Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones nog?

iOS is het besturingssysteem van Apple en jaarlijks (in september) brengt Apple een grote software-update uit. Momenteel is iOS 14 de meest recente versie en het is een kwestie van tijd voordat iOS 15 beschikbaar komt. Is jouw iPhone te updaten naar deze versie? En hoelang ondersteunt Apple oudere iPhones eigenlijk nog? Dit blogartikel geeft een overzicht van welke iPhones door welke iOS-versie worden ondersteund.


Gemiddeld 5 jaar ondersteuning

Wist je dat Apple gemiddeld 5 jaar software-ondersteuning biedt aan iPhones? De meest recente versie van het besturingssysteem is iOS 14 en de oudste toestellen die daarmee uit de voeten kunnen, zijn de iPhone 6S (2015) en de iPhone SE (2016). Je kunt dus, óók op oudere iPhones, heel lang gebruikmaken van de meest recente functies. Alle oudere toestellen die daarvoor zijn uitgebracht kun je niet meer updaten. Hieronder vind je het totaaloverzicht.

iPhone en iOS-ondersteuning

Géén iOS 15 ondersteuning

De onderstaande iPhones kun je nu nog gebruiken met iOS 14, maar zijn in september 2021 niet meer te updaten naar iOS 15:

  • iPhone 6S
  • iPhone 6S Plus
  • iPhone SE 2016

Wél iOS 15 ondersteuning

Onderstaande iPhones draaien nu op iOS 14 en zijn in september 2021 te updaten naar iOS 15:

  • iPhone 7 / 7 Plus
  • iPhone 8 / 8 Plus
  • iPhone X
  • iPhone XR
  • iPhone XS / XS Max
  • iPhone 11 / 11 Pro / 11 Pro Max
  • iPhone 12 / 12 Mini / 12 Pro / 12 Pro Max

Waarom worden sommige iPhones niet meer ondersteund?

Bij elke nieuwe iPhone die Apple uitbrengt, wordt de hardware (zoals de processor en het werkgeheugen) significant verbeterd. Zo is de iPhone 11 – uitgebracht in 2019 - een stukje krachtiger dan de iPhone XR die een jaar eerder is uitgekomen. Dit geldt anderzijds ook voor de mobiele-software (iOS). Er komen jaarlijks steeds meer nieuwe functionaliteiten bij. Er komt een punt waarop oudere iPhones over te weinig rekenkracht beschikken om met iOS te kunnen werken. Deze oudere iPhones vallen dan buiten de software-ondersteuning.

Wat als mijn iPhone de nieuwste iOS-versie niet ondersteunt?

Als je oudere iPhone niet meer ondersteund wordt, voert Apple wél regelmatig beveiligingsupdates door. Wel vallen door de maanden / jaren heen steeds meer functies uit, omdat je óók applicaties niet meer kunt updaten naar de laatste versie vol nieuwe functionaliteiten. Op een gegeven moment is een app zo verouderd dat je deze simpelweg niet meer kunt gebruiken. Lees er meer over in ons blogartikel.

iPhone zonder ondersteuning

Bekijk hier hoelang Apple je iPad ondersteunt

Wist je dat iOS niet alleen het besturingssysteem van de iPhone is, maar ook van de iPad? Lange tijd draaiden beide devices op hetzelfde besturingssysteem, maar dat heeft Apple met de komst van iPadOS veranderd. Sommige iPads zijn te oud en blijven op iOS draaien, andere iPads kun je updaten naar dit nieuwe, veelzijdige besturingssysteem. Ben je benieuwd of jouw iPad te updaten is naar iPadOS en hoelang Apple jouw iPad ondersteunt?

iPadOS ondersteuning iPad

De leuke functies van iOS 14

Hoelang ondersteunt Apple oudere iPhone nog?

iOS 14 is enorm veelzijdig. Zo kun je widgets tussen je apps plaatsen en apps groeperen in de App Library. Dit oogt rustiger en creëert orde in de chaos. Ook verschijnen voor het eerst inkomende oproepen als kleine pop-up in plaats van over het hele beeldscherm. Als iemand je belt, kun je dus gewoon doorgaan met waar je mee bezig was. Dit geldt ook voor Siri. Waar Apple’s spraak assistent voorheen je gehele beeldscherm in beslag nam, verschijnt Siri nu als blauwe bubbel. Je kunt hem dus eenvoudig oproepen terwijl je iets anders doet. Ook de Kaarten-app heeft een grote update gekregen. Wil je meer lezen over deze én andere functies uit iOS 14?

Vernieuwingen in iOS 14

iOS optimaal gebruiken zónder de hoofdprijs te betalen

Ondersteunt jouw oude iPhone de nieuwste iOS-versie niet meer, of valt je iPhone binnenkort buiten de boot? Overweeg dan om een recenter toestel aan te schaffen. Dat hoeft niet duur te zijn, want een refurbished iPhone is hét betaalbare en betrouwbare alternatief voor nieuw. De iPhone X refurbished is een high-end iPhone die je inmiddels voor een zachte prijs in huis haalt en voor €70 meer heb je al de veelzijdige opvolger, de iPhone XS refurbished, in je bezit. Je kunt dus nog wel even gebruikmaken van de meest recente functies.