Keurmerk Refurbished: eindelijk weten wat je koopt!

Hergebruik is aan een opmars bezig. Waar steeds minder mensen kiezen voor nieuw, stijgen de verkoopaantallen van refurbished iPhones en iPads sterk. Dat is niet voor niets, want refurbished is tot 60% voordeliger dan nieuw én goed voor ons milieu. Tóch blijkt uit grootschalig onderzoek (De Grote Refurbished Barometer, november 2018) dat veel mensen nog terughoudend zijn als het gaat om refurbished Apple-producten. Dat heeft alles te maken met de angst voor defecten. Hoe weet je nu zeker dat je geen miskoop aanschaft?

Dankzij het Keurmerk Refurbished heb je als consument of zakelijke klant wél zekerheid.

Ontvangst Keurmerk Refurbished


Keurmerk maakt de refurbished markt transparant

Door onze precieze manier van werken is refurbished enorm betrouwbaar. Helaas zijn er genoeg aanbieders die iPhones en iPads niet grondig controleren, de devices voor het oog netjes oppoetsen en verkopen met het label ‘refurbished’. Voor de consument én de zakelijke markt was onderscheid maken tussen kwaliteit en rotzooi simpelweg niet te doen. De kwaliteit, garantie en transparantie van refurbished was één groot grijs gebied. De markt én de overheid waren dan ook van mening dat professioneel refurbished een keurmerk nodig had: het Keurmerk Refurbished.

Keurmerk Refurbished-logo


Keurmerk scheidt kaf van het koren

Forza, aanbieder met Keurmerk

Aanbieders zonder Keurmerk

Strenge kwaliteitscontrole met de juiste programma’s ✔️
Gratis gecertificeerde laadaccessoires ✔️
3 jaar garantie, 2 jaar op de batterij ✔️
Reparaties van toestellen binnen één werkweek ✔️
Servicedesk, bereikbaar via telefoon, e-mail en chat ✔️
Financieel gezonde aanbieder ✔️
Refurbished is de kernactiviteit, géén makkelijke bijverdienste ✔️

Wat houdt het Keurmerk Refurbished concreet in?

Techniek Nederland introduceerde op 15 maart 2019 samen met de marktleiders, waaronder Forza, het Keurmerk Refurbished. Dit keurmerk staat voor de volgende kwalitatieve beloftes:

1. Kwaliteit gegarandeerd

Keurmerk-bedrijven testen iPhones en iPads professioneel op minimaal 50 punten met de juiste testprogramma’s. Deze processen zijn gecontroleerd middels een technische audit door TÜV Nederland. TÜV test de veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en leefomgeving door middel van certificering, keuring, inspectie en training. TÜV opereert op Europees niveau, maar ook wereldwijd.


TUV keurmerk 2019 Forza

2. Drie jaar garantie

Zelfs al is je product of reviewscore nóg zo goed, het kan voorkomen dat een toestel niet (meer) naar behoren functioneert door een technisch mankement. Dan wil je als consument kunnen bouwen op een eerlijke-, duidelijke- en uitgebreide garantieperiode. Toestellen die onder het Keurmerk vallen beschikken altijd over een driejarige garantieperiode. Op het toestel, 1 jaar op (laad)accessoires en 2 jaar op de batterij.

3. Uniforme cosmetische gradaties

Refurbished iPhones en iPads (met het Keurmerk) worden onderverdeeld in drie productcondities (gradaties). Dit gaat enkel om het uiterlijk, want aan de binnenkant is elk refurbished device 100% technisch functioneel. Binnen het Refurbished Keurmerk is sprake van drie uniforme definities van de verschillende gradaties:

Zo goed als nieuw gradatie Forza

Zo goed als nieuw:

Als een device deze conditie heeft dan betekent dit dat het toestel er zo goed als nieuw uitziet. Het device vertoont minimale gebruikssporen.

Licht gebruikt gradatie Forza

Licht gebruikt:

Een device met deze conditie heeft lichte gebruikssporen. Hierbij kun je denken aan een klein krasje en/of lichte stootschade.

Zichtbaar gebruikt gradatie Forza

Zichtbaar gebruikt:

Een device met deze conditie heeft zichtbare gebruikerssporen. Dat kan een diepere kras (zelden op het scherm) of een (klein) deukje zijn.

4. Financieel gezonde aanbieders

EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn. Daarbij wordt onder meer meegewogen: solvabiliteit, vermogenspositie, omzet / resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten. Deze audit maakt inzichtelijk hoe een bedrijf er op financieel vlak voor staat en biedt de zekerheid dat een partij niet zomaar failliet verklaard zal worden.


Het vertrouwen in refurbished met het keurmerk groeit

In 2018 bundelde Vergelijkingswebsite Big Spark haar krachten met gezaghebbende partijen als Deloitte, CBS, Telecompaper en Gartner. Uit grootschalig onderzoek (De Grote Refurbished Barometer, 1.400 respondenten) blijkt dat een betrouwbaar keurmerk dé belangrijkste reden is om twijfelaars alsnog te laten kiezen voor refurbished. Het Keurmerk Refurbished heeft dan ook de steun van de Consumentenbond en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.


Eind 2019 is dit onderzoek nogmaals gehouden, waarbij ruim 3.000 mensen zijn ondervraagd. De conclusie? Het vertrouwen in refurbished groeit.

  • 61% koopt liever een refurbished device met het Keurmerk Refurbished
  • Voor deze extra zekerheid wil men gemiddeld zelfs €44 meer betalen
  • Sinds de introductie is het aantal smartphoneverkopen met het keurmerk met 20% gestegen

Forza bekroond als topspeler in de refurbished markt

Wanneer je een refurbished iPhone of iPad bij Forza koopt, weet je zeker dat je kunt bouwen op de hoogst gestelde eisen. Geen valse beloftes, onzichtbare schade of toestellen die na een paar weken al kapot gaan. De hoogste kwaliteit refurbished-Apple voor een eerlijke een voordelige prijs.

Refurbished iPhones Refurbished iPads