Welke iPhone is waterdicht?

27 Januari 2020 - 5 min read time
Welke iPhone is waterdicht?

Laatste update: 15-01-2021

Smartphones en vloeistoffen gaan vaak niet goed samen. Toch worden nieuwere toestellen vaker bestand gemaakt tegen water. Welke iPhone is niet waterdicht? Welke iPhone is spatwaterbestendig en welke iPhone is volledig waterdicht? Je leest het in dit blogartikel.

Inhoud blogartikel

Het verschil tussen waterbestendig en waterdicht

Vaak worden waterdicht en waterbestendig onterecht gebruikt als synoniem voor elkaar. Er is wel degelijk een verschil en het is redelijk belangrijk dit verschil te kennen voordat je met je iPhone het zwembad in springt. Waterbestendig kan gezien worden als de mindere versie van waterdicht. Het betekent dat je niet met je device kunt zwemmen. Even bellen in de regen, of een glas drinken dat per ongeluk over het toestel valt, zijn voor het toestel echter geen probleem. Is het toestel waterdicht? Dan kun je in theorie wel zwemmen met je iPhone.

Hoe controleer je of de iPhone waterdicht is?

De IP-code geeft aan in welke mate jouw iPhone waterdicht is. Een IP-code bestaat uit twee getallen. Het eerste getal loopt van 0 tot 6 en geeft de mate van stofdichtheid aan. Het tweede getal loopt van 0 tot 9 en geeft de mate van waterdichtheid aan. Hoe hoger de getallen, hoe beter. Een iPhone heeft een van deze IP-certificeringen:

  • IP60: stofdicht en niet bestand tegen water
  • IP67: stofdicht en dompeldicht
  • IP68: stofdicht en waterdicht

Zwemmen met iPhone

IP67-gecertificeerd

De iPhone 7 is Apple’s eerste iPhone die bestand is tegen water. Ook veel nieuwere iPhones, zoals de iPhone XR en de iPhone SE 2020 zijn IP67-gecertificeerd. Dit houdt in dat je het toestel in water kunt onderdompelen tot 1 meter diepte. Waterbestendig dus. Ga je dieper dan 1 meter, dan wordt de waterdruk te hoog en kan water binnendringen en blijvende schade aanrichten. IP67 is getest onder gecontroleerde omstandigheden voor een duur van 30 minuten.

IP68-gecertificeerd

De iPhone XS serie, iPhone 11 serie en iPhone 12 serie zijn allemaal IP68-gecertificeerd. De iPhone 12 serie kan 30 minuten tot 6 meter diep onder water. De iPhone 11 Pro (Max) kan 30 minuten tot 4 meter diep onder water. De iPhone 11 en de iPhone XS (Max) kunnen 30 minuten tot 2 meter diep onder water. Geen nood en tijdsdruk dus als je toestel in het zwembad terecht komt.

Overzicht: welke iPhone is waterdicht?

Niet waterdicht

IP67-gecertificeerd

IP68-gecertificeerd

iPhone 5 iPhone 7 iPhone XS
iPhone 5C iPhone 7 Plus iPhone XS Max
iPhone 5S iPhone 8 iPhone 11
iPhone 6 iPhone 8 Plus iPhone 11 Pro
iPhone 6 Plus iPhone X iPhone 11 Pro Max
iPhone 6S iPhone XR iPhone 12 (Mini)
iPhone 6S Plus iPhone SE 2020 iPhone 12 Pro
iPhone SE   iPhone 12 Pro Max
 

Kun je zwemmen met de iPhone?

In theorie kunnen alle toestellen vanaf de iPhone 7 onder gecontroleerde omstandigheden een tijdje onder water blijven. Tóch raadt Apple af om situaties met waterdruk en waterstroomsnelheid te vermijden. Denk hierbij aan badderen, zwemmen, waterskiën enzovoort. Ook geeft Apple aan dat je extreem vochtige omstandigheden als sauna’s beter kunt vermijden. Even bellen in de regen kan wel.

iPhone waterbestendig tegen regen

Apple vergoedt niets

Veel mensen vinden het nogal raar dat de iPhone wel waterbestendig of waterdicht is, maar dat Apple er geen garantie op geeft. Dat komt omdat de waterbestendigheid op den duur kan afnemen door slijtage. Zou Apple keiharde garanties geven, dan zouden mensen hiervan misbruik kunnen maken door bijvoorbeeld hun iPhone een week in het water te leggen en daarna een gloednieuw toestel te eisen. Bij wie ligt de bewijslast? Apple wil liever niet dat er langlopende discussies ontstaan en dat de naam geschaad wordt.

Ook Forza biedt geen garantie op waterschade

Bij Forza kun je terecht voor een refurbished iPhone.Voordat je jouw device van ons ontvangt wordt het toestel door apparatuur, software en technici grondig gecontroleerd. Door het reinigen en/of vervangen van onderdelen kan de waterdichtheid niet gegarandeerd worden. Daarom valt bij Forza geen enkele vorm van waterschade binnen de garantie.

Wat als je iPhone nat is geworden?

Is je IP-gecertificeerde iPhone in het toilet, de badkuip op het zwembad gevallen? Dan zal het toestel dit waarschijnlijk wel overleven. Bij een iPhone die niet bestand is tegen water, kan door zo’n ongelukje aan de binnenkant waterschade ontstaan. Leg in dat geval nooit je iPhone aan de oplader. Dit geldt zowel voor bekabeld- als draadloos opladen. Wat je wél kunt doen is het volgende:

  1. Controleer op vloeistofschade
  2. Zet uit en verwijder alle accessoires
  3. Maak de buitenkant droog
  4. Laat water uit je toestel lopen
  5. Breng naar een reparateur

Conclusie

In theorie kunnen de iPhone 7 t/m de iPhone X, de iPhone XR en de iPhone SE 2020 30 minuten tot 1 meter diepte onder water blijven. Alle andere toestellen vanaf de iPhone XS kunnen langer en dieper onder water blijven. Toch raden Apple én Forza aan om contact met vloeistoffen zo veel mogelijk te vermijden, omdat schade die door vloeistoffen is ontstaan buiten de garantie valt.

iphone
← Vorige Volgende →