Wat is een Super Retina beeldscherm?

Wat is een Super Retina beeldscherm?

Laatste update: 29-03-2021

Super Retina is het type beeldscherm dat je in alle topmodellen van de iPhone terug vindt. Maar wat zit er precies achter deze techniek? Je leest het in dit blogartikel.

Super Retina, wat is het?

Super Retina is wat de rest van de wereld OLED noemt. De term Retina is door Apple in 2012 in het leven geroepen om een bepaalde kwaliteitsstandaard voor het iPhone-beeldscherm aan te duiden. Met Retina duidt Apple het LCD-scherm aan. Super Retina staat voor het beste beeldscherm op smartphonegebied, of terwijl, OLED. Kenmerkend voor Super Retina is dat het beeldscherm een hoge resolutie heeft met 458 pixels per inch (ppi). Hoe hoger deze ppi is, hoe scherper en mooier alles op het scherm getoond wordt.

Waarom noemt Apple het niet gewoon OLED?

Volgens Apple zijn de Super Retina schermen op meerdere punten verbeterd ten opzichte van het traditionele OLED, zodat ze jou een ongelofelijke kijkervaring bieden. “Dit betekent dat OLED nu eindelijk voldoet aan de standaarden van iPhone”, aldus Apple. Super Retina is niet zozeer de naam van een bepaalde beeldschermresolutie of een bepaald aantal pixels per inch, maar het is een marketingterm. Je komt het dan ook alleen tegen bij de toptoestellen van Apple.

Deze iPhones hebben een Super Retina beeldscherm

iPhones met Super Retina beeldscherm

OLED is het beste scherm op smartphonegebied en alle toptoestellen van Apple hebben dit type beeldscherm. Er zijn meerdere beeldschermformaten met Super Retina verschenen. Concreet gaat het om de volgende iPhones:

  • iPhone X (5.8 inch)
  • iPhone XS (5.8 inch)
  • iPhone XS Max (6.5 inch)
  • iPhone 11 Pro (5.8 inch)
  • iPhone 11 Pro Max (6.5 inch)
  • iPhone 12 Mini (5.4 inch)
  • iPhone 12 (6.1 inch)
  • iPhone 12 Pro (6.1 inch)
  • iPhone 12 Pro Max (6.7 inch)

Voordelen van een Super Retina beeldscherm

Zwart is perfect zwart

Bij OLED (organic light-emitting diode) wordt elke afzonderlijke pixel belicht. Bij de kleur zwart staat de pixel simpelweg uit, waardoor zwart écht perfect zwart is. De afzonderlijke belichting zorgt er óók voor dat de kleurcontrasten tussen lichte- en donkere kleuren groot zijn. Dit maakt het beeld levendig.

Dun en buigzaam

Het Super Retina (OLED) beeldscherm is dun en neemt, ten opzichte van Retina (LCD), weinig ruimte in beslag. Hierdoor zijn de toptoestellen van Apple, zoals de iPhone 11 Pro, een stukje dunner en compacter dan de budgetgerichte toestellen, zoals de iPhone 11. Ook is Super Retina buigzaam, waardoor het strak en zelfs over de rand afgewerkt kan worden. Retina is niet buigzaam waardoor altijd een rand rondom het scherm zichtbaar blijft.

Nadelen van een Super Retina beeldscherm

Lage maximale helderheid

Super Retina blinkt uit op het gebied van grote kleurcontrasten en diepe zwarttinten, maar zo’n scherm heeft ten opzichte van LCD een vrij lage maximale helderheid. Hierdoor kan het zijn dat je moeite hebt om het beeldscherm af te lezen als buiten de felle zon op je scherm schijnt.

Prijzig

De toptoestellen van Apple zijn niet voor niets duur. Ze bevatten allemaal een Super Retina-scherm. OLED is een stuk geavanceerder en duurder in productie en dat merk je terug in de portemonnee.

Ben jij klaar voor Super Retina?

Ben jij er klaar voor om een iPhone met Super Retina beeldscherm in gebruik te nemen? Bij Forza is zo’n toestel wél betaalbaar. Een refurbished iPhone is namelijk hét betrouwbare en betaalbare alternatief voor nieuw. Op dit moment hebben we bij Forza de iPhone X, iPhone XS én iPhone 11 Pro refurbished. Vandaag vóór 22:30 uur besteld? De volgende werkdag in huis. Twee jaar garantie. Gratis laadaccessoires. Gratis verzenden & retourneren.

iphone beeldscherm
← Vorige Volgende →