Apple ARKit, wat is het en wat kun je ermee?

ARKit is het augmented reality-platform van Apple. Het is een omgeving die speciaal is ingericht voor app-ontwikkelaars, zodat zij eenvoudig augmented reality-apps kunnen ontwikkelen voor iPhones en iPads. ARKit is in 2017 gelanceerd en sindsdien zijn er veel mooie apps waarmee jij virtuele elementen aan de echte wereld kunt toevoegen. En dat is niet alleen leuk, maar ook functioneel en leerzaam!


Augmented Reality, wat is dat?

Augmented Reality betekent ‘toegevoegde werkelijkheid’, of terwijl: het toevoegen van virtuele objecten aan de bestaande omgeving. Ken je Pokémon Go nog? Bij dit spel worden virtuele elementen (Pokémon) toegevoegd aan de echte wereld. Je kunt ze zien als je door je iPhone-camera kijkt terwijl je rondloopt in bijvoorbeeld het park. Middels dit spel maakte het grote publiek kennis met Augmented Reality.

Hoe werkt Apple ARKit?

In de basis gebruikt ARKit een techniek die de omgeving kan scannen en horizontale- en verticale vlakken zoals tafels, vloeren en muren kan herkennen. Hiervoor wordt de camera van je refurbished iPhone of iPad gebruikt. In het iOS-apparaat zelf zijn verschillende sensoren aanwezig. ARKit kan aan de hand van de bewegingsinformatie van deze sensoren ‘zien’ hoe het apparaat zich beweegt. Zo kunnen virtuele objecten op deze vlakken worden geplaatst. De camera wordt ook gebruikt om de hoeveelheid licht in een ruimte vast te stellen, zodat het virtuele object hier zo realistisch mogelijk aan toegevoegd kan worden. En dat levert leuke mogelijkheden op.

Leuk: games

Apple ARkit games voor iPhone en iPad

ARKit maakt het mogelijk om games te spelen in AR. Denk aan Hot Lava, waarbij je woonkamer wordt omgetoverd tot een met lava gevulde hindernisbaan. Jij moet met je figuurtje de hindernisbaan afleggen die uit virtuele- én echte objecten bestaat. Ook multiplayer games zijn mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld, ieder met een eigen refurbished iPad, tegenover elkaar staat. Je bedient een slingshot, met als doel elkaars blokkentoren omver te schieten. Zo zijn er veel meer van dit soort games te spelen.

Functioneel: probeer voordat je koopt

Apple ARKit Ikea Place

ARKit is niet alleen leuk, maar ook functioneel. Je kunt het voor veel toepassingen gebruiken en misschien is de Ikea-app wel het bekendste voorbeeld. De app scant je woonkamer en jij kunt er meer dan 2.000 producten virtueel in plaatsen. Zo kun je zien of de nieuwe loungestoel die je op het oog hebt in je huidige interieur past, nog voordat je hem aanschaft. Er zijn ook al brillenzaken waar je online je toekomstige bril kunt passen, apps die je helpen bij het ontwerpen van je tuin en nog veel meer.

Leerzaam: van biologie tot wiskunde

Leerzame Apple ARKit apps

ARKit wordt ook steeds vaker voor leerzame doeleinden gebruikt. Zo kun je planeten bestuderen in je huiskamer, een kikker ontleden, alles leren over het menselijk lichaam of het leven volgen van een plant.

Welke toestellen zijn geschikt voor Apple ARKit?

Augmented Reality is een techniek die om behoorlijk wat rekenkracht vraagt. Apple ARKit kun je gebruiken op iPhones met iOS 11 of hoger en een A9-processor of nieuwer. Concreet zijn dat alle iPhones vanaf de iPhone 6S refurbished (2015). Ook iPads die op iPadOS draaien zijn krachtig genoeg om Apple ARKit te kunnen gebruiken. Dat zijn de volgende iPads: