Telefoon op afbetaling óf een opgeknapte telefoon kopen?

09 Maart 2020 - 5 min read time
Telefoon op afbetaling óf een opgeknapte telefoon kopen?

Wist je dat steeds meer consumenten ervoor kiezen om een iPhone als los toestel te kopen in combinatie met een sim-only abonnement? Dat komt door veranderingen in de Telecomwet die op 1 mei 2017 zijn ingevoerd. Eén van deze veranderingen is een BKR-registratie, waardoor het voor consumenten minder aantrekkelijk wordt om een duur abonnement af te sluiten. Maar waarom is dat eigenlijk? In onderstaande video legt de NOS uit hoe dat zit en meer aanvullende informatie lees je in dit blogartikel.

 

Een iPhone met abonnement = BKR-geregistreerd

Bij de aanschaf van een nieuwe iPhone sta je al snel voor het volgende dilemma: koop je hem als los toestel of met abonnement? Hét voordeel van een abonnement is dat je de kosten maandelijks kunt spreiden en dat je geen groot bedrag in één keer hoeft te betalen. Er kleeft alleen één groot nadeel (zeker voor starters) aan een abonnement: je krijgt een BKR-registratie als je iPhone meer dan €250 kost. Dat komt door de veranderingen in de Telecomwet.

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie is een register waarin leningen worden geregistreerd. In Nederland is dit wettelijk verplicht. Sinds 1 mei 2017 vallen telefoonabonnementen hier ook onder. Je betaalt de iPhone in maandelijkse termijnen af, en dus is dit een lening. Als de prijs van het toestel €250 of meer bedraagt, dan wordt deze lening bij het BKR geregistreerd. Het voordeel hiervan is dat consumenten worden beschermd tegen het aangaan van leningen welke zij niet kunnen betalen. Het nadeel: je wordt gekort op de hypotheekverstrekking.

Minder hypotheek dankzij een iPhone met abonnement

Kredietverstrekkers kijken altijd welke openstaande leningen je hebt en of je (in het verleden) betaalachterstanden hebt (gehad). De kredietverstrekker kan besluiten om een lagere hypotheek te verstrekken, zodat hij meer zekerheid heeft dat de lening wordt afgelost en dat je minder kans op betaalproblemen krijgt. Bij een gemiddeld inkomen van €35.000 per jaar kun je met een telefoonabonnement van €25 per maand rond €7000 minder hypotheek lenen. Indien je samen een huis wilt kopen en beide over een iPhone met abonnement beschikt, kun je al snel €14.000 minder hypotheek krijgen.

Zo voorkom je een BKR-registratie

Om een BKR-registratie te voorkomen kun je ervoor kiezen om een deel van de toestelprijs direct af te betalen. Sluit je bijvoorbeeld een abonnement af met de iPhone XS en kies je ervoor een groot deel van het toestel direct af te betalen, zodat minder dan €250 over blijft? Dan blijf je buiten schot van de BKR-registratie. Je kunt natuurlijk ook een iPhone als los toestel kopen en het bedrag in één keer betalen. Het grote nadeel hiervan is dat een iPhone duur is, duur blijft en dat je dit bedrag wel in één keer moet kunnen ophoesten. Forza heeft het betrouwbare én betaalbare alternatief voor nieuw: een refurbished iPhone! Wil je weten wat refurbished precies inhoudt en wat er allemaal aan vooraf gaat voordat een iPhone als refurbished wordt verkocht? Lees dan zeker even ons refurbished iPhone blogartikel.

Refurbished is hét betaalbare alternatief voor nieuw

Omdat refurbished bij Forza tot 60% goedkoper is, technisch nét zo goed functioneert als nieuw én voorzien is van 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023), is refurbished een betaalbaar én betrouwbaar alternatief. Je profiteert dus van de kwaliteit die je van Apple gewend bent, maar dan een stuk voordeliger. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel je met een refurbished iPhone kunt besparen ten opzichte van nieuw.

iPhone

Vanaf-prijs refurbished

Nieuwprijs

Prijsvoordeel

iPhone SE €129 X X
iPhone 6S €159 €329 €170
iPhone 6S Plus €279 €395 €116
iPhone 7 €199 €368 €169
iPhone 7 Plus €299 €448 €149
iPhone 8 €319 €598 €279
iPhone 8 Plus €449 €628 €179
iPhone X €499 €899 €400
iPhone XR €579 €669 €90
iPhone XS €574 €708 €134
 

* De refurbished vanaf-prijs is vastgesteld op 09-03-2020 op basis van een Forza C-grade toestel. De nieuwprijs is vastgesteld op 09-03-2020 en afkomstig van Telecomaanbieder Belsimpel. Om het prijsvoordeel in kaart te kunnen brengen zijn dezelfde toestellen met dezelfde opslagcapaciteit gebruikt.

Onze conclusie

Hét voordeel van een iPhone met abonnement is dat je geen groot bedrag in één keer hoeft uit te geven, want de kosten worden maandelijks verspreid. Het grootste nadeel is de BKR-registratie bij toestellen die duurder kosten dan €250. Hierdoor wordt je gekort op de hypotheek wat name voor starters zeer nadelig is. Het nadeel van een iPhone als los toestel kopen is de dure aanschafprijs. Forza biedt hiervoor een betaalbaar én betrouwbaar alternatief: een refurbished iPhone met 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023).

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?