Reservekopie iPhone maken

Het is aan te raden om geregeld een reservekopie te maken van alles wat op je iPhone staat. Zo gaan er geen gegevens verloren als je het toestel verliest of als deze stuk gaat. Ook kun je deze reservekopie gebruiken bij het installeren van je nieuwe iPhone. Een reservekopie kun je maken via iCloud en iTunes. We leggen je uit hoe beide opties werken.

Wat is iCloud?

iCloud is de opslagdienst van Apple waarin je online reservekopieën in kunt opslaan. Deze back-up bevat gegevens als je contactpersonen, foto’s en video’s en aangekochte apps. De eerste 5GB opslag in iCloud is gratis, daarna moet je upgraden en betaal je €1 per maand voor 50GB. 5GB zit sneller vol dan je denkt, dus als je niets wilt betalen voor je reservekopieën is iCloud maar beperkt geschikt.

Zó maak je een iCloud reservekopie

Ga naar reservekopie via instellingen

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone
 2. Tik op je naam en vervolgens op ‘iCloud’
 3. Tik op ‘iCloud-reservekopie’
 4. Tik op ‘Maak nu reservekopie’

Als je het schuifje achter iCloud-reservekopie op groen zet, wordt er automatisch een reservekopie gemaakt als je iPhone met wifi verbonden is, vergrendeld is en aan de oplader ligt. Dat is meestal ’s nachts het geval.

Let op!

Als je een reservekopie via iCloud maakt, wordt je gesprekgeschiedenis van WhatsApp niet mee overgenomen. Wil je dat wel? Ga dan naar WhatsApp > Instellingen > Chat > Reservekopie chats > Maak nu reservekopie. Nadat je dit gedaan hebt, kun je de reservekopie via iCloud in gang zetten en wordt óók van je WhatsApp gesprekgeschiedenis een back-up gemaakt.

Bekijk de grootte en inhoud

Grootte en inhoud reservekopie bekijken

Als je maar 5GB iCloud-opslag hebt, kun je vooraf bekijken hoe veel opslagruimte de volgende reservekopie in beslag gaat nemen. Je kunt ook aanpassen wat er wel en niet in de reservekopie moet worden opgenomen. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone
 2. Tik op je naam en vervolgens op ‘iCloud’
 3. Tik op ‘Beheer opslag’ > ‘Reservekopieën’
 4. Tik op het apparaat dat je gebruikt

Wat is iTunes?

iTunes is het softwareprogramma van Apple. Het is de centrale plek voor alles wat met multimedia te maken heeft. Hier kun je jouw iPhone beheren, zoals muziek op je iPhone zetten en lokale reservekopieën maken. Dit programma staat al standaard op een Apple computer, voor een Windows PC kun je het gratis downloaden.

Zó maak je een iTunes reservekopie

iPhone reservekopie via iTunes

 1. Koppel je iPhone via de USB-kabel aan de computer
 2. Open iTunes en selecteer je iPhone in het linker menu
 3. Ga naar het tabblad ‘Algemeen’
 4. Vink ‘Maak op deze pc een reservekopie van alle gegevens op je iPhone’ aan

Elke keer als jij je iPhone aan de computer koppelt en iTunes opent, wordt er automatisch een back-up van jouw iPhone-gegevens gemaakt. Ook hierbij geldt dat je zelf kunt bepalen welke gegevens in de reservekopie opgenomen moeten worden.

iPhone installeren met Quick Start

iPhone met Quick Start installeren

Als je een nieuwe iPhone hebt gekocht en je vorige toestel óók een iPhone was, kun je jouw nieuwe iPhone met Quick Start installeren. Via Quick Start worden basisinstellingen van je oude iPhone overgenomen naar de nieuwe iPhone. Vervolgens kun je alle overige apps en gegevens terugzetten via je iCloud- of iTunes reservekopie. Je kunt dan snel met je nieuwe iPhone aan de slag, met hierop alle instellingen, apps en gegevens van je oude iPhone.