Een Android tablet of Apple iPad kopen?

30 September 2020 - read time
Een Android tablet of Apple iPad kopen?

Als je een tablet wilt aanschaffen zijn er twee grote spelers waar je rekening mee moet houden: Google’s Android en Apple’s iOS/iPadOS. Wat zijn de verschillen tussen Android en Apple? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij. Dit doen we voor de volgende aspecten:

Keuzevrijheid Apple vs Android

Aanschaf

Apple

Android

Veel keuze in type merk en toestel
Veel keuze in prijsklasse ✔️ ✔️
 

Als je een iPad wilt kopen, is je keuzevrijheid beperkt. Het besturingssysteem iOS/iPadOS is door Apple zelf ontworpen en is dan ook alleen beschikbaar op de iPad. Je kunt dus alleen kiezen uit de verschillende iPad-modellen die Apple door de jaren heen heeft aangebracht. Van Apple is het algemeen bekend dat de aanschafprijs hoger is dan gemiddeld. Als je dus voor een iPad kiest, moet je automatisch ook genoegen nemen met de hogere aanschafprijs.

De keuzevrijheid bij Android is veel hoger. Android is van Google en dus een open besturingssysteem. Onder andere Samsung, Lenovo, Huawei en Acer maken er gebruik van. Je hebt dus veel meer keuze in type merk, toestel én prijs. Je kunt ten opzichte van Apple voor een lager bedrag een tablet aanschaffen.

Vrijheid Apple vs Android

Besturingssysteem

Apple

Android

Eenvoudig in gebruik ✔️
Veel instellingsmogelijkheden ✔️
Voor iedereen hetzelfde ✔️
 

Apple's besturingssysteem is strak en eenvoudig. Veel opties om apps aan te passen en het uiterlijk te wijzigen is er niet. Natuurlijk kun je wel apps verplaatsen en groeperen, handige widgets toevoegen en de achtergrond wijzigen, maar ten opzichte van Android zijn de mogelijkheden een stuk beperkter. Het voordeel hiervan is dat het uiterlijk nagenoeg hetzelfde blijft. Dat zorgt voor erkenning en hierdoor heb je het besturingssysteem snel onder controle. Ook behoud je hierdoor eenvoudig al het overzicht.

Android is compleet tegenovergesteld. Android is door Google ontwikkeld en wordt door meerdere merken gebruikt. Elk merk kan het uiterlijk van Android naar eigen wens aanpassen. Op een Samsung tablet kan het er dus anders uitzien dan op een tablet van Huawei. Ook zijn er voor de gebruiker heel veel aanpassingsopties. Je kunt zelfs fonts downloaden die het lettertype en app-icoontjes er anders uit laten zien dan oorspronkelijk. De aanpassingsopties zijn zó groot, dat het overzicht snel verloren kan gaan.

Samenwerking hardware en software

Samenwerking

Apple

Android

Sluit naadloos aan op de tablet ✔️
Optimale snelheid ✔️
 

Apple wordt geroemd om de hoge kwaliteit en dat is niet voor niets. Ze zijn hun tijd ver vooruit en domineren de tabletmarkt volledig. De chip die de iPad aanstuurt wordt door Apple zelf gemaakt en is razendsnel. Het besturingssysteem iPadOS is óók van Apple zelf. Hardware en software kan Apple dus zorgvuldig op elkaar afstemmen. Hierdoor ontstaat een naadloze samenwerking en is de snelheid jarenlang onveranderd snel. Een iPad wordt vaak vervangen omdat iemand toe is aan iets anders, niet omdat het device verouderd is en niet meer functioneert.

Wanneer je een gloednieuwe Android-tablet koopt, loopt alles soepel en snel. Naarmate de maanden voorbij gaan, wordt de tablet voelbaar trager. Apps laden en opstarten gaat langzamer en soms moet je zelfs twee keer tikken voordat er iets gebeurt. Google’s Android wordt op een Android tablet gezet, maar omdat de hardware van zo’n tablet niet tot in detail op de software afgestemd kan worden, zal er ook nooit een naadloze samenwerking en een optimale snelheid zijn. Een Android tablet wordt dan ook wél vaak vervangen omdat het allemaal niet meer zo functioneert als bij de aanschaf.

Veiligheid Apple vs Android

Veiligheid

Apple

Android

Apps worden volledig gecontroleerd ✔️
Kans op virussen ✔️
 

Apple voert volledige controle uit over apps die je in de App Store kunt downloaden. Elke app en ook de ontwikkelaar wordt streng gecontroleerd. Hierdoor krijgen mensen met kwade bedoelingen geen kans en is de App Store een veilig platform. Ook brengt Apple regelmatig software-updates uit, waardoor de iPad optimaal beschermd is en blijft.

Android heeft de Google Play Store waar je apps kunt downloaden. Hier zijn controles veel minder streng en wordt bijna geen ontwikkelaar geweerd. Dit maakt het platform voor bijna iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen die kwade bedoelingen hebben. Je kunt ten opzichte van de App Store van Apple enorm veel apps downloaden in de Google Play Store, maar blindelings kun je dit niet doen. Ga zelf na of je de app vertrouwt en of de recensies goed zijn. Ook buiten dit platform om kun je apps downloaden, alleen hier voert Google geen veiligheidsscans op uit. Je loopt dus meer kans op virussen.

Privacy Apple vs Android

Op een iPad zijn veel mogelijkheden om zelf in te stellen welke informatie je wel en niet deelt. Apple claimt jouw privacy te respecteren. Dit klinkt aannemelijk omdat Apple’s grote inkomstenbron de verkoop van Apple-devices is. Het bedrijf heeft dus geen noodzaak om iets aan jouw persoonsgegevens te verdienen. Google’s Android verzamelt tot tien keer meer gegevens over gebruikers dan Apple’s iOS/iPadOS. Dat blijkt uit onderzoek van Vanderbilt University in opdracht van Digital Context Next. Zo kunnen ze jou onder andere gepersonaliseerde advertenties laten zien in gedownloade apps en als je aan het browsen bent.

Software ondersteuning Apple vs Android

Gemiddeld worden iPads 5 jaar ondersteund door Apple. In een enkele uitzondering, waarin de hardware van een iPad bijzonder krachtig is, doet Apple er nog een jaartje bovenop. Daarna blijft Apple beveiligingsupdates uitvoeren, zodat je het device veilig kunt blijven gebruiken. Android biedt een ondersteuning van 2 jaar en met een enkele uitzondering 3 jaar. Daarna zie je geen updates meer verschijnen en dat komt niet ten goede van de veiligheid. Waar Android zich al snel focust op nieuwere modellen, blijft Apple ook oudere devices lang ondersteunen.

Conclusie

Als je heel weinig bestedingsbudget hebt en wilt kunnen kiezen uit verschillende merken, kies dan voor Android. Dit is een open besturingssysteem waar meerdere merken gebruik van maken. De aanpassingsmogelijkheden binnen Android zijn enorm dus je kunt het 100% naar jouw hand zetten. Wel verzamelt Android veel persoonsgegevens, lijkt de veiligheid nog te wensen over te laten én vervalt na twee jaar de volledige software-ondersteuning. Ook wordt Android na maanden gebruik merkbaar minder snel, waardoor je sneller toe bent aan een nieuw device. Een Android tablet is dan ook een goede investering voor tweejarig gebruik.

Als je bestedingsbudget groter is en je voorkeur uitgaat naar eenvoud en gebruiksgemak, kies dan Apple. De aanpassingsmogelijkheden zijn minder groot. Hierdoor behoud je eenvoudig het overzicht, al kan het ook wel als een beperking voelen om niet alles te kunnen aanpassen. Hardware én software worden zelf door Apple gemaakt, waardoor alles naadloos op elkaar aansluit en gestroomlijnd werkt. Apple verzamelt minder gegevens, het besturingssysteem is gesloten en dus heel goed beveiligd. Apple biedt 5 jaar volledige software-ondersteuning. Je hebt hierdoor jarenlang meer plezier van een iPad. Een Apple iPad is dan ook een goede investering voor vijfjarig gebruik.

Refurbished al overwogen?

Het grote nadeel van Apple is de hoge aanschafprijs. Dat weerhoudt veel mensen ervan om een iPad aan te schaffen. Dat kan anders! Heb je een refurbished iPad van Forza al overwogen? Een refurbished iPad is op meer dan 50 technische punten gecontroleerd, waar nodig gerepareerd én professioneel gereinigd. 100% technisch functioneel dus. Omdat we in het bezit zijn van het Keurmerk Refurbished, ben je verzekerd van een betrouwbaar device mét 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023). Een refurbished iPad is bij Forza het betaalbare en betrouwbare alternatief voor nieuw. Benieuwd welke Apple iPads je refurbished bij Forza kunt kopen?

Bekijk refurbished iPads

keuzehulp apple
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?