Hoe werkt 3D Touch? Mogelijkheden en meer!

Met de introductie van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus riep Apple 3D Touch in het leven. Deze functie maakt het mogelijk om nóg meer uit je iPhone te halen dan je zou denken. Maar wat is deze techniek en hoe werkt 3D Touch eigenlijk? Dat lees je in dit blogartikel.

Wat is 3D Touch en hoe werkt het?

In 2015 lanceerde Apple de functie 3D Touch. Deze technologie maakt gebruik van druksensoren om zo een nieuwe reeks functionaliteiten beschikbaar te stellen. 3D Touch meet hoe hard er op een scherm gedrukt wordt. Druk je normaal op het beeldscherm zoals je gewend bent, dan opent de app of een snelkoppeling en kun je vanuit hier naar de functie gaan die je uiteindelijk nodig hebt. Druk je harder op het scherm, dan worden extra opties getoond waardoor je bepaalde functies sneller kunt gebruiken. 3D Touch brengt je dus in minder stappen bij de functie waar je moet zijn. Snel en effectief dus! Het volgende is mogelijk:

Quick Actions

De meest gebruikte functies van 3D Touch bevinden zich in de snelkoppelingen van de iPhone. Op iPhones met een thuisknop verschijnt dit menu door van onderen naar boven te vegen. Bij iPhones vanaf de iPhone X en nieuwer veeg je van rechtsboven naar beneden. Neem bijvoorbeeld de camera. Dankzij 3D Touch wordt een submenu geopend met daarin snelle acties voor onder andere het maken van een selfie of het scannen van een QR-code. Ook kun je de timer, zaklamp en niet storen-modus eenvoudig bedienen met behulp van 3D Touch. Zo zijn er nog een aantal handige dingen die zeker de moeite waard zijn te ontdekken.

3D Touch Quick Actions iPhone

Voorvertoning met Peek & Pop

Een andere toepassing van 3D Touch heet Peek & Pop. Stel dat je een e-mail of een WhatsApp-bericht ontvangt, dan kun je ervoor kiezen om het hele bericht te openen óf even snel te spieken om te kijken of het bericht voor jou relevant is. Druk met één vinger licht op je toestel en de inhoud van het bericht verschijnt in een klein venster. Bericht ongelezen laten voor een later moment? Dan laat je je vinger gewoon weer los. Met Peek & Pop bekijk je in één oogopslag berichten, foto’s en video’s zónder het bestand te openen.

3D Touch gebruiken op je iPhone

Niet iedere iPhone beschikt over de 3D Touch-functie. Onderstaande toestellen beschikken over deze handige functie:

Het verschil met 3D Touch en Haptic Touch

Toen Apple de iPhone XR uitbracht, nam het bedrijf afscheid van de 3D Touch-functie. In plaats daarvan beschikt het toestel - net als de iPhone 11 en de iPhone 12 - over Haptic Touch, een techniek die erg vergelijkend is maar nét iets anders werkt. Bij 3D Touch bevindt zich namelijk een drukplaat tussen de body van het toestel en het glas van het touchscreen. Deze plaat meet hoe hard of zacht de gebruiker op het scherm drukt, hetgeen ervoor zorgt dat het toestel de 3D Touch-functies activeert. Druk je op het scherm van een iPhone met Haptic Touch, dan stuurt je vinger elektronische signalen naar je iPhone. Hoe langer je drukt, hoe meer signalen de iPhone ontvangt. Of je daar in de praktijk écht iets van zult merken is echter een ander verhaal.

Scoor een toestel mét 3D Touch

Wil je gebruik maken van 3D Touch? Koop dan een refurbished iPhone van Forza, zodat je een stuk voordeliger van deze toffe functie kunt genieten.