Tips bij het kopen van een computer

27 November 2019 - 5 min read time
Tips bij het kopen van een computer

De zoektocht naar een nieuwe computer is niet altijd even makkelijk. Zo zijn er oneindig veel opties om uit te kiezen. Heb ik een desktop of laptop nodig? Welke computerspecificaties heb ik nodig? Waarvoor wil ik de computer gaan gebruiken? Dit zijn een aantal van de vragen die waarschijnlijk aan bod komen. Je wilt natuurlijk niet betalen voor iets wat je niet nodig hebt. Daarom is het belangrijk om onderaan de streep te kunnen bepalen wat de beste prijs- kwaliteitverhouding voor jou is. Maar hoe bepaal je nu wat de kwaliteit is die jij nodig hebt?

Laptop of een desktop?

De desktop kan iets krachtiger zijn dan een laptop. Dit komt vooral doordat er meer plek is in zo’n grote computerkast voor uitgebreidere processoren, geheugen- en videokaarten. Het nadeel van de desktop is natuurlijk dat deze niet mobiel is. Heb je bijzondere wensen of wil je de mogelijkheid hebben om een computer zelf samen te stellen, dan kan een desktop wel uitkomst bieden. De desktop is wereldwijd ook nog erg populair onder jongeren, onder andere vanwege de populariteit van games zoals e-sports en streaming via Twitch.


laptop en desktop

De specificaties van laptops zijn tegenwoordig uitgebreid genoeg voor zowel eenvoudig als professioneel gebruik. Daarbij zijn laptops compact, waardoor ze erg fijn zijn in het dagelijks gebruik. De integratie van het toetsenbord, de muis en het scherm biedt ook veel gebruikersvoordelen. Zo kun je hem eenvoudig meenemen. Daarbij hebben laptops genoeg kracht om meerdere standaardtoepassingen tegelijk uit te voeren.

Vaak denkt men nog dat een desktop ergonomisch beter is dan een laptop. Echter, er zijn veel mogelijkheden om een laptop te gebruiken net zoals een desktop. Zo kun je de laptop eenvoudig uitbreiden met beeldschermen, een groter toetsenbord, muis of speakersets. Door de vele voordelen verkoopt de laptop dan ook niet zonder reden al geruime tijd beter dan de desktopcomputer

Laptop of tablet

Wil je vooral internetten, op social media, films of foto’s bekijken, eenvoudige spelletjes spelen en boeken lezen? Dan kan een tablet ook uitkomst bieden. Een tablet is eenvoudig mee te nemen en door het grote aanraakscherm is het gebruiksgemak gegarandeerd. Ondanks dat er toetsenborden op een tablet zijn aan te sluiten wordt het vaak wel als minder geschikt ervaren voor grote hoeveelheden tekstinvoer. Daarbij beschik je met een tablet over minder aansluitingen en opslag.

Voor entertainment en basisfuncties is de tablet dus een ideale keuze. Daarbij kan het een uitstekende aanvulling zijn op een laptop of desktop. Bijvoorbeeld als je veel reist, leest, films kijkt en daarom over een klein en wendbaard scherm wilt beschikken. Een tablet wordt dus vooral gezien als een ideale aanvulling op andere hardware zoals een desktop, laptop of smartphone. Daarom focussen we in dit artikel op de laptop.

Ben je toch op zoek naar een tablet? Bekijk dan vooral eens onze refurbished iPads. Dan heb je een tablet met de kwaliteit en het gebruiksgemak van Apple, maar dan voor een aantrekkelijke prijs. En met 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) op je aankoop weet je zeker dat je weer een tijd vooruit kunt.
 

Hoe bepaal ik wat de beste laptop is voor mij?

Ben je ervan overtuigd dat de laptop de juiste keuze is? Dan is de volgende stap om te beslissen welke specificaties je nodig hebt. Hieronder vind je de belangrijkste punten om op te letten.

RAM Werkgeheugen om taken te verwerken
Het werkgeheugen heeft invloed op hoe snel je laptop werkt. Je vindt het werkgeheugen in specificaties ook terug als RAM (Random Access Memory) of ‘intern geheugen’. Dit computergeheugen wordt uitgedrukt in Gigabytes (GB) en vind je veelal in 4, 8 en 16 GB.

4 GB werkgeheugen voor eenvoudig gebruik
Gebruik je de laptop eenvoudig? Dan voldoet 4 GB geheugen prima aan de eisen van menig gebruiker.

8 GB werkgeheugen is de beste keuze
Speel je veel games of bewerk je graag foto’s, video’s of audio, dan kun je beter kiezen voor een laptop met minimaal 8 GB werkgeheugen.

16 GB werkgeheugen voor professioneel gebruik
Speel je veel zware games of bewerk je grote bestanden, dan zal 16 GB geheugen een absolute verademing voor je zijn. Met 16 GB RAM kun je eenvoudig blijven schakelen tussen de zwaarste programma’s. Zo hoef je nooit lang te wachten of bang te zijn dat je laptop een programma niet aankan.
werkgeheugen

De processor

De processor is te vergelijken met de hersenen van een laptop. Hoe beter dit brein werkt, des te sneller je laptop is. Dit zul je merken bij het opstarten van je laptop tot aan de installatie van programma’s. De processor is ook te herkennen aan de term CPU (Central Processing Unit), hetgeen al aangeeft wat voor centrale rol het speelt. Om de juiste sterkte te kiezen, is het dus wederom belangrijk om te bepalen waarvoor je de laptop gaat gebruiken.

