Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?

08 April 2021 - 5 min. read time
Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?

iOS is het besturingssysteem van Apple en jaarlijks (in september) brengt Apple een grote software-update uit. Wat je ermee kunt en hoelang Apple oudere iPhones eigenlijk ondersteunt? In dit handige overzicht vertellen we je precies hoe het zit.


Minimaal 5 jaar ondersteuning, soms zelfs langer!

Apple biedt gemiddeld 5 jaar software-ondersteuning aan iPhones. Dat is veel langer dan bij Android! In 2023 koos Apple om de iPhone XR (2018) en de iPhone XS (Max) (2018) binnen boord te houden. Deze twee toestellen hebben in september 2023 de laatste iOS-update gehad en draaien komend jaar nog op de nieuwste iOS-versie. De verwachting is dat Apple dit in de toekomst vaker gaat doen, want de iPhones worden immers steeds beter. Dat is natuurlijk goed nieuws voor je portemonnee, want je oude iPhone is hierdoor minder snel aan vervanging toe. Hieronder vind je het totaaloverzicht.

 

* Het laatst gevulde blokje bij een iPhone is het laatste jaar dat de update naar iOS mogelijk is

iPhone en iOS-ondersteuning

Géén iOS 17 ondersteuning

In september 2023 zit de software-ondersteuning erop voor deze iPhones:

 • iPhone X
 • iPhone 8 (Plus)

Wél iOS 17 ondersteuning

Onderstaande iPhones kun je wél met iOS 17 gaan gebruiken:

 • iPhone XR
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone SE 2020
 • iPhone 12 (Mini)
 • iPhone 12 Pro (Max)
 • iPhone 13 (Mini)
 • iPhone 13 Pro (Max)
 • iPhone SE 2022
 • iPhone 14 (Plus)
 • iPhone 14 Pro (Max)
 • iPhone 15 (Plus)
 • iPhone 15 Pro (Max)

Waarom worden sommige iPhones niet meer ondersteund?

Bij elke nieuwe iPhone die Apple uitbrengt, wordt de hardware (zoals de processor en het werkgeheugen) beter gemaakt. Zo is de refurbished iPhone 13 uit 2021 een stukje krachtiger dan zijn voorganger, de refurbished iPhone 12. Dit geldt anderzijds ook voor de mobiele-software (iOS). Er komen jaarlijks steeds meer nieuwe functionaliteiten bij. Er komt een punt waarop oudere iPhones over te weinig rekenkracht beschikken om met iOS te kunnen werken. Deze oudere iPhones vallen dan buiten de software-ondersteuning.

Wat als mijn iPhone de nieuwste iOS-versie niet ondersteunt?

Een iPhone zonder ondersteuning krijgt nog wél regelmatig beveiligingsupdates door. Wel vallen door de maanden / jaren heen steeds meer functies uit, omdat je ook applicaties niet meer kunt updaten naar de laatste versie vol nieuwe functionaliteiten. Op een gegeven moment is een app zo verouderd dat je deze simpelweg niet meer kunt gebruiken.

In september 2023 kun je iOS 17 installeren op jouw iPhone. Het besturingssysteem zit vol met vernieuwingen ten opzichte van de voorgaande versie. Zo kun je het toegangsscherm volledig personaliseren door widgets toe te voegen en lettertypen- en kleuren aan te passen. Ook kun je onlangs verstuurde berichten achteraf nog aanpassen en zelfs weer intrekken. De Kaarten-app wordt enorm uitgebreid, Face ID werkt ook in landscape modus, foto's delen met anderen wordt een stuk eenvoudiger en er komen meer handigheidjes die je kunt toepassen op je foto's en video's. Een leuke update om naar uit te kijken dus!

iOS optimaal gebruiken zónder de hoofdprijs te betalen

Valt jouw iPhone straks buiten de boot? Overweeg dan om een recenter toestel aan te schaffen. Zo kun je veilig en vooral volledig aan de slag. Dat hoeft niet duur te zijn, want een refurbished iPhone van Forza is hét betaalbare en betrouwbare alternatief voor nieuw. De iPhone 12 refurbished is één van onze best verkochte iPhones. Dat is met een uitstekende dubbele camera, een fantastisch speakergeluid en zes vrolijke kleuren niet voor niets. Ook de iPhone SE 2022 refurbished doet het vanwege de kleine prijs en grote prestaties goed. Natuurlijk zijn er nog veel meer toestellen voor een schrikbarend scherpe prijs aan te schaffen, allemaal inclusief 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en gratis nieuwe laadaccessoires. Zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur besteld? Morgen in huis!

ondersteuning iphone ios
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?