De eerste iPhone van Apple: Apple iPhone 2G

In 2017 vierde Apple het tienjarig bestaan van de iPhone met de introductie van de iPhone X. De X symboliseerde het romeinse cijfer tien. Sinds de release van de allereerste iPhone – inmiddels alweer twaalf jaar geleden – is er veel veranderd in de telecomwereld. In dit blog artikel blikken we terug naar de telefoon die alles heeft veranderd: de iPhone 2G.

iPhone 2G introductie

Het beste van drie werelden

Alhoewel het toestel nooit officieel in Nederland verkrijgbaar was, werd de eerste versie van deze iPhone in 2007 door Apple gepresenteerd. Hetgeen dat de iPhone 1 (officiële benaming: iPhone 2G) zo bijzonder maakte, is dat het voor het eerst een combinatie was van drie toestellen, namelijk; een iPod, revolutionaire telefoon en een baanbrekende ‘internet communicator'. Daarnaast was het natuurlijk ook nog eens de eerste telefoon van Apple.


Steve Jobs presenteerde de iPhone 2G met de volgende legendarische woorden:


“Today, we’re introducing three revolutionary products of this class. The first one: is a widescreen iPod with touch controls. The second: is a revolutionary mobile phone. And the third is a breakthrough Internet communications device. So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device. An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone … Are you getting it? These are not three separate devices, this is one device, and we are calling it iPhone." - Steve Jobs


Touch in plaats van drukken

Naast het feit dat de iPhone 2G een combinatie was van drie devices en de koploper was van de smartphone zoals we die nu kennen, was er nog een opmerkwaardigheid aan dit toestel. De iPhone 2G was namelijk één van de eerste telefoons met een Touch-display. Om een functie aan te roepen (lees: het openen van een app), hoefde je niet langer op een mechanisch toetsenbord te drukken. Het plaatsen van je vinger op het beeldscherm was al genoeg.

Design iPhone 2G

De iPhone 2G had een 3.5-inch beeldscherm met een resolutie van 480 x 320 pixels. In 2007 was dit nog een groot scherm. Tegenwoordig kunnen we ons dit natuurlijk niet meer voorstellen. De iPhone X heeft bijvoorbeeld al een 5.8-inch beeldscherm. En dan hebben we het nog geen eens over het beeldscherm van de iPhone XS Max. Destijds was de iPhone ook nog uitgerust met de populaire home-button. Multi Touch stond in 2007 nog in de kinderschoenen. Je kon in- en uitzoomen door simpelweg te tikken op het beeldscherm en door je vingers naar elkaar toe te bewegen.

Technische specificaties iPhone 2G

De iPhone 2G had 128MB aan werkgeheugen, een single-core processor (412 MHz) en was leverbaar met 4GB, 8GB of 16GB aan opslagruimte. Behoorlijk veel voor deze tijd. Hoewel 16GB vandaag de dag ruim voldoende is voor de gemiddelde gebruikers, kun je nu niet veel met een toestel waar slechts 4 of 8GB op staat. Ook bij de allereerste iPhone was de opslagruimte niet uitbreidbaar middels een SD-kaart.

Aan de achterzijde van de iPhone 2G bevond zich een 2-megapixel camera. Je kon hiermee alleen foto’s maken. Qua materiaal bestond het bovenste gedeelte van de iPhone 2G uit een metalen behuizing, het onderste gedeelte was vervaardigd vanuit plastic. Dit was nodig om de straling voor netwerken te kunnen zenden en ontvangen, gezien het feit dat metaal stralingen blokkeert.

Import vanuit Amerika

Zoals gezegd was de Apple iPhone 2G niet direct verkrijgbaar in Nederland. Daarom besloot een grote groep mensen om het toestel vanuit Amerika te importeren. Destijds was het nog wel nodig om het toestel simlockvrij te maken. Amerikaanse telecomproviders leverde het toestel namelijk alleen met simlock.

Wat kostte de iPhone 2G?

Het toestel is nooit officieel in Nederland verschenen, maar wel in ons buurland Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Destijds lag de toestelprijs in Amerika op 499 dollar voor de iPhone 2G met 4GB aan opslagruimte. De 8GB versie kostte destijds 599 dollar.

Collectors-item

Omdat de iPhone 2G de eerste iPhone is verzamelen veel mensen het toestel. Op websites als eBay betalen sommige mensen nog steeds honderden euro’s en sommige zelfs duizenden euro’s voor de 1e iPhone generatie.