iPhone goed en veilig opladen

01 December 2021 - 5 min read time
iPhone goed en veilig opladen

De batterij is één van de belangrijkste onderdelen van je iPhone. Hoewel alle iPhones over een krachtige batterij beschikken zodat jij elke dag weer de dag moeiteloos door komt, neemt de capaciteit door de jaren heen af. Dat komt deels door niet te voorkomen slijtage, maar óók deels door het verkeerd opladen van de batterij. Volg je onderstaande tips op, dan houd je de batterij op lange termijn in topconditie.


iPhone opladen: do’s en dont’s

Do's

  • Houd het batterijniveau tussen de 20% en 80%
  • Laad de batterij in kleine beetjes op, niet in één keer
  • Gebruik de standaard meegeleverde oplader
  • Verwijder het hoesje

Dont's

  • Laad de batterij in één keer 100% op
  • Laad de batterij ’s nachts op
  • Gebruik een niet-gecertificeerde oplader

iPhone batterij volledig leeg

Houd het batterijniveau tussen de 20% en 80%

Eerst de batterij volledig leeg laten gaan en daarna tot 100% opladen, dat is hoe het moet, toch? Vroeger wel. Toen hadden de zogenaamde nikkel-cadmium-batterijen een soort geheugen. Hoe langer je de accu de eerste keer oplaadde, hoe beter je accu het volhield. De hedendaagse batterijen – die gemaakt zijn van lithium-ion en lithium-polymeer - hebben niet zo’n geheugen en slijten zelfs sneller wanneer je deze van 0% naar 100% laadt. De langste levensduur realiseer je uiteindelijk door de batterij tussen de 20% en 80% te houden. Liever in kleine beetjes opladen dus!

iPhone batterij volledig opgeladen

Laad de batterij liever in kleine beetjes op dan in één keer

De levensduur van de moderne batterij is gebaseerd op laadcycli. Eén cyclus is bereikt als je de batterij 100% verbruikt hebt. 4 keer 25% opladen of 1 keer 100% opladen maakt in die zin dus geen verschil, maar de batterij slijt wel sneller bij een lange laadbeurt. Je smartphone, laptop of tablet in kleine beetjes opladen kan dus echt geen kwaad.

Originele lightning oplaadkabel iPhone

Gebruik de standaard meegeleverde oplader

Waarom zou je een originele oplader kopen als je ook goedkope varianten van nog geen €5,- kunt kopen? Het antwoord is simpel: het kan al snel schadelijk zijn voor de batterij. Een standaard meegeleverde oplader die MFi-gecertificeerd is, is speciaal gemaakt voor o.a. een iPhone, stopt met laden als de batterij vol is én wordt niet warm. Hiermee voorkom je dat je de batterij overbelast. Als jij je iPhone 's nachts oplaadt met een goedkope oplader, wordt je batterij urenlang onnodig belast. Het kan zelfs zijn dat de oplader niet door het toestel wordt ondersteund. In dit geval heb je het accessoire voor niets gekocht en is het zonde van het geld. Met de melding ´dit accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed met deze iPhone´ wil Apple je niet op de kosten jagen, maar juist jouw kostbare batterij beschermen.

iPhone ondersteunt niet-originele oplader niet

Verwijder het hoesje

Je iPhone functioneert het best in temperaturen tussen 0 en 35 graden. De ideale temperatuur bij gebruik ligt tussen de 16 en 22 graden en het is vooral belangrijk om je device niet bloot te stellen aan temperaturen boven de 35 graden. Je doet er dan ook verstandig aan om je iPhone op te laden zonder hoesje. Laat je het hoesje zitten, dan wordt het toestel extra warm en dat kan weer negatieve gevolgen hebben voor de batterijcapaciteit.

iPhone geoptimaliseerd opladen functie

Extra tip: zet de functie 'geoptimaliseerd opladen' aan

Sinds de komst van Apple's besturingssysteem iOS 13 beschikt de iPhone over een nieuwe functie: geoptimaliseerd opladen. Deze functie is ontwikkeld om de batterij minder te belasten en de levensduur ervan te verlengen. De iPhone leert via machine learning je dagelijkse oplaadroutine kennen, zodat je de batterij nooit verder oplaadt dan nodig is. Stel dat je de iPhone voor het slapen gaan aan de oplader legt, dan wordt het laden bij 80% gepauzeerd. Pas als het bijna 07:00 uur is gaat de iPhone verder met laden, zodat hij de 100% aantikt op het moment dat je wakker wordt. Standaard staat deze functie aan. Je vindt hem via Instellingen > Batterij > Batterijconditie.

Zo gaat jouw batterij lekker lang mee

Door de batterij op een juiste manier op te laden, behoud je op de langere termijn een grotere batterijcapaciteit. Daarnaast helpen ook deze tips voor de batterijduur van een iPhone.

Conclusie

De hedendaagse batterij in je smartphone functioneert anders dan de batterij van vroeger. Hierdoor hoef je de batterij geen lange laadbeurt te geven, en is het zelfs beter om de batterij in kleine beetjes op te laden. Gebruik hiervoor wel de standaard meegeleverde oplader. Een niet-originele oplader wordt mogelijk niet door je iPhone ondersteund en doet de batterij meer kwaad dan goed.

tips & tricks opladen batterij
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?