iPhone 12 mini vs iPhone XS, wat is het verschil?

10 December 2021 - read time
iPhone 12 mini vs iPhone XS, wat is het verschil?

De iPhone 12 Mini en iPhone XS zijn twee hele interessante toestellen. De iPhone 12 Mini is gelanceerd in het najaar van 2020 en de iPhone XS in het najaar van 2018. Beiden hebben hun unieke kenmerken en verschillen. Twijfel jij tussen deze iPhones? In dit blogartikel lees je alles over de verschillen tussen de iPhone 12 Mini en de iPhone XS.


Uiterlijk- en formaatverschil iPhone 12 Mini vs iPhone XS

De iPhone 12 Mini refurbished is compacter dan de iPhone XS refurbished. De iPhone XS is 12,1 millimeter langer, 6,7 millimeter breder en 0,2 millimeter dikker dan de iPhone 12 Mini. De behuizing van de iPhone XS is ook net even wat anders dan bij de iPhone 12 Mini. De iPhone XS geniet een roestvrijstalen rand, terwijl de iPhone 12 Mini afgewerkt is met een aluminium rand. Smaak is een persoonlijke keuze, maar de roestvrijstalen rand oogt behoorlijk premium. Anderzijds is het wel gevoeliger voor vingerafdrukken. De iPhone 12 Mini is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, groen, blauw, rood en paars. De iPhone XS is verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud. Ben je iemand die van kleurrijk houdt? Dan heb je met de iPhone 12 Mini voldoende keuze.

Formaat

iPhone 12 Mini

iPhone XS

Lengte 131.5 mm 143.6 mm
Breedte 64.2 mm 70.9 mm
Dikte 7.4 mm 7.7 mm
Gewicht 135 gram 177 gram
 

Camera verschil iPhone XS versus iPhone 12 Mini

Er is op beide iPhones een groothoekcamera aanwezig. Hiermee film je in 4K en bestaan je foto’s uit 12 megapixel. De iPhone 12 Mini heeft daarentegen wel een extra functie. Deze beschikt namelijk over Nachtmodus, waardoor foto’s bij weinig licht er nog steeds prachtig uitzien. Deze nachtmodus zit zowel op de groothoek- als de ultragroothoekcamera. De iPhone XS heeft geen Nachtmodus en ook geen ultragroothoekcamera, maar heeft daarentegen wel een telelens. Dankzij de telelens verlies je tijdens het inzoomen nauwelijks kwaliteit. De iPhone 12 Mini heeft over het algemeen wel meer camerafuncties. De iPhone 12 Mini blinkt uit met de frontcamera. Hier maakt de iPhone 12 Mini duidelijk een verschil. De frontcamera van de iPhone 12 Mini beschikt over Nachtmodus, een 12 megapixellens en filmt in 4K. De frontcamera van de iPhone XS heeft enkel een 7 megapixellens en filmt in Full HD.

iPhone 12 mini vs iPhone XS camera

Heeft de iPhone XS 5G?

De iPhone XS heeft geen 5G-ondersteuning. Met de iPhone XS haal je maximale 4G-snelheden. De iPhone 12 Mini beschikt daarentegen wel over een 5G-modem en is daarmee de eerste iPhone die dit heeft. Dit maakt echter pas in de toekomst een groot verschil, aangezien de huidige 5G snelheden vrijwel gelijk zijn aan die van 4G. In een andere Forza Vertelt vertellen we meer over het 5G netwerk.

Valbestendigheid

Hoewel de iPhone XS over een stevige roestvrijstallen rand beschikt, is de iPhone 12 Mini toch de betere keus als je besluit je iPhone zonder beschermhoes te gaan dragen. Dit komt omdat de iPhone 12 Mini, in tegenstelling tot de iPhone XS, over en plat design beschikt en naadloos op de behuizing is afgewerkt. Bovendien bestaat het glasraster uit nanokeramische kristallen. Dit sterke totaalconcept wordt bij Apple Ceramic Shield genoemd. Deze techniek is enkel toegepast op de iPhone 12- en iPhone 13-serie.

iPhone 12 Mini vs iPhone XS oplaadverschil

Beide iPhones ondersteunen draadloos opladen. Bij de iPhone 12 Mini gaat dit alleen net even anders. De iPhone 12 Mini beschikt als een van de eerste iPhones over MagSafe en daarmee worden verschillende accessoires door middel van een magneet aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kun je de iPhone 12 Mini door middel van een magnetische verbinding opladen. De voordelen zijn dat het volledig opladen sneller gaat en dat het toestel stabieler op de lader blijft liggen. De MagSafe-oplader werkt alleen met de iPhone 12 Mini.

iPhone 12 mini Magsafe

Accuduur iPhone 12 Mini vs iPhone XS

De iPhone 12 Mini beschikt over een A14 chip. De iPhone XS heeft een A12 Bionic chip onder de motorkap. Dit zorgt er voor dat iPhone 12 Mini op papier sneller is dan de iPhone XS. In de praktijk merk je echter weinig verschil. Het verschil in accuduur is ook nihil. In theorie zou de A14 chip dus energiezuiniger zijn. Maar omdat de accu van de iPhone 12 Mini kleiner is ga je met beide toestellen onder aan de streep ongeveer even lang mee.

Welke iPhone heeft de langere adem?

Apple lijkt zijn aantal jaren software-ondersteuning uit te breiden. Op dit moment krijgen iPhones die 6 jaar geleden gelanceerd zijn nog steeds software updates. Dat is behoorlijk als je dat vergelijkt met Android smartphones. Naar verwachting zal de iPhone XS tot september 2024 voorzien worden van updates. Omdat de iPhone 12 Mini twee jaar jonger is dan de iPhone XS, zal de iPhone 12 Mini waarschijnlijk ondersteuning krijgen tot september 2026. Dit is dus iets om rekening mee te houden. Als je echter een gebruiker bent die om de 3 jaar (of korter) voor een ander toestel gaat, zijn beide iPhones prima opties.

iPhone XS spacegrijs

Conclusie iPhone XS versus iPhone 12 Mini

Eerlijk is eerlijk, met beide toestellen heb je gewoon een hele goede deal te pakken. Ben je iemand die van kleurrijke valbestendige smartphones houdt? En heb je een voorkeur voor 5G? Dan is de iPhone 12 Mini jouw beste keus. Je doet echter wel een diepere duit in het zakje. De iPhone XS doet voor de rest niet onder aan de iPhone 12 Mini en is ook een stuk voordeliger. De iPhone XS heeft ook een prachtig OLED-scherm, uitstekende camera en heeft een snelle processor. Daarnaast heb je met de iPhone XS ook dat extra premium design dankzij de roestvrijstalen rand.

iPhone XS en iPhone 12 Mini refurbished kopen

Dit is hét moment om een refurbished iPhone te kopen. Twijfel jij nog over een refurbished iPhone? Neem dan vooral contact met ons op! De servicedesk staat klaar om al jouw vragen en onzekerheden weg te nemen. Neem ook een kijkje in onze webshop, voor de laatste aanbiedingen. Bij Forza Refurbished dragen we met trots het keurmerk Refurbished en ben je verzekerd van 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023). Zondag t/m vrijdag voor 22:30 uur besteld = morgen in huis!

verschillen
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?