NFC gebruiken op je iPhone

NFC gebruiken op je iPhone

NFC is een technologie die steeds meer gebruikt wordt. Het is een manier om op korte afstand contactloos informatie uit te wisselen tussen twee apparaten. Benieuwd wat het precies is en wat je er op je iPhone mee kan doen? Wij vertellen je er meer over.


Wat is NFC?

NFC is de afkorting van ‘Near Field Communication’, of terwijl: contactloos informatie uitwisselen binnen een hele korte afstand van maximaal 10 centimeter. Steeds meer praktische toepassing gebruiken NFC-tags en als jouw refurbished iPhone een NFC-chip heeft, kan jouw iPhone hiermee communiceren.

NFC-chip in je iPhone

Veel iPhones hebben een ingebouwde NFC-chip, maar niet elke chip kan hetzelfde. De NFC-chip is voor het eerst in de iPhone 6 (2014) geplaatst. Tot en met de iPhone X refurbished (2017) kun je deze NFC-chip alleen gebruiken voor contactloos betalen. Wil je meer met deze chip kunnen doen? Dan heb je een aparte app nodig die de NFC-tags kan lezen. Heb je een iPhone XS refurbished (2018) of nieuwer, dan heb je hier geen aparte app meer voor nodig.

NFC iPhone Apple Pay

Apple Pay, meest gebruikte NFC-toepassing op iPhone

Van alle NFC-toepassingen is Apple Pay toch wel de meest gebruikte toepassing. Dit is een contactloze vorm van betalen, waarbij jij je iPhone voor de betaalautomaat houdt om je betaling af te ronden.

Gebruik van NFC door bedrijven

Steeds meer bedrijven ontdekken en gebruiken NFC. Denk aan toegangscontroles met pasjes bij kantoren. In plaats van een pasje, houd je de iPhone voor de lezer om toegang te krijgen. Ook komen er steeds meer klantpassen van winkels met NFC, zodat je niet steeds het juiste pasje hoeft te zoeken maar gewoon je iPhone kunt gebruiken. NFC wordt ook vaak gebruikt in het OV, waarbij je met je iPhone kunt in- en uitchecken. Er zijn zelfs al promotiematerialen en supermarkten met schappen die van een NFC-tag voorzien zijn. Als je de iPhone hier voor houdt, ontvang je informatie over het product en de prijs.

NFC voor thuisgebruik

NFC kun je ook thuis gebruiken. Apple HomeKit is een platform binnen iOS. Hiermee kun je alle slimme apparaten in huis vanaf je smartphone bedienen. Denk aan lampen, de thermostaat en je televisie. Via de Woning-app, die standaard op je Apple-apparaat geïnstalleerd staat, stel je deze apparaten in. Je kunt ze dan via spraak assistent siri of vanuit de app bedienen. Je zou ze daarnaast óók kunnen bedienen via NFC. In dat geval moet je deze apparaten van een NFC-tag voorzien. Je plakt deze kleine plakkertjes direct op het apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld je nachtlamp ook aan en uitzetten door de NFC-tag met je iPhone te scannen.

NFC-tag Apple Homekit lamp

NFC-tag koppelen met je iPhone

Nadat je de NFC-tag op een apparaat hebt geplakt, moet je deze nog koppelen met je iPhone en hier een regel voor instellen. Zo weet het apparaat wat het moet doen op het moment dat jij deze scant. Je moet deze NFC-tags dan wel zelf nog koppelen met je iPhone. Hiervoor heb je de Opdrachten-app (of Shortcuts) nodig, die sinds iOS 13 al standaard op je Apple-apparaat aanwezig is. Het koppelen werkt als volgt:

  1. Open de Opdrachten-app
  2. Ga naar het tabblad Automatisering
  3. Tik op Persoonlijke automatisering
  4. Scroll naar beneden en tik op NFC
  5. Tik naast ‘NFC-tag op Scan
  6. Houd je iPhone boven de NFC-tag en geef het een naam
  7. Tik rechtsboven op Volgende en tik op Actie toevoegen
  8. Scroll door de lijst met acties en kies welke actie je wil laten uitvoeren als de NFC-tag wordt gescand.

NFC op iPhone via opdrachten instellen

Van QR-code naar NFC-tag

Een NFC-tag lijkt erg veel op de bekende QR-code, maar er zijn meerdere verschillen die de NFC-tag beter maakt. Voor het scannen van een QR-code heb je een speciale app op je iPhone nodig. Ook kan een QR-code slecht scanbaar zijn. Als de code te klein is, of als de kleur niet contrasterend genoeg is bijvoorbeeld. Voor het lezen van een NFC-tag is geen speciale software nodig. Een NFC-chip is namelijk al ingebouwd in je iPhone en werkt dus altijd. Er is dus wel één kanttekening voor de oudere iPhones die een app nodig hebben.

AirTag met NFC

Ook Apple's AirTag beschikt over NFC. De AirTag gebruikt deze functie voornamelijk als jij hem als gebruiker kwijt bent. Andere iPhone-gebruikers kunnen jouw verloren AirTag terugvinden via de Zoek mijn iPhone app. Android-gebruikers kunnen de AirTag oprapen, tegen hun smartphone aanhouden en dankzij een website-pop-up jouw naam een telefoonnummer krijgen. Zo kunnen ze jou vervolgens benaderen.

Conclusie

Bij NFC wisselen twee apparaten op korte afstand contactloos informatie met elkaar uit. Apparaten bevatten NFC-tags en jouw iPhone met NFC-chip kan hiermee communiceren. iPhones t/m de iPhone X (2017) kun je alléén gebruiken voor contactloos betalen, tenzij je een speciale app installeert. Met de iPhone iPhone XS (2018) en nieuwer kun je standaard contactloos betalen, promotiemateriaal scannen, toegang krijgen tot gebouwen en meer.

Refurbished iPhone kopen

Meer te weten gekomen over NFC op iPhone en ben je op zoek naar een nieuwe iPhone? Dan is wellicht een refurbished iPhone zeer geschikt voor jou! Bij Forza zijn alle refurbished iPhones van A tot Z gecontroleerd door ervaren technici en profsessionele software. Mede hierdoor beschikken we met trots over het keurmerk Refurbished. Neem gerust contact op met onze service desk als je nog vragen hebt. 

iphone
← Vorige Volgende →