Wat is Apple Pencil? Wat kun je ermee?

16 December 2020 - read time
Wat is Apple Pencil? Wat kun je ermee?

Apple Pencil is een speciaal penseel van Apple dat is ontworpen voor de iPad. Je kunt Apple Pencil gebruiken om het beeldscherm te bedienen, maar de pen heeft ook unieke op zichzelf staande functies. Hoe werkt Apple Pencil precies? Wat kun je ermee en op welke iPad kun je het gebruiken? Je leest er hier meer over.

Hoe werkt Apple Pencil?

Apple Pencil is een penseel. Met de punt van dit penseel kun je het beeldscherm van je iPad bedienen, handgeschreven aantekeningen maken, schetsen en meer. De punt van het penseel zit vol met sensoren die continu de positie ten opzichte van het iPad-scherm meten. Op basis van deze informatie kun je Apple Pencil heel accuraat gebruiken. Dit kun je ermee doen.

Handgeschreven aantekeningen

Handgeschreven aantekeningen met Apple Pencil

Met Apple Pencil wordt je iPad een digitaal notitieblok. Je kunt het penseel gebruiken om handgeschreven aantekeningen te maken in bijvoorbeeld de Notitie-app, Word-bestanden en PDF-formulieren. Je kunt ook bestanden digitaal van je handtekening voorzien en teksten arceren.

Handschriftherkenning

Scribble handschriftherkenning voor Apple Pencil

In iPadOS 14, Apple’s besturingssysteem voor de iPad, zit de functie Scribble. Dit is een handschriftherkenning-functie die ervoor zorgt dat je in elk tekstveld en voor iedere app kunt schrijven in plaats van typen. Zo kun je iets opzoeken in Google, je eindbestemming in de Kaarten-app invoeren of je adresgegevens invullen bij het plaatsen van een online bestelling, simpelweg door het uit te schrijven met het penseel. De handschriftherkenning zet jouw handschrift automatisch om in getypte tekst.

Adressen, telefoonnummers en data gebruiken

Dataherkenning met Apple Pencil

Als je handgeschreven adressen, telefoonnummers en data uitschrijft, wordt dit automatisch geel onderstreept. Vervolgens kun je erop tikken om er een handeling op uit te voeren. Zo kun je een telefoonnummer bellen, een e-mail opstellen, een locatie bekijken in de Kaarten-app of een agenda-activiteit toevoegen.

Tekenen en schetsen

Tekenen en schetsen met Apple Pencil

Met Apple Pencil kun je tekenen en schetsen en dat is enorm uitgebreid. Zo kun je verschillende tekeninstrumenten gebruiken (pen, potlood, krijt), de dikte van de punt bepalen en de kleuren naar wens instellen. Je hebt diverse tools tot je beschikking, zoals een liniaal voor rechte lijnen en een gum voor correcties. Het penseel is, net zoals op papier, drukgevoelig. Als je harder drukt of als je het penseel kantelt, teken je dus op een andere manier dan wanneer je het penseel rechthoudt. Apple Pencil werkt tot op de pixel nauwkeurig, reageert razendsnel en werkt óók optimaal als je met je pols of hand op het scherm leunt. Je kunt Apple Pencil dus nét zo gebruiken als dat je op papier zou doen.

Apple Pencil 1 en 2

Apple Pencil 1 en Apple Pencil 2

In 2015 verscheen de eerste generatie van Apple Pencil. Deze pen is helemaal rond en heeft een zilveren rand aan het uiteinde. Het bovenste stukje kan eraf. Hieronder zit een lightning-connector. Je kunt Apple Pencil 1 dus opladen door hem in de lightning-poort van de iPad te stoppen. In 2018 verscheen de tweede generatie van Apple Pencil. Deze pen is dunner, korter en heeft één platte zijde. Hierdoor lijkt Apple Pencil 2 meer op een potlood, geeft het meer grip als je hem vasthoudt en rolt hij niet van tafel. Ook klikt de tweede generatie magnetisch vast. Je kunt hem dus magnetisch vastmaken aan de zijkant van je iPad. De tweede generatie laad je draadloos op.

Met welke iPad kan ik Apple Pencil gebruiken?

Apple Pencil 1 kun je met onderstaande iPads gebruiken:

Apple Pencil 2 kun je met onderstaande iPads gebruiken:

Weet je niet zeker welke iPad je hebt en twijfel je zodoende of je Apple Pencil kunt gebruiken op jouw iPad? Bekijk hier welke iPad je hebt.

Apple Pencil alternatief

Bij Apple kost Apple Pencil 1 €99 en voor de tweede generatie betaal je €135. Er zijn natuurlijk van verschillende B-merken voordeligere alternatieven te vinden bij de bekende webshops. We raden je aan de reviews en ervaringen van gebruikers te lezen voordat je er één aanschaft, want een stylus pen van een B-merk kan minder goed werken dan Apple Pencil.

ondersteuning ipad apple
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?