Welk iPhone (beeldscherm) formaat past bij mij?

Welk iPhone (beeldscherm) formaat past bij mij?

Het aanbod aan refurbished iPhones is groot. Bij het maken van een juiste keuze is het beeldschermformaat misschien wel de belangrijkste overweging. Je wilt namelijk een formaat dat perfect bij jouw smartphonegebruik past. Daarnaast bepaalt het beeldschermformaat óók grotendeels hoe groot je nieuwe iPhone wordt. Het is dus goed om hier een weloverwogen keuze in te maken.


4.0-inch: klein LCD-beeldscherm

iPhone met 4.0-inch beeldscherm formaat

Een 4.0-inch beeldscherm – 10 centimeter in de diagonaal – is klein. Je vindt het alleen nog terug bij de oude refurbished iPhone SE 2016. Met een 4.0-inch scherm heb je weinig bedieningsruimte en overzicht, maar hét grote voordeel is dat je het eenvoudig volledig kunt bedienen met je duim. Ook berg je dit formaat iPhone eenvoudig in elke broekzak op. Het is dan ook perfect voor mensen met kleine handen.

4.7-inch: compact LCD-scherm

iPhone met 4.7-inch beeldscherm formaat

iPhones met een 4.7-inch scherm – 11.75 cm in de diagonaal – zijn compact maar wel nét een slagje groter. Dat maakt deze iPhones meteen gangbaarder in gebruik. Zo zijn kleine lettertjes beter leesbaar, is foutloos typen een stuk eenvoudiger en kun je het scherm nog steeds eenvoudig met je duim bedienen. Ook past een iPhone met 4.7-inch vaak nog in je broekzak. Deze iPhones hebben een 4.7-inch scherm:

5.4-inch: compact OLED-beeldscherm

iPhone met 5.4-inch beeldscherm formaat

In 2020 introduceerde Apple voor het eerst een iPhone Mini. Deze iPhone 12 Mini is kleiner dan toestellen als de iPhone 8, maar het scherm is met 5.4-inch – 13.50 cm in de diagonaal – een stuk groter. Dat komt omdat het scherm gemaakt is van OLED en dus strak op de rand afgewerkt kan worden. Dit toestel is dan ook super compact en handzaam, terwijl het scherm zelf veel overzicht en bedieningsruimte biedt. Je kunt er goed mee gamen en films en series op kijken. Ook kleine letters zijn goed leesbaar.

5.5-inch: gemiddeld LCD-beeldscherm, oude design

iPhone met 5.5-inch beeldscherm formaat

De iPhone 6S, iPhone 7 en iPhone 8 hebben het oude Apple-design: een thuisknop met vingerafdrukscanner en een scherm met schermranden. Van deze toestellen heeft Apple ook grotere versies uitgebracht, met een groter scherm van 5.5-inch, wat 13.75 cm in de diagonaal bedraagt. Het levert meer bedieningsruimte en overzicht op. Daarnaast kun je er veel beter mee gamen en films en series op kijken. Ook zijn kleine letters beter leesbaar. Wel is de handzaamheid minder goed, want de uithoeken van het scherm zijn lastig met je duim te bereiken. De randen rondom het scherm zijn namelijk nog behoorlijk groot. Deze iPhones hebben een 5.5-inch beeldscherm:

5.8-inch: gemiddeld OLED-beeldscherm

iPhone met 5.8-inch beeldscherm formaat

In 2017 bestond Apple 10 jaar en gooide het bedrijf het roer om met een compleet nieuw design. Een grote verandering is de verdwenen thuisknop, die heeft plaatsgemaakt voor één en al beeldscherm zónder schermranden. Toestel-vullend dus. Dit nieuwe design is kleiner dan het oude design van de Plus-modellen, maar het beeldscherm is met 5.8-inch (14.50 cm) een stukje groter! Het ontbreken van de schermranden zorgt voor meer bedieningsgemak en omdat het toestel kleiner is, kom je gemakkelijker bij de hoeken van het scherm. Dankzij het randloze design komen games, films en series ook beter tot zijn recht. Houd er wel rekening mee dat, als je ondiepe broekzakken hebt, het toestel eruit steekt. Deze iPhones hebben een 5.8-inch beeldscherm:

6.1-inch: groot LCD-beeldscherm

iPhone met 6.1-inch beeldscherm formaat lcd

De iPhones met 5.8-inch scherm zijn dure high-end toestellen en niet voor iedereen betaalbaar. Daarom produceert Apple óók budgetgerichte varianten, waarbij niet de allernieuwste technieken en materialen worden gebruikt. Deze iPhones hebben wél het nieuwe design, maar zijn voorzien van een LCD-scherm. LCD neemt, in tegenstelling tot OLED, meer ruimte in beslag en is niet buigzaam. Daarom zijn deze budgetgerichte iPhones nét iets groter dan de high-end toestellen. Ook hebben ze een nét iets groter scherm: 6.1-inch. Dit is 15.25 cm in de diagonaal. Het is toestel-vullend, met daar omheen een kleine schermrand. Deze iPhones hebben een 6.1-inch beeldscherm:

6.1-inch: groot OLED-beeldscherm

iPhone met 6.1-inch beeldscherm formaat oled

Sinds 2020 maakt Apple óók op de instapmodellen gebruik van een OLED-beeldscherm. De iPhone 12 is de eerste iPhone die dat heeft. Het toestel is, vergeleken met zijn voorganger, 11% dunner, 15% kleiner en 16% lichter. Wel is het scherm even groot: 6.1-inch. Hetzelfde grote scherm, op een iets compacter smartphoneformaat dus.

Conclusie

iPhone beeldscherm formaten

Tijdens je zoektocht naar de beste iPhone voor jou, denk je ook na over het beeldschermformaat. Wil je het scherm volledig met je duim kunnen bedienen en je iPhone probleemloos opbergen in je broekzak? Kies dan een 4.0-inch of 4.7-inch schermformaat, óf voor de iPhone 12 Mini vanwege het compacte toestelformaat. Laat jij je graag meeslepen in games, films en series? En houd je van veel overzicht en bedieningsruimte. Kies dan een 5.5-inch, 5.8-inch of 6.1-inch scherm. Dit is óók de beste keuze als je jouw toestel graag met 2 handen bedient.

Refurbished iPhone kopen

Toe aan een nieuwe iPhone? Kies Forza. Wij verkopen refurbished iPhones van de hoogste refurbished-kwaliteit. Met 24 maanden garantie, gratis nieuwe MFi-gecertificeerde laadaccessoires én een scherpe prijs vind je gegarandeerd een goede deal. Zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur besteld? Morgen gratis thuisbezorgd!

keuzehulp iphone beeldscherm
← Vorige Volgende →