Ondersteunt jouw iPad iPadOS?

Ondersteunt jouw iPad iPadOS?

Laatste update: 10-06-2021

Sinds 2019 is iPadOS het besturingssysteem voor de Apple iPad. Daarvoor werd, net zoals bij iPhone, gebruikgemaakt van iOS. Apple brengt jaarlijks een grote software-update uit. Momenteel is iPadOS 14 de meest recente versie en inmiddels is iPadOS 15 aangekondigd. Kun je jouw iPad in september naar deze versie updaten? En hoelang biedt Apple eigenlijk nog ondersteuning aan oudere iPads? Het overzicht vind je hier.


Van iOS naar iPadOS, hoe zit dat?

Jarenlang, tot en met september 2019 om precies te zijn, draaiden iPhones en iPads op hetzelfde besturingssysteem iOS. Bij de iPad zorgde dat voor veel beperkingen. Dit device is immers groter en je kon er nooit echt alles uithalen. Daarom besloot Apple om iPhones en iPads softwarematig van elkaar te scheiden. De iPad heeft hierdoor veel laptop-achtige functies gekregen en dat maakt het device veelzijdiger en gebruiksvriendelijker om mee te werken.

Géén iPadOS-ondersteuning voor elke iPad

iPadOS is een groter besturingssysteem dat veel functionaliteiten bevat. Oudere iPads zijn hier vaak te zwak voor. Ze hebben onvoldoende rekenkracht en kunnen het nieuwe besturingssysteem dus simpelweg niet aan. Het zijn dus vooral de nieuwere iPads die met iPadOS overweg kunnen. Bekijk in onderstaand overzicht of jouw iPad te updaten is naar iPadOS 15. Weet je niet precies welke iPad je hebt? Bekijk hier welke iPad je hebt.

iPad ondersteuning iOS en iPadOS

Géén iPadOS 15 ondersteuning

Normaal gesproken ondersteunt Apple zijn iPads 5 jaar, maar dit jaar is er iets unieks aan de hand. Alles wat op iPadOS 14 draait, is in september te updaten naar iPadOS 15! Dat betekent dat de oudere iPad Air 2 refurbished en iPad Mini 4 refurbished een jaartje langer ondersteund worden dan gebruikelijk. Er vallen dus géén iPads buiten de ondersteuning dit jaar.

Wél iPadOS 15 ondersteuning

Onderstaande iPads draaien nu op iPadOS 14 en zijn in september 2021 te updaten naar iPadOS 15:

 • iPad Air 2
 • iPad Mini 4
 • iPad Pro 2015
 • iPad Pro 2016
 • iPad 2017
 • iPad Pro 2017
 • iPad 2018
 • iPad Pro 2018
 • iPad Mini 5
 • iPad Air 3
 • iPad 2019
 • iPad Air 3
 • iPad 2020
 • iPad Air 4
 • iPad Pro 2020

Wat als mijn iPad geen ondersteuning meer heeft?

Als je oudere iPad geen software-ondersteuning meer heeft, voert Apple wél regelmatig beveiligingsupdates door. Maar: geen recente software betekent echter óók geen recente applicaties, want ook díe kun je niet meer updaten naar de laatste versie vol nieuwe functies. Op een gegeven moment is een app zo verouderd dat je deze simpelweg niet meer kunt gebruiken.

Wat kun je allemaal met iPadOS 15?

iPadOS 15 functies iPad

iPadOS 15 bevat veelal dezelfde basisfuncties als iOS 15. Zo wordt FaceTime toegankelijk voor Windows- en Android-gebruikers, zodat je ook met hen online meetings kunt houden. Verder krijgt de camera-app een functie waarmee je tekst van afbeeldingen kunt omzetten naar getypte tekst. Ook krijgt iPadOS 15 een Focus-functie, waarmee je meldingen kunt filteren als je met een bepaalde taak bezig bent, zodat je niet onnodig wordt afgeleid. Daarnaast zijn er óók functies die (vanwege het grotere formaat) alleen naar iPad komen. Benieuwd geworden?

Bekijk alles over iPadOS 15

Voordelig een iPad met iPadOS-ondersteuning aanschaffen

Valt jouw oude iPad nu al buiten de software-ondersteuning? Dan kun je jouw iPad straks ook niet updaten naar iPadOS 15.  Overweeg in dat geval om een recentere iPad aan te schaffen, zodat je weer volledig en veilig aan de slag kunt. Dat hoeft niet duur te zijn als je kiest voor een refurbished iPad. Met de keuze uit verschillende modellen, uiterlijke product condities en meer vind je gegarandeerd een goede deal met 2 jaar garantie en gratis laadaccessoires. Weet je nog niet welke iPad het beste bij jou past? Onze iPad vergelijken-pagina helpt je bij het maken van je keuze.

Bekijk iPads

ondersteuning ipados ipad
← Vorige Volgende →