iPhone draadloos opladen

iPhone draadloos opladen

Laatste update: 08-10-2020

Je iPhone draadloos opladen? Dat is mogelijk vanaf de iPhone 8 en elke andere iPhone die daarna op de markt is gebracht. Hoe werkt draadloos opladen? Is het eigenlijk schadelijk? Wat zijn de voordelen? En is bekabeld opladen verleden tijd door de komst van een draadloos laadstation? Je leest alles over het draadloos opladen van je iPhone in dit blogartikel.

Wat is draadloos opladen?

Draadloos opladen is een manier om je iPhone op te laden, zonder daarbij de lightning kabel te gebruiken. De wereldwijde standaard voor draadloos opladen is Qi – uitgesproken als ‘Chi’. Het betekent ‘vitale energie’ en elke smartphone die draadloos opladen ondersteunt, werkt met deze Qi-technologie. Deze technologie is niet nieuw, maar net zoals bij meerdere innovaties – zoals het OLED-display en Face-ID van de iPhone X - wordt het pas echt volledig omarmd nadat Apple ermee aan de slag gaat. Voorheen was draadloos opladen al mogelijk bij bijvoorbeeld tandenborstels.

Hoe werkt draadloos opladen?

Draadloos opladen werkt via inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme. De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft. De smartphone heeft een vergelijkbare spoel die de energie uit het elektromagnetisch veld absorbeert. De opgenomen energie wordt omgezet in elektriciteit, waardoor de iPhone draadloos opgeladen wordt.

Welke draadloze oplader heb je precies nodig?

Er zijn talloze draadloze opladers verkrijgbaar, dus welke heb je nodig? Koop in ieder geval altijd een laadstation die voldoet aan de Qi-standaarden. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare oplader hebt die zijn werk doet bij de Qi-gecertificeerde toestellen. Let er ook op dat het maximale vermogen van de draadloze oplader aansluit op het maximale vermogen van de iPhone. De iPhone 8 en nieuwer hebben 7.5 Watt als maximale oplaadsnelheid. Koop dus een draadloze oplader die ook over minimaal 7.5 Watt beschikt.

iPhone draadloos opladen

Kun je elke iPhone draadloos opladen?

Nee, dat is niet mogelijk. Een iPhone die geen benodigde spoel aan de binnenkant heeft, of een toestel met een aluminium behuizing zoals de iPhone 7, kun je niet draadloos opladen. Het is niet voor niets dat toestellen vanaf de iPhone 8 over een glazen achterkant beschikken.

Werkt draadloos opladen met een hoesje?

Draadloos opladen werkt met vrijwel elk hoesje. Het oplaadproces werkt tot 7 mm. De iPhone hoeft dus niet direct contact te hebben met de lader. De dikte en het materiaalhoesje kunnen wel de snelheid van het oplaadproces beïnvloeden. Let er wel op dat de iPhone tijdens het opladen warmer wordt als deze in een hoesje zit. Dit kan dan weer gevolgen hebben voor de batterijcapaciteit. Verwijder dus het hoesje voor het beste resultaat.

De voor- en nadelen van draadloos opladen

Voordelen

Nadelen

✔️ Minder gedoe met kabels ❌ Het is langzamer dan bekabeld opladen
✔️ De oplaadconnector slijt minder snel ❌ Een lange laadtijd is schadelijker
✔️ Opladen werkt met een hoesje

Hoe schadelijk is draadloos opladen?

Draadloos opladen is minder goed voor de batterij, omdat deze iets heter wordt. De cellen van een batterij functioneren nu eenmaal minder goed bij hoge temperaturen. Volgens Apple heeft de batterij van de iPhone na 500 laadcycli (een laadcyclus vindt plaats wanneer de voeding van de batterij volledig wordt opgebruikt) nog steeds een capaciteit van 80%. Wel is het zo dat deze 500 laadcycli sneller worden bereikt met draadloos opladen. Dit komt omdat bij draadloos opladen de interne accu continu energie gebruikt. Zowel voor het opladen van het toestel, als voor het ontvangen van berichten.

Bij bekabeld opladen ontvangt het toestel rechtstreeks stroom vanuit het net. Daarnaast vindt er geen verdere belasting van de accu plaats tijdens het opladen. Ook niet wanneer je bijvoorbeeld een bericht binnenkrijgt. Ons advies: gebruik draadloos opladen voornamelijk als gemak, dus even een korte extra lading. Voor het volledig opladen van je telefoon raden we aan om altijd de lightning kabel te gebruiken. Bij aanschaf van één van onze refurbished iPhones krijg je een gratis nieuwe lightning kabel meegeleverd!

Conclusie

Draadloos opladen is ietsjes schadelijker en minder snel dan bekabeld opladen. Voor korte oplaadbeurten kun je zonder problemen een draadloze oplader gebruiken die aan de Qi-standaarden voldoet. Voor een volledige oplaadbeurt (lees: lege accu) raden we je aan om de lightning kabel te gebruiken.

opladen ondersteuning iphone batterij
← Vorige Volgende →