Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?

Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?

Laatste update: 05-01-2022

iOS is het besturingssysteem van Apple en jaarlijks (in september) brengt Apple een grote software-update uit. Momenteel is iOS 15 de meest recente versie. Kun je jouw iPhone updaten naar deze versie? En hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones eigenlijk nog? In dit handige overzicht vertellen we je hoe het zit.


Minimaal 5 jaar ondersteuning, soms zelfs langer!

Apple biedt gemiddeld 5 jaar software-ondersteuning aan iPhones, soms 6 jaar als de hardware krachtig genoeg is. Dat is veel langer dan bij Android! In 2021 koos Apple er bijvoorbeeld voor om de iPhone 6S (2015) en de iPhone SE (2016) binnen de boot te houden. 6 jaar ondersteuning dus. De verwachting is dat Apple deze trend doorzet en dat in de toekomst veel meer iPhones 6 jaar ondersteund gaan worden. En dat is natuurlijk goed nieuws voor je portemonnee, want je oude iPhone is hierdoor minder snel aan vervanging toe. Hieronder vind je het totaaloverzicht.

iPhone en iOS-ondersteuning

Géén iOS 15 ondersteuning

Apple heeft in september 2021 géén iPhones uit de ondersteuning laten vallen. Alles wat voorheen overweg kon met iOS 14, is gewoon te updaten naar iOS 15!

Wél iOS 15 ondersteuning

Onderstaande iPhones kun je met iOS 15 gebruiken:

 • iPhone 6S (Plus)
 • iPhone SE 2016
 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 8 (Plus)
 • iPhone X
 • iPhone XR
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone SE 2020
 • iPhone 12 (Mini)
 • iPhone 12 Pro (Max)
 • iPhone 13 (Mini)
 • iPhone 13 Pro (Max)

Waarom worden sommige iPhones niet meer ondersteund?

Bij elke nieuwe iPhone die Apple uitbrengt, wordt de hardware (zoals de processor en het werkgeheugen) beter gemaakt. Zo is de refurbished iPhone 12 uit 2020 een stukje krachtiger dan zijn voorganger, de refurbished iPhone 11. Dit geldt anderzijds ook voor de mobiele-software (iOS). Er komen jaarlijks steeds meer nieuwe functionaliteiten bij. Er komt een punt waarop oudere iPhones over te weinig rekenkracht beschikken om met iOS te kunnen werken. Deze oudere iPhones vallen dan buiten de software-ondersteuning.

Wat als mijn iPhone de nieuwste iOS-versie niet ondersteunt?

Een iPhone zonder ondersteuning krijgt nog wél regelmatig beveiligingsupdates door. Wel vallen door de maanden / jaren heen steeds meer functies uit, omdat je ook applicaties niet meer kunt updaten naar de laatste versie vol nieuwe functionaliteiten. Op een gegeven moment is een app zo verouderd dat je deze simpelweg niet meer kunt gebruiken.

Bekijk hier hoelang Apple je iPad ondersteunt

Wist je dat iOS niet alleen het besturingssysteem van de iPhone is, maar ook van de iPad? Lange tijd draaiden beide devices op hetzelfde besturingssysteem, maar dat heeft Apple met de komst van iPadOS veranderd. Sommige iPads zijn te oud en blijven op iOS draaien, andere iPads kun je updaten naar dit relatief nieuwe, veelzijdige besturingssysteem. Bekijk of je iPad updaten naar iPadOS voor jouw iPad mogelijk is.

De leukste functies van iOS 15

iOS 15 functies

Sinds 20 september 2021 is het mogelijk om iOS 15 te installeren op jouw iPhone. Het besturingssysteem zit vol met vernieuwingen ten opzichte van de voorgaande versie. Zo is FaceTime enorm uitgebreid, kunnen zelfs mensen met een Windows- of Android-apparaat het gebruiken én kun je samen op afstand naar muziek luisteren en films kijken. Ook helpt iOS 15 je te focussen door je tijdelijk niet te storen met meldingen die op dat moment niet belangrijk zijn. Verder is de camera-app in staat om gefotografeerde tekst om te zetten naar getypte tekst, wordt de privacy verder aangescherpt en ondergaan ook verschillende apps een upgrade.

iOS optimaal gebruiken zónder de hoofdprijs te betalen

Kan jouw oude iPhone niet meer overweg met iOS 15? Overweeg in dat geval om een recenter toestel aan te schaffen. Zo kun je veilig en vooral volledig aan de slag. Dat hoeft niet duur te zijn, want een refurbished iPhone van Forza is hét betaalbare en betrouwbare alternatief voor nieuw. De iPhone X refurbished is één van onze best verkochte iPhones. Dat is met een OLED-scherm, een goede dubbele camera, Face ID en een aantrekkelijke prijs niet voor niets. Ook de iPhone SE 2020 refurbished doet het vanwege de kleine prijs en grote prestaties goed. Natuurlijk zijn er nog veel meer toestellen voor een schrikbarend scherpe prijs aan te schaffen, allemaal inclusief 2 jaar garantie en gratis nieuwe laadaccessoires. Zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur besteld? Morgen in huis!

ondersteuning iphone ios
← Vorige Volgende →