Hoe werkt 3D Touch? Mogelijkheden en meer!

Met de introductie van de iPhone 6S (Plus) riep Apple 3D Touch in het leven. Deze functie maakt het mogelijk om nóg meer uit je iPhone te halen dan je zou denken. Maar wat is deze techniek en hoe werkt 3D Touch eigenlijk? Lees hier hoe je alles haalt uit 3D Touch op jouw Apple iPhone.


3d touch 2019 hoe werkt het

Wat is 3D Touch?

In 2014 lanceerde Apple een functie die vandaag de dag op vrijwel elke iPhone te vinden is. Deze technologie -genaamd 3D Touch- maakt gebruik van druksensoren om zo een nieuwe reeks functionaliteiten beschikbaar te stellen. Naast iPhones is 3D Touch ook te vinden op bepaalde Apple Watches en MacBooks. Echter, er wordt dan gesproken over Force Touch.

Functionaliteit van 3D Touch

3D Touch meet hoe hard er op een scherm gedrukt wordt. Stel dat een linker muisklik van een computer gelijk staat aan een korte tik op je smartphone-scherm. De 3D Touch-druk is dan vergelijkbaar met de rechter muisklik. Er zit dus een wezenlijk verschil tussen ‘tikken’ en licht drukken. Dit zorgt ervoor dat je met vrijwel dezelfde handeling meer taken uit kunt voeren. En dat brengt een breder scala functionaliteiten met zich mee.

Eenvoudig toegang tot je snelkoppelingen

De meest gebruikte functies van 3D Touch bevinden zich in de snelkoppelingen van iPhone. Je weet wel, het menu dat openklapt wanneer je met je vinger van onderin (of bovenin bij iPhone X en XS) het scherm naar boven (of beneden) swipet (of in de hoek indien je gebruik maakt van een iPhone X of recenter). Om 3D Touch te activeren druk je stevig op een icoontje of balk.

Neem bijvoorbeeld de camera. Door licht te drukken opent er een submenu met daarin shortcuts voor onder andere het maken van een selfie of het scannen van een QR-code. Ook kun je de timer, zaklamp en niet storen-modus eenvoudig bedienen met behulp van 3D Touch. Zo zijn er nog een aantal handige schortcuts die zeker de moeite waard zijn te ontdekken.

Voorvertoning met Peek & Pop


iphone 3D touch peek and pop


Een andere toepassing van 3D Touch heet “Peek & Pop” en is vergelijkbaar de voorvertoning van een MacBook. Stel je ontvangt een mail en je wilt kijken waar het over gaat. Je kunt ervoor kiezen om het hele bericht te openen óf je spiekt even om te kijken of het bericht voor jou relevant is. Druk met één vinger licht op je toestel en de inhoud van het bericht verschijnt in een klein venster. Bericht ongelezen laten voor een later moment? Dan laat je je vinger gewoon weer los. Met Peek & Pop bekijk je in één oogopslag berichten, foto’s en video’s zónder het bestand te openen.

3D Touch of Haptic Touch?

Naast de iPhone XS en XS Max bracht Apple in september 2018 de iPhone XR uit. Hoewel de meeste Apple-smartphones beschikken over 3D Touch, ontbreekt deze functie bij de iPhone XR. In plaats daarvan beschikt dit device over Haptic Touch. Een techniek die ook gebruikt wordt bij bijvoorbeeld iPads.

Haptic Touch is vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als 3D Touch. Bij 3D Touch bevindt er zich namelijk een drukplaat tussen de body van het toestel en het glas van het touchscreen. Deze plaat meet hoe hard of zacht de gebruiker op het scherm drukt, hetgeen ervoor zorgt dat het toestel de 3D Touch-functies activeert. Druk je op het scherm van een iPhone met Haptic Touch dan stuurt je vinger elektronische signalen naar je iPhone. Hoe harder je drukt, des te groter wordt het oppervlak van je vinger en dus ook de hoeveelheid signalen die de iPhone ontvangt. Of je daar in de praktijk écht iets van zult merken is echter een ander verhaal.

Een einde aan 3D Touch


3d touch einde

Sinds de iPhone 6S (Plus) hebben nagenoeg alle iPhones 3D Touch. Je zou dus kunnen zeggen dat het een ‘standaard’ functie van Apple is geworden. Toch weet je bij Apple maar nooit welke functies blijven en welke verdwijnen. Het zou zomaar kunnen dat 3D Touch plaats moet maken voor een alternatief. Hier wordt immers vaker over gespeculeerd.

Nóg een reden om voor refurbished te kiezen dus! Met refurbished heb je keuze uit het breedste aanbod Apple-toestellen én je ontvangt twee jaar garantie. Tenminste, als je kiest voor Forza Refurbished. Onze iPhones hebben namelijk Het Keurmerk Refurbished, dat wil zeggen dat de toestellen aan de hoogst gestelde eisen voldoen en dat je meer dan twee jaar kunt rekenen op een goedwerkend toestel.

Scoor dus één van deze toestellen mét 3D Touch: