Draadloos opladen iPhone

11 November 2021 - 5 min read time
Draadloos opladen iPhone

Je iPhone draadloos opladen? Dat is mogelijk vanaf de iPhone 8 en elke andere iPhone die daarna op de markt is gebracht. Hoe werkt draadloos opladen? Is het eigenlijk schadelijk? Wat zijn de voordelen? En is bekabeld opladen verleden tijd door de komst van een draadloos laadstation? Je leest alles over het draadloos opladen van je iPhone in dit blogartikel.


Wat is draadloos opladen?

Draadloos opladen is een manier om je iPhone op te laden, zonder daarbij de lightning kabel te gebruiken. De standaard voor draadloos opladen is Qi – uitgesproken als ‘Chi’. Het betekent ‘vitale energie’ en elke iPhone die draadloos opladen ondersteunt, werkt met deze Qi-technologie. Deze technologie is niet nieuw, maar net zoals bij meerdere innovaties – zoals het OLED-display en Face-ID van de iPhone X - wordt het pas echt volledig omarmd nadat Apple ermee aan de slag gaat. Voorheen was draadloos opladen al mogelijk bij bijvoorbeeld tandenborstels.

Hoe werkt draadloos opladen?

Je iPhone draadloos opladen werkt via inductie, waarbij elektrische spanning wordt opgewekt via magnetisme. De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft. De iPhone heeft een vergelijkbare spoel die de energie uit het elektromagnetisch veld absorbeert. De opgenomen energie wordt omgezet in elektriciteit, waardoor de iPhone draadloos opgeladen wordt.

Kun je elke iPhone draadloos opladen?

Nee, dat is niet mogelijk. Je iPhone draadloos opladen is pas mogelijk vanaf de iPhone 8 (2017). Vanaf dit toestel heeft elke iPhone een glazen achterkant met een benodigde spoel aan de binnenkant. Alles wat daarvoor is uitgebracht, t/m de iPhone 7 (Plus) om precies te zijn (2016), kun je niet draadloos opladen. Deze toestellen hebben nog een aluminium achterkant.

Draadloos opladen iPhone X

Welke draadloze oplader heb je precies nodig?

Je iPhone laadt alleen op met Qi-gecertificeerde oplaadaccessoires. Koop er dus één die aan deze standaard voldoet. Let er daarnaast ook op dat het maximale vermogen van de draadloze oplader aansluit op het maximale vermogen van de iPhone. De iPhone 8 en nieuwer hebben 7.5 Watt als maximale oplaadsnelheid. Koop dus een draadloze oplader die ook over minimaal 7.5 Watt beschikt.

MagSafe: nieuwe vorm van draadloos opladen iPhone

Heb je een iPhone 12? Dan kun je ook een MagSafe draadloze oplader aanschaffen. MagSafe is een nieuwe techniek van Apple waarmee je accessoires magnetisch aan je iPhone 12 koppelt. Zo’n oplader zit altijd stevig op de juiste plek, waardoor je eenvoudig de maximale laadsnelheid haalt. Laders zonder MagSafe leveren maximaal 7,5 watt vermogen. Opladen tot 50% duurt dan 1,5 uur. Met een krachtige, 15 Watt MagSafe oplader duurt tot 50% opladen maar 1 uur. En vanwege de magnetische verbinding kun je de iPhone gewoon volledig gebruiken terwijl het draadloos opgeladen wordt. Handig tijdens het autorijden bijvoorbeeld!

MagSafe draadloos opladen iPhone 12

Werkt draadloos opladen met een hoesje?

Je kunt de iPhone draadloos opladen met vrijwel elk hoesje. Het oplaadproces werkt tot 7 mm. De iPhone hoeft dus niet direct contact te hebben met de lader. Als het hoesje dikker is, als er metalen in het hoesje aanwezig zijn of als je pasjes in je hoesje hebt zitten, kan dit het oplaadproces wel beïnvloeden of blokkeren. Let er wel op dat de iPhone tijdens het opladen warmer wordt als deze in een hoesje zit. Dit kan dan weer gevolgen hebben voor de levensduur van de batterij. Verwijder dus het hoesje voor het beste resultaat.

Is je iPhone draadloos opladen schadelijk

Voor de batterij van een iPhone is het belangrijk dat deze niet blootgesteld wordt aan temperaturen boven de 35 °C. Tijdens het draadloos opladen kan je iPhone, zeker als deze in een hoesje zit, warmer worden. Je loopt dan het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. Ook zou de draadloze technologie wat minder efficiënt zijn, waardoor het opladen langer duurt. Hierdoor wordt de batterij meer belast, waardoor hij sneller slijt. Ons advies: gebruik draadloos opladen voornamelijk als gemak, dus even een korte extra lading. Voor het volledig opladen van je telefoon raden we aan om de lightning kabel te gebruiken. Bij aanschaf van één van onze refurbished iPhones krijg je gratis nieuwe laadaccessoires meegeleverd. Deze zijn MFi-gecertificeerd, dus ze schaden het Apple-device niet.

Conclusie

Draadloos opladen is doorgaans ietsjes schadelijker en minder snel dan bekabeld opladen. Voor korte oplaadbeurten kun je zonder problemen een draadloze oplader gebruiken die aan de Qi-standaarden voldoet. Voor een volledige oplaadbeurt (lees: lege accu) raden we je aan om de lightning kabel te gebruiken.

opladen iphone batterij
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?