iPhone beveiligen, zó doe je dat

17 Mei 2021 - 5 min read time
iPhone beveiligen, zó doe je dat

We gebruiken onze iPhone voor veel meer zaken dan bellen. Denk aan Whatsappen met vrienden, internetbankieren, online aankopen doen en overheidszaken beheren met je DigiD. Het laatste wat je wilt is dat dit soort privacygevoelige gegevens in verkeerde handen vallen. Het is dan ook belangrijk om je iPhone goed te beveiligen. Met deze tips kun je dat doen.


iPhone beveiligen met toegangscode

iPhone beveiligen met toegangscode

De toegangscode is een eenvoudige manier om je refurbished iPhone te beveiligen. De code kan uit 4 of 6 cijfers bestaan en de iPhone wordt pas ontgrendeld nadat deze code is ingevoerd. Het is belangrijk om een code in te stellen die lastig te achterhalen is voor een ander, maar eenvoudig te onthouden is voor jezelf. Codes als 0000 en 123456 raden we dus uiteraard af. Je kunt óók een alfanumerieke code instellen, waarbij je (hoofd)letters, karakters en cijfers combineert.

Wis gegevens na 10 foute pogingen

iPhone geblokkeerd na foutieve toegangscode

Het voordeel van je iPhone met een toegangscode beveiligen is dat iemand niet oneindig lang alle mogelijke cijfercombinaties kan proberen om je iPhone te kraken. Na een aantal verkeerde pogingen wordt namelijk je iPhone tijdelijk geblokkeerd. Voer je te vaak een verkeerde toegangscode in, dan blokkeert je iPhone volledig, zodat kwaadwilligen niet bij je gegevens kunnen komen. In het besturingssysteem iOS zit zelfs een functie waarmee alle gegevens op je iPhone automatisch worden gewist na 10 foute pogingen. Zó stel je dat in:

  • Open de Instellingen-app
  • Selecteer ‘Touch ID/Face ID en Toegangscode’
  • Selecteer de instelling ‘Wis gegevens’
  • Zet de schakelaar hier op groen

iPhone beveiligen met Touch ID en Face ID

iPhone beveiligen met Touch ID of Face ID

Al verschillende keren zijn er lekken ontdekt waarbij het mogelijk was om de toegangscode te omzeilen. Het is daarom altijd aan te raden om je iPhone óók te beveiligen met Touch ID (iPhones met thuisknop) of Face ID (iPhones zonder thuisknop). Hierbij wordt een scan van je vingerafdruk of gezicht gemaakt. Bij een inlogpoging wordt de scan vergeleken met wat vooraf is ingesteld. Alléén bij een overeenkomst wordt je iPhone ontgrendeld. Je kunt je iPhone dus al behoorlijk goed beveiligen door dit in te stellen. Tijdens het installatieproces van de iPhone kun je dit doen, maar het is ook achteraf mogelijk via de Instellingen-app.

iPhone beveiligen met Zoek Mijn iPhone

iPhone beveiligen met Zoek Mijn iPhone

De waardevolste app waarmee je jouw iPhone kunt beveiligen, is Zoek Mijn iPhone. Hiermee kun je op een kaart de locatie en locatiewijzigingen van je verloren of gestolen iPhone zien. Ook kun je het toestel op afstand blokkeren en een activeringsslot instellen. Dit houdt in dat een Apple ID (gebruikersnaam en wachtwoord) nodig is om bepaalde handelingen te kunnen doen. Zo kan iemand zonder jouw Apple ID bijvoorbeeld niet je gegevens wissen, de iPhone opnieuw installeren of de functie Zoek Mijn iPhone uitzetten. Als je iPhone in verkeerde handen valt, kan diegene er dus simpelweg niets mee.

iPhone beveiligen met automatisch vergrendelen

Als je de iPhone een tijdje niet gebruikt, gaat het apparaat automatisch in slaapstand. Om de iPhone uit deze slaapstand te halen moet je hem opnieuw ontgrendelen. Via de Instellingen-app > Algemeen > Automatisch slot kun je het automatisch vergrendelen instellen op 30 seconden, 1,2,3,4 of 5 minuten. De beveiliging is het hoogst als je een zo kort mogelijke tijdsduur instelt.

Apps op iPhone extra beveiligen

Apps op iPhone extra beveiligen

Met bovenstaande tips kun je vooral de iPhone zelf goed beveiligen, maar Apple biedt ook enkele belangrijke middelen om apps en accounts veilig te houden. Zo ondersteunen steeds meer apps een toegangscode, Touch ID en/of Face ID. Denk aan WhatsApp, Bankieren-apps en de Notitie-app. Per app kun je in de instellingen deze extra beveiliging inschakelen.

Account op iPhone beveiligen met tweestapsverificatie

Account op iPhone beveiligen met tweestapsverificatie

Met tweestapsverificatie voorzie je accounts van een extra beveiligingslaag. Op het moment dat je dit instelt, is alleen je gebruikersnaam en wachtwoord invullen niet meer voldoende. Je moet ook nog een code invoeren om je identiteit extra te bevestigen. Deze code wordt via sms toegestuurd. Als bijvoorbeeld je Apple ID of Facebook-wachtwoord in verkeerde handen valt, kan diegene er dus alsnog niets mee. Ook tweestapsverificatie kun je per app via de instellingen inschakelen.

iPhone beveiligen met recente iOS

Eén van de belangrijkste manieren om jezelf te beschermen tegen hackers is het updaten van je iPhone. Apple voert regelmatig software-updates door. Hiermee worden nieuwe functies toegevoegd, bugs verholpen en de veiligheid aangescherpt. Het is dus leuk en zinvol om meteen na zo’n update de nieuwste software op je iPhone te installeren.

Conclusie

Bij Apple iPhone zijn er veel mogelijkheden om het toestel en de inhoud die daarop staat te beveiligen. Apple treft zelf veel maatregelen om de iPhone en inhoud te beveiligen. Daarnaast bieden ook veel apps extra beveiligingsopties om jouw gegevens tegen kwaadwilligen te beschermen.

tips & tricks iphone
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?