Welk iPhone (beeldscherm) formaat past bij mij?

Het aanbod aan refurbished iPhones is groot. Bij het maken van een juiste keuze is het beeldschermformaat misschien wel de belangrijkste overweging. Je wilt namelijk een formaat dat perfect bij jouw smartphonegebruik past. Daarnaast bepaalt het beeldschermformaat óók grotendeels hoe groot je nieuwe iPhone wordt. Het is dus goed om hier een weloverwogen keuze in te maken.


4.0-inch: klein LCD-beeldscherm

Compact iPhone 4.0-inch scherm

Een 4.0-inch beeldscherm – 10 centimeter in de diagonaal – is klein. Je vindt het alleen nog terug bij oude iPhones. Met een 4.0-inch scherm heb je weinig bedieningsruimte en overzicht, maar hét grote voordeel is dat je het eenvoudig volledig kunt bedienen met je duim. Ook berg je dit formaat iPhone eenvoudig in elke broekzak op. iPhones met een 4.0-inch beeldscherm zijn lekker voordelig en perfect voor mensen met kleine handen. Deze iPhone heeft een 4.0-inch beeldscherm:

4.7-inch: compact LCD-beeldscherm

Compact iPhone 4.7-inch scherm

iPhones met een 4.7-inch scherm – 11.75 cm in de diagonaal – zijn compact maar wel nét een slagje groter. Dat maakt deze iPhones meteen gangbaarder in gebruik. Zo zijn kleine lettertjes beter leesbaar, is foutloos typen een stuk eenvoudiger en kun je het scherm nog steeds eenvoudig met je duim bedienen. Ook past een iPhone met 4.7-inch vaak nog in je broekzak. Deze iPhones hebben een 4.7-inch scherm:

5.5-inch: gemiddeld LCD-beeldscherm, oude design

Gemiddeld iPhone 5.5-inch scherm

De iPhone 6S, iPhone 7 en iPhone 8 hebben het oude Apple-design: een thuisknop met vingerafdrukscanner en een scherm met schermranden. Van deze toestellen heeft Apple ook grotere versies uitgebracht, met een groter scherm van 5.5-inch, wat 13.75 cm in de diagonaal bedraagt. Het levert meer bedieningsruimte en overzicht op. Daarnaast kun je er veel beter mee gamen en films en series op kijken. Ook zijn kleine letters beter leesbaar. Wel is de handzaamheid minder goed, want de uithoeken van het scherm zijn lastig met je duim te bereiken. Deze iPhones hebben een 5.5-inch beeldscherm:

5.8-inch: gemiddeld OLED-beeldscherm, nieuwe design

Gemiddeld iPhone 5.8-inch scherm

In 2017 bestond Apple 10 jaar en gooide het bedrijf het roer om met een compleet nieuw design. Een grote verandering is de verdwenen thuisknop, die heeft plaatsgemaakt voor één en al beeldscherm zónder schermranden. Toestel-vullend dus. Dit nieuwe design is kleiner dan het oude design van de Plus-modellen, maar het beeldscherm is met 5.8-inch (14.50 cm) een stukje groter! Het ontbreken van de schermranden zorgt voor meer bedieningsgemak en omdat het toestel kleiner is, kom je gemakkelijker bij de hoeken van het scherm. Dankzij het randloze design komen games, films en series ook beter tot zijn recht. Houd er wel rekening mee dat, als je ondiepe broekzakken hebt, het toestel eruit steekt. Deze iPhones hebben een 5.8-inch beeldscherm:

6.1-inch: groot LCD-beeldscherm

Groot iPhone 6.1-inch scherm

De iPhones met 5.8-inch scherm zijn dure high-end toestellen en niet voor iedereen betaalbaar. Daarom produceert Apple óók budgetgerichte varianten, waarbij niet de allernieuwste technieken en materialen worden gebruikt. Deze iPhones hebben wél het nieuwe design, maar zijn voorzien van een LCD-scherm. LCD neemt, in tegenstelling tot OLED,  meer ruimte in beslag en is niet buigzaam. Daarom zijn deze budgetgerichte iPhones nét iets groter dan de high-end toestellen. Ook hebben ze een nét iets groter scherm: 6.1-inch. Dit is 15.25 cm in de diagonaal. Het is toestel-vullend, met daar omheen een kleine schermrand. Deze iPhones hebben een 6.1-inch beeldscherm:

Conclusie

Tijdens je zoektocht naar de beste iPhone voor jou denk je ook na over het beeldschermformaat. Wil je het scherm volledig met je duim kunnen bedienen en je iPhone probleemloos opbergen in je broekzak? Kies dan een 4.0-inch of 4.7-inch schermformaat. Deze toestellen zijn vaak goedkoper dan iPhones met grote schermen. Laat jij je graag meeslepen in games, films en series? En houd je van veel overzicht en bedieningsruimte. Kies dan een 5.5-inch, 5.8-inch of 6.1-inch scherm. Dit is óók de beste keuze als je jouw toestel met 2 handen bedient.