Processoren kom je voornamelijk tegen van de merken AMD en Intel. Zo heb je bijvoorbeeld de AMD A8 (goed), AMD A12 (beter) en AMD Ryzen 5 (best). En zijn processoren van Intel te herkennen aan Intel Core i3 (goed), Intel Core i5 (beter), Intel Core i7 (best). Hieronder vind je welke processor zich het best leent per gebruikssituatie.

Internetten, e-mailen & tekstverwerken

Elke processor

Onderweg

Elke processor

Studie             

AMD A8, Intel Core i3 of hoger

Foto’s bewerken

AMD A12, Intel Core i5 of hoger

Video’s bewerken

AMD Ryzen 5, Intel Core i7 of hoger

Games spelen  

AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger


Als je het internet doorzoekt naar ervaringen met processoren, zie je al snel dat Intel de voorkeur krijgt. Dit is niet voor niets. Dit komt doordat Intel stabieler, sneller en dus intelligenter is. Hierdoor haalt de processor van Intel het meeste uit de overige onderdelen van het computersysteem. Door de snelheid in samenwerking met andere onderdelen, zorgt dit voor een betere gebruikservaring.  
Het is daarom niet vreemd dat de processoren van Intel standaard zijn terug te vinden in de computers (iMac) en laptops (MacBook) van Apple.

Geheugenopslag

Niet te verwarren met het werkgeheugen, gaat het opslaggeheugen over de opslagcapaciteit van je laptop. Het geeft aan hoeveel bestanden en software je op de laptop kunt opslaan. Bij de keuze voor opslag kun je het beste kiezen voor SSD. Dit staat voor Solid State Disk en zorgt ervoor dat je nog sneller bestanden kunt opslaan. De voorganger van SSD was de ouderwetse harde schijf die ook wel wordt aangeduid met HDD. Een laptop met HDD kun je vaak nog upgraden met een SSD. Als je een nieuwe laptop koopt is het echter aan te raden om direct te kiezen voor SSD opslag. Bij Apple is dit bijvoorbeeld te herkennen aan de benaming ‘Flash (SSD)’.

Beeldscherm

Afhankelijk van waar je de laptop mee naartoe wilt nemen, kun je de grote van het scherm bepalen. Hoe groter het scherm, des te groter de gehele laptop is. Daarbij hangt het wederom samen met waarvoor je de laptop wilt gebruiken. Als je foto’s (Adobe Photoshop) en video’s (Adobe Premiere Rush) gaat bewerken, kan het fijn zijn dat je een groter scherm hebt. Los hiervan kun je de laptop natuurlijk altijd nog uitbreiden met een los scherm. Dus reis je veel en ben je van plan om je laptop overal mee naartoe te nemen, kies dan voor een model met een 10 tot 13 inch scherm. Ga je de laptop vooral thuis gebruiken en wil je er bijvoorbeeld films op kijken? Dan is een scherm tussen de 15 en 17 inch aan te raden.

Naast de grootte van een scherm kun je kiezen voor schermen met een hoge resolutie. Hoe hoger de resolutie, des te beter en scherper het beeld.

Batterij

Nog een punt om in overweging te nemen is de sterkte van de batterij. Dit wordt uitgedrukt in milli ampère-uur (mAh) of wattuur (Wh). Hoe hoger deze waarde is, des te langer je de laptop zonder aansluiting op het stroomnetwerk kunt gebruiken. Mocht het nodig zijn, dan is de batterij van een laptop vaak eenvoudig te vervangen.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is de connectie tussen de hardware en computergebruiker. Het zorgt ervoor dat je programma’s op een gebruiksvriendelijke manier kunt uitvoeren. Windows en Apple zijn de twee besturingssystemen die het meest voorkomen. Ondanks dat Windows de meeste gebruikers heeft, staat Apple al geruime tijd aan kop wat betreft gebruiksgemak en veiligheid.

Op Apple komen vrijwel geen virussen voor. Daarnaast ontvang je als Applegebruiker om de paar maanden een gratis beveiligingsupdate van Apple. Bij computers met Windows wordt vanwege meer virussen aangeraden om een goede virusscanner aan te schaffen. Houd daarom rekening met extra kosten.

Apple heeft een bijna besloten systeem, waarin alle producten met elkaar verbonden zijn. Hierdoor koppel je de iPad, iPhone en Macbook (maar ook airpods, Apple Watch, HomePod en AppleTV) eenvoudig met je Apple ID en synchroniseer je alles via de iCloud. Doordat alles op elkaar is afgestemd komt dit het gebruiksgemak nog meer ten goede.

Refurbished MacBook

Ben je overtuigd dat een laptop van Apple voor jou de beste keuze is? Bekijk dan zeker eens de MacBooks van Forza Refurbished. Indien je een MacBook wilt kopen, maar niet de hoofdprijs wilt betalen, hebben wij namelijk dé oplossing. Met een refurbished Macbook kun je tot wel 60% besparen. Daarbij krijg je ook nog eens 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) én lever je een duurzame bijdrage aan het milieu. Onze MacBooks worden gecontroleerd, schoongemaakt en krijgen vervolgens een tweede leven. Zo koop je een kwalitatieve MacBook, maar dan tegen een betere prijs.

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?