Rijbewijs op je iPhone in 2020

10 November 2017 - 5 min read time

Op 1 oktober 2016 werd het papieren rijbewijs vervangen door het rijbewijs op creditcardformaat. Ondertussen is het papieren rijbewijs verleden tijd. De allerlaatste papieren rijbewijzen zijn afgelopen week verlopen. Maar wat brengt de toekomst ons? Nog even en je kunt je rijbewijs op je smartphone zetten. Dit meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Rijbewijs-apps

Verwacht wordt dat het rijbewijs rond 2020 beschikbaar zal zijn op je smartphone. In Engeland test men op dit moment al een systeem waarbij het rijbewijs wordt opgenomen in de standaard Apple Wallet op de iPhone.

In Nederland is men echter bezig met het ontwikkelen van twee rijbewijs-apps. De ene app is voor de rijbewijshouder en moet dus het fysieke rijbewijs vervangen. De andere app is bedoeld voor overheidsdiensten, zoals de politie. Zij kunnen met deze app het rijbewijs uitlezen.

Testen

Het testen van de rijbewijs-app heeft wel wat tijd nodig. Het RDW werkt aan een app die goed en vooral veilig genoeg is om als rijbewijs en identiteitsbewijs te dienen. Het RDW doelt hierbij vooral op de fraudegevoeligheid van de rijbewijs-app. Hierbij is het belangrijk dat gegevens uit de rijbewijs-app veilig kunnen worden opgeslagen. Dat is ook de reden waarom beide apps uitvoerig getest worden voordat deze gebruikt kunnen worden.

Voor- en nadelen

Natuurlijk brengt de rijbewijs-app zowel voor- als nadelen met zich mee. Stel dat je straks ook kunt betalen met Apple Pay, dan hoef je voortaan nooit meer je portemonnee mee te nemen, want dan heb je met je iPhone meteen alles bij de hand. Daarnaast is een verloren digitaal rijbewijs eenvoudiger en sneller ongeldig te verklaren. Nu hopen we alleen nog dat een rijbewijs-app ook goedkoper is dan het fysieke rijbewijs.

Enige nadeel van het digitale rijbewijs is dat je smartphone altijd opgeladen moet zijn. Leg daarom altijd een oplaadsnoertje in je auto.

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?