True Tone: de slimme schermtechniek van Apple

Laatste update: 07-04-2021

Veel beeldschermen van refurbished iPhones en refurbished iPads beschikken over de functie True Tone. Ook een aantal MacBook-beeldschermen hebben deze functie. Maar wat is het precies?


Wat is True Tone?

True Tone is een schermtechniek van Apple, waarmee de helderheid en kleurstelling van het beeldscherm zich automatisch aan het omgevingslicht aanpassen. Als je binnen op kantoor zit, kunnen kleuren op je scherm er anders uitzien dan wanneer je buiten in de volle zon op het scherm kijkt. True Tone corrigeert deze kleuren én past de helderheid automatisch aan, zodat alle getoonde kleuren er altijd hetzelfde uit zien, bij welk omgevingslicht dan ook.

Hoe werkt True Tone?

Links en rechts in de hoeken van de beeldschermrand zitten sensoren. Deze sensoren zien of je binnen of buiten bent en hoeveel licht er op het beeldscherm schijnt. Vervolgens past de True Tone-functie automatisch de helderheid van het scherm aan en worden de kleuren gecorrigeerd. Zo worden kleuren op een zonnige dag opgelicht zodat je deze beter kunt zien, en is het beeldscherm in de avond doorgaans minder fel. Dat maakt het kijken naar je beeldscherm een stuk prettiger.

Overal dezelfde kleuren dankzij True Tone

Deze toestellen ondersteunen True Tone

Hoe zet je True Tone aan?

True Tone inschakelen Apple