Apple M1: Apple's eerste eigen Mac-chip

13 Maart 2023 - 5 min. read time
Apple M1: Apple's eerste eigen Mac-chip

Waar de voorgaande jaren een Intel Core processor onder de motorkap van de Mac’s schuilde, heeft Apple sinds de november 2020 het beheer in eigen handen genomen en kwamen ze met hun eerste eigen chip: de M1. In deze blog vertellen we je er meer over. 


Het beste van Apple, door Apple

De M1-chip is de eerste chip voor Mac-modellen geïntroduceerd door Apple zelf en biedt snellere en efficiëntere prestaties dan ooit tevoren. Allerlei soorten onderdelen die normaal gesproken los van elkaar zouden staan, zijn nu samen onder één dak gebracht binnen de M1-chip. De processor (CPU), de videochip (CPU), het centrale geheugen en de hulpprocessors (engines) zijn allemaal ingebouwd in de M1-chip. Doordat dit alles is ingebouwd in deze ene kleine chip, kon bijvoorbeeld het koelingssysteem verkleind worden omdat er minder hitte geproduceerd wordt. Hierdoor zijn alle Mac-modellen ook een stuk stiller omdat de ventilatoren niet zo hard meer hoeven te werken. Doordat deze chip ruimtebesparend is draagt dit bij aan het vernieuwde design van de nieuwere Mac-modellen, welke nu nog dunner en lichter zijn dan eerst. Naast dat ze er super strak uitzien, is het met een MacBook bijvoorbeeld ook nog eens een stuk praktischer wanneer je regelmatig onderweg bent. 

Apple M1

De grafische processor

De M1-chip is uiterst geschikt voor creatieve en grafische taken die veel kracht vereisen, zoals foto- en videobewerking en gaming. 
 
Zo speel je 8k-video's vloeiend af en gaat het bewerken hiervan, met zwaardere Adobe programma’s bijvoorbeeld, erg soepel. Een fijne bijkomstigheid is dat het renderen van deze video’s ook een heel stuk sneller gaat wat enorm veel tijd bespaart en waardoor jij productiever kunt zijn. Daarnaast speel je zware games met hoge framerates probleemloos en oogt het allemaal erg vloeiend. 

 

Apple M1: Apple's eerste eigen Mac-chip

Kracht gecombineerd met efficiëntie

Volgens Apple zelf is deze chip zo’n 3,5 keer zo krachtig dan de Intel chips die in de andere Mac-modellen te vinden waren. Reden hiervoor is de naadloze samenwerking tussen de software (macOS) en de hardware (de M1-chip), omdat deze beiden door Apple zijn geproduceerd en het op deze manier allemaal perfect op elkaar afgestemd kon worden. Zo kan het hele systeem dus sneller reageren.  
 
Als we het hebben over efficiëntie, moeten we het hebben over het batterijvermogen van de M1. Deze chip is namelijk ontworpen om hoge snelheden te leveren met zo weinig mogelijk energie. De ene helft van deze chip voert de snelheid aan, terwijl de andere helft verantwoordelijk is voor de efficiëntie. Deze functies wisselen elkaar perfect af, waardoor de batterij van een MacBook met de M1-chip tot wel 18 uur lang meegaat. Dit is 6 uur (!) langer dan bij de vorige modellen. 

Universal App-architectuur

Met de release van de M1-chip heeft Apple de Universal App-architectuur uitgebreid. Dit is een ontwikkelingsaanpak waarmee ontwikkelaars één enkele app kunnen bouwen die op meerdere Apple-platforms kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat er nu meer apps beschikbaar zijn voor Mac-gebruikers omdat je nu ook alle iOS-apps kunt gebruiken en het nóg makkelijker wordt om tussen verschillende Apple-apparaten te schakelen. 

Refurbished: Het betaalbare alternatief

Refurbished is het betrouwbare, voordelige alternatief voor nieuw. Wanneer je een refurbished device bij Forza koopt draag je ook nog eens bij aan een lagere CO2-uitstoot en daarmee een schoner milieu. Om een nieuw Apple device te produceren moet er namelijk gegraven worden naar delfstoffen, wat voorkomen kan worden door een device een tweede leven te geven. Over de technische staat hoef je je geen zorgen te maken. Forza beschikt namelijk over het Keurmerk Refurbished. Dit betekent dat alle devices op meer dan 50 punten grondig gecontroleerd worden door ervaren technici en slimme software. Mocht er toch wat aan de hand zijn, staat onze servicedesk voor je klaar om je te helpen. Dat is de garantie van Forza.

Refurbished MacBook met M1-chip kopen

Kun jij niet wachten tot dat je aan de slag kunt gaan met deze indrukwekkende chip en alle mogelijkheden die daarbij komen kijken? Je kunt er morgen al mee aan de slag! Bestel jij de MacBook Pro 13 Inch M1 (2020) vóór 22:30 op zon- en werkdagen, dan heb je deze de volgende dag al binnen! Daarnaast krijg je standaard drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023) op je device én leveren wij gratis laadaccessoires mee. 

uitgelicht
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?