Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?

Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?

Laatste update: 23-06-2020

Apple heeft iOS 14 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone is in het najaar van 2020 te downloaden en brengt handige nieuwe functies met zich mee. Kun je jouw iPhone updaten naar iOS 14? Dit blogartikel geeft een overzicht van welke iPhones door welke iOS-versie worden ondersteund.

In dit artikel

Welke iPhones werken met iOS 14?

Gemiddeld biedt Apple 5 jaar volledige iOS-ondersteuning, maar dit jaar is er goed nieuws voor oudere devices. Je kunt de iPhone 6S uit 2015 en de iPhone SE uit 2016 updaten naar iOS 14! Je hebt op deze toestellen dus t/m 2021 de meest recente functies tot je beschikking. Alle oudere toestellen die daarvoor zijn uitgebracht kun je niet meer updaten. Hieronder vind je het totaaloverzicht.

iPhone en iOS-ondersteuning

Géén iOS 14 ondersteuning

De onderstaande iPhones worden met iOS 14 helaas niet meer ondersteund. Wil je toch gebruik gaan maken van de nieuwe iOS 14 zonder al te veel geld uit te geven? Overweeg dan om te upgraden naar een nieuwer toestel, zoals de iPhone 7.

 • iPhone 5S
 • iPhone 6

Wél iOS 14 ondersteuning

Nog even voor de duidelijkheid, onderstaande devices zijn wél geschikt voor iOS 14.

 • iPhone SE
 • iPhone 6S en 6S Plus
 • iPhone 7 en 7 Plus
 • iPhone 8 en 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XR
 • iPhone XS en XS Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro en Pro Max
 • iPhone SE 2020

Waarom worden sommige iPhones niet meer ondersteund?

Bij elke nieuwe iPhone die Apple uitbrengt, worden de hardware specificaties (zoals de processor, het werkgeheugen etc.) significant verbeterd. Zo is de hardware in de iPhone X – uitgebracht in 2017 - een stukje krachtiger dan de hardware in de iPhone 8 die in hetzelfde jaar is uitgekomen. Dit geldt anderzijds ook voor de mobiele-software (iOS). Er komen steeds meer nieuwe functionaliteiten in een nieuwe iOS. Deze nieuwe functies vereisen te veel rekenkracht van de hardware van oudere telefoons, waardoor zij de nieuwe software-updates niet meer aankunnen.

Bekijk hier hoelang jouw iPad wordt ondersteund

iOS is niet alleen het besturingssysteem van de iPhone, maar ook van de iPad. Lange tijd draaiden beide devices op hetzelfde besturingssysteem, maar dat heeft Apple met de komst van iPadOS veranderd. Sommige iPads zijn te oud en blijven op iOS draaien, andere iPads kun je updaten naar dit nieuwe, veelzijdige besturingssysteem. Ben je benieuwd of jouw iPad te updaten is naar iPadOS en hoelang Apple jouw iPad ondersteunt? Lees dan dit blogartikel.

Belangrijke functies van iOS 14

Nieuwe functies iOS 14

Widgets en App Library: orde in de chaos

In Apple's iOS 14 is het mogelijk om flink wat orde in de chaos aan te brengen. Zo krijgt het thuisscherm een flinke update, waarbij je naast apps ook widgets als een agenda, het weer en het laatste nieuws kunt plaatsen. Dit oogt rustiger en creëert overzicht. Daarnaast komt Apple met App Library, een bibliotheek die apps automatisch onderverdeelt in categorieën en groepeert in grote mappen.

Inkomende gesprekken als kleine pop-ups

Als iemand je belt wordt het inkomende gesprek voortaan als kleine pop-up bovenin je scherm getoond. Hierdoor kun je gewoon doorgaan met waar je mee bezig was. In iOS 13 en ouder bedekt de pop-up het gehele beeldscherm en ben je gedwongen om je taak te onderbreken. Dat is in iOS 14 verleden tijd.

Siri: slimmer en gebruiksvriendelijker

Siri is gebruiksvriendelijker dan ooit. Als je de slimme spraak assistent oproept neemt hij niet meer je hele beeldscherm in beslag, maar verschijnt een blauwe bubbel. Je kunt Siri dus vragen iets te doen en tegelijkertijd verder gaan met waar je mee bezig bent. Ook kun je audioboodschappen versturen via Siri. Waar Siri nog regelmatig het verkeerde citeert als je niet duidelijk genoeg praat, is dat met een spraakbericht verleden tijd.

De Kaarten-app: slim en informatief

Fietsroutes komen, nadat ze in de VS en China zijn geïntegreerd, beschikbaar in de Kaarten-app. Obstakels die de route bemoeilijken, zoals een steile klim, worden in de app getoond. Ben je onderweg met de auto? De app laat groene zones zien waar je mogelijk niet in mag rijden, toont alternatieve routes en laat zien waar het druk is. Ook komen er routes voor elektrische voertuigen. De app vertelt je onder meer waar oplaadstations zijn, zodat je niet met een lege accu komt te staan.

Nieuwste iOS 14 zonder de hoofdprijs te betalen

Wil je upgraden naar een iPhone die je wél kunt updaten naar iOS 14? Dat hoeft niet veel geld te kosten. De refurbished iPhone 7 is een goed middenklasse toestel en voor €100 meer heb je de krachtige refurbished iPhone 8 al in je bezit. Beide toestellen worden nog jaren ondersteund. Je kunt dus nog wel even gebruikmaken van de meest recente functies.