Alles over Face ID op iPhone & iPad

08 December 2021 - read time
Alles over Face ID op iPhone & iPad

In 2017, bij de introductie van de iPhone X refurbished, introduceerde Apple een nieuwe beveiligingstechnologie op de iPhone: Face ID. Vanaf 2018, bij de introductie van de iPad Pro 2018 refurbished, introduceerde Apple óók Face ID op de iPad. Wat is Face ID precies? Hoe werkt het en waar gebruik je het allemaal voor? Alles over Face ID vind je hier.


Wat is Face ID?

Face ID is een beveiligingstechnologie van Apple. Je gebruikt deze gezichtsherkenning voornamelijk voor het ontgrendelen van je iPhone of iPad. Daarnaast kun je er aankopen in de App Store mee verifiëren en kun je Face ID gebruiken voor Apple Pay (contactloos betalen met je apparaat).

Waarom Face ID?

In 2017 bestond Apple 10 jaar. Dat werd gevierd met de iPhone X, dat voor het eerst van een nieuw design werd voorzien. De thuisknop met de beveiligingstechnologie Touch ID (vingerafdrukscanner) maakte plaats voor nóg meer beeldscherm en dus ontwikkelde Apple een nieuwe technologie. Alle iPhones vanaf de iPhone X maken hier gebruik van. De enige uitzondering tot dusver is de iPhone SE 2020 refurbished, want dit toestel is ontworpen volgens het oude vertrouwde design. Vanaf 2018 maken óók enkele iPads gebruik van het nieuwe allscreen-design met de Face ID-ontgrendelfunctie.

Deze iPhones en iPads gebruiken Face ID

iPhones

 • iPhone X
 • iPhone XR
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone 12 (Mini)
 • iPhone 12 Pro (Max)
 • iPhone 13 (Mini)
 • iPhone 13 Pro (Max)

iPads

 • iPad Pro 2018
 • iPad Pro 2020
 • iPad Pro 2021

TrueDepth iPhone X

Hoe werkt Face ID?

iPhones en iPads met Face ID hebben een zwarte inkeping aan de voorkant, met hierin verschillende sensoren en onderdelen. Tezamen wordt dit de TrueDepth camera genoemd. Deze is in staat om je gezicht te scannen en diepte te herkennen. De TrueDepth camera plaatst 30.000 onzichtbare infraroodpuntjes op je gezicht en zo wordt een gedetailleerde 3D-scan gemaakt. De processor vergelijkt de scan met eerder gemaakte scans van je gezicht. Indien er een overeenkomst is, wordt je iPhone of iPad ontgrendeld.

Werkt vrijwel altijd en razendsnel

Het hele proces rondom Face ID gebeurt in enkele honderdste van een seconde. Je hoeft alléén maar naar je iPhone of iPad te kijken en de rest gebeurt vanzelf. Je hoeft hierbij je iPhone of iPad niet helemaal recht voor je gezicht te houden, want de sensoren hebben een brede kijkhoek. Face ID werkt met infrarood, dus óók in het donker kun je de functie gebruiken. Daarnaast kun je Face ID óók gebruiken wanneer je een bril, hoed of sjaal draagt. Zelfs de meeste zonnebrillen werken en ook bij gelaatsveranderingen, zoals een baard die je laat staan, werkt Face ID gewoon.

Wanneer werkt Face ID niet?

Face ID werkt bij iPhone, in tegenstelling tot bij iPad, niet in de landscape modus. Je moet je iPhone dus rechtop houden om het apparaat te kunnen ontgrendelen. Ook werkt de functie niet als je ogen gesloten zijn. Het kunnen scannen van de ogen is een essentieel onderdeel voor Face ID. Het kan dus zijn dat Face ID ook niet werkt bij bepaalde zonnebrillen. Ook bij het dragen van een mondkapje werkt de functie niet. De sleutel tot je beveiliging is namelijk voor de helft bedekt (neus en mond). Tot slot zijn er nog een aantal andere momenten waarop Face ID niet werkt:

 • je toestel is meer dan 48 uur niet ontgrendeld geweest
 • Je hebt je toestel op afstand vergrendeld
 • Je batterij is minder dan 10% opgeladen
 • Face ID is er na 5 pogingen niet in geslaagd je gezicht te herkennen

Face ID voor Apple Pay

Overige functies van Face ID

Zoals gezegd is Face ID een beveiligingstechnologie. Je gebruikt het dus voor meer dan alleen toestelontgrendeling. Dit is wat je allemaal met Face ID kunt doen:

 • Toegang verkrijgen tot apps die alleen met een beveiligingscode toegankelijk zijn (Bankieren-app)
 • Wachtwoorden op het internet automatisch laten invullen
 • iTunes- en App Store aankopen verifiëren
 • Apple Pay gebruiken (contactloos betalen)

De veiligheid van Face ID

Bij Face ID kun je, in tegenstelling tot Touch ID, maar één gezicht registreren. Face ID is dus maar voor één persoon toegankelijk, waardoor niemand anders jouw iPhone of iPad zomaar kan ontgrendelen. Er is zelfs een speciale aandachtsfunctie, waarbij de TrueDepth camera controleert of je naar het apparaat kijkt alvorens het toestel ontgrendeld wordt. Als iemand anders jouw toestel afpakt en hem probeert te ontgrendelen door hem voor je gezicht te houden, kun je dus je ogen sluiten en zo voorkomen dat je iPhone of iPad ontgrendeld wordt.

Verder is de kans dat er een match is tussen jouw gezicht en dat van een ander één op een miljoen. Daarnaast worden alle gegevens van je gescande gezicht opgeslagen op een apart deel in de chip van je iPhone of iPad. Apple kan hier niet bij, dus werkelijk niemand krijgt jouw gezichtskenmerken in handen.

Face ID iPhone instellen

Face ID instellen op iPhone of iPad

Om Face ID te kunnen gebruiken moet je het instellen. Tijdens het installatieproces van je iPhone of iPad kun je dit configureren, maar je kunt het ook achteraf instellen via de Instellingen-app. Via de Instellingen-app kun je dan óók aangeven waarvoor je Face ID allemaal wilt gebruiken.

apple
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?