NFC gebruiken op je iPhone 8

12 Juli 2021 - read time
NFC gebruiken op je iPhone 8

NFC is de afkorting van ‘Near Field Communication’. Dit houdt in dat jouw iPhone 8, die een NFC-chip heeft, op korte afstand kan communiceren met toepassingen die een NFC-tag hebben. Zo kun je bijvoorbeeld contactloos betalen via Apple Pay. En download je gratis externe apps, dan kun je NFC op de iPhone 8 voor nog meer doeleinden gebruiken. Hoe dat zit, lees je hier.


NFC-tags in praktische toepassingen

NFC-tags zitten niet alleen in contactloze betaalautomaten verwerkt. Je vindt ze bijvoorbeeld ook in promotiematerialen, waarbij je informatie over het product ontvangt op het moment dat jij je iPhone hier voor houdt. NFC-tags worden ook in het OV gebruikt, zodat je met je iPhone kunt in- en uitchecken. Ook DigID werkt met NFC, zodat je snel je identiteit kunt verifiëren. Er is één maar: de iPhone 8 kun je niet standaard voor deze toepassingen gebruiken.

Externe app voor NFC iPhone 8

NFC-chip in de iPhone 8

Een NFC-chip zit sinds de iPhone 6 (2014) in elke iPhone, maar tot en met de iPhone 8 refurbished en iPhone X refurbished (2017) kun je deze chip alléén gebruiken voor contactloos betalen. Wil je de iPhone 8 ook gebruiken in bijvoorbeeld het openbaar vervoer? Dan moet je een gratis app downloaden, zoals de NFC for iPhone-app of de GoToTags-app. Deze externe apps kunnen wél communiceren met NFC-tags. Hierdoor kun je ook andere toepassingen dan Apple Pay gebruiken.

NFC thuis gebruiken

NFC kun je ook thuis gebruiken, bijvoorbeeld om je nachtlamp aan en uit te zetten. Je nachtlamp moet dan wel Apple Homekit ondersteunen en gekoppeld zijn aan je Woning-app. Als dit het geval is, kun je de nachtlamp via je spraakbesturing en de Woning-app bedienen. Wil je dit ook via NFC kunnen doen? Dan moet je er een NFC-sticker op plakken. Deze stickers kun je gewoon bij bol.com kopen. Na het koppelen van de tag op je iPhone 8, kun je via NFC bijvoorbeeld je nachtlampje bedienen.

HomeTags-app NFC iPhone 8

NFC-tag koppelen met je iPhone 8

Als je NFC-stickers gebruikt, moet je deze tags wel eerst koppelen met je iPhone 8. Anders werken ze niet. Hiervoor kun je de gratis HomeTags-app gebruiken. Na het koppelen werken de NFC-tags, al moet hiervoor wel de app geopend zijn. Het koppelen werkt als volgt:

  1. Download de HomeTags app
  2. Ga naar het tabblad Your Tags
  3. Tik op de plus-knop en kies voor Begin scan
  4. Houd nu de NFC-tag tegen de bovenkant van je iPhone 8 om te scannen
  5. Geef een naam op voor je tag
  6. Kies een HomeKit-scene en bevestig je keuze

Conclusie

De NFC-chip die in de iPhone 8 zit, kun je standaard alléén gebruiken voor contactloze betalingen. Andere toepassingen, zoals slimme apparaten binnenshuis bedienen en in- en uitchecken in het OV, zijn alléén mogelijk via externe apps en via NFC-stickers. Je kunt zo via een omweg tóch met een oudere refurbished iPhone als de iPhone 8 gebruikmaken van NFC.

iphone 8
← Vorige Volgende →