Een Super Retina beeldscherm, wat is dat?

10 April 2020 - 5 min read time
Een Super Retina beeldscherm, wat is dat?

Laatste update: 25-10-2021

Steeds meer, vaak dure iPhones van Apple, beschikken tegenwoordig over een Super Retina beeldscherm. Wat is dat precies? En wat heb jij hieraan?


Super Retina, wat is dat?

Super Retina is wat de rest van de wereld OLED-noemt. Zoals wel vaker roept Apple termen in het leven die voor marketingdoeleinden worden gebruikt. Retina is er daar één van. Het is een term om een bepaalde kwaliteitsstandaard voor het iPhone-scherm aan te duiden. Met normaal Retina wordt een standaard LCD-scherm bedoeld, Liquid Retina is een geoptimaliseerd LCD-scherm en Super Retina staat voor OLED.

Welke iPhones hebben een Super Retina-scherm?

Super Retina is het standaard OLED. Het is voor het eerst geïntroduceerd bij de iPhone X en is op onderstaande iPhones toegepast:

Er is ook nog een verbeterde versie die helderheid, contrasten en kleuren naar een hoger plan tilt. Dat wordt Super Retina XDR genoemd: Extreme Dynamic Range. Je vindt het op de volgende iPhones terug:

Super Retina XDR-scherm iPhone 13

Voordeel: zwart is perfect zwart

Een Super Retina-scherm bestaat uit losse pixels die elk individueel opgelicht kunnen worden. Bij de kleur zwart staat de pixel simpelweg uit. Hierdoor is zwart ook écht perfect zwart. De afzonderlijke belichting zorgt er óók meteen voor dat de kleurcontrasten tussen lichte- en donkere kleuren groot zijn. Dit maakt het beeld heel levendig.

Voordeel: dun en buigzaam

Een verschil tussen OLED en LCD is dat OLED buigzaam is. Hierdoor kan het strak op de rand of zelfs daarover worden afgewerkt. Ook neemt een OLED-scherm wat minder ruimte in beslag. De top toestellen met zo’n Super Retina scherm zijn dus wat compacter en hebben een kleinere schermrand dan de instap-iPhones die vaak een LCD-scherm hebben.

Nadeel: Prijzig

Doorgaans wordt OLED een beetje als de nieuwe en betere display-technologie gezien. Super Retina is wat duurder in productie en geavanceerder in de afwerking. Dat merk jij uiteindelijk terug in de duurdere prijs die je ervoor betaalt.

Super Retina XRD-scherm iPhone 12

Ben jij klaar voor Super Retina?

Op zoek naar een nieuwe iPhone mét Super Retina beeldscherm? Of je nu voor de voordeligere iPhone X gaat of één van de nieuwste toestellen als de iPhone 12 kiest: bij Forza is zo’n iPhone schrikbarend scherp geprijsd. Een refurbished iPhone is hét betrouwbare en betaalbare alternatief voor nieuw, waarbij je minder betaalt voor dezelfde hoge technische Apple-kwaliteit. Zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur besteld? Morgen in huis met 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en gratis nieuwe oplader!

iphone beeldscherm
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?