeld langer dan 15 minuten aan een stuk op je iPhone zit dan krijg je een pauze melding. Ook is het mogelijk om notificaties tussen bepaalde tijdstippen te dempen, bijvoorbeeld s ’nachts als je gewoon wil slapen.

Ook Space heeft een gratis variant, maar mocht je de app zonder advertenties willen gaan gebruiken dan kost je dit eenmalig € 2,29. Dit maakt de app even duur als zijn tegen hanger Forest.

4. Headspace

Een andere App die je zeer goed kan helpen bij het verbeteren van je focus is de app ‘Headspace'. Deze mindfulness app werkt anders dan de eerder apps in dit blog. De app richt zich op het creëren van meer rust in je hoofd, waardoor je een positievere mindset leert op te bouwen.

Ook deze app is gratis te downloaden, maar mocht je meer functionaliteiten willen unlocken dan kost het je wel geld. Gemiddeld kost de app zo’n 95 euro per jaar.

Wat is de beste app om gefocust te blijven?

Dit is meer een kwestie van een persoonlijke voorkeur. Onze voorkeur gaat uit naar de app Forest. Deze app voorkomt dat je je telefoon (te) veel gebruikt op een dag. In de app zit een vorm van gamification verwerkt, waardoor je gestimuleerd wordt om de app niet te gebruiken.

Daarnaast zouden we je ook willen aanbevelen om een apps als Headspace, Calm of Meditation Moment te gebruiken. Deze apps zijn ontwikkeld om meer rust in je hoofd te creëren, waardoor je je ook tijdens het studeren beter kunt focussen op je opgaven. Bovendien geeft het je ook een positief gevoel.

Wat moet ik doen als deze apps niet werken op mijn telefoon?

Het kan voorkomen dat jouw telefoon niet geschikt is voor de apps in dit blog of dat je bijvoorbeeld te weinig opslagruimte hebt. Of misschien is je toestel wel verouderd. Dan hebben wij misschien wel de uitkomst voor jou: een betaalbare én duurzame refurbished iPhone. Al vanaf € 200 koop je bij ons een iPhone die ook geschikt is voor de nieuwe iOS 13. Bovendien worden onze devices geleverd met twee jaar garantie, gratis nieuwe laad accessoires en wordt de kwaliteit gewaarborgd door het Keurmerk Refurbished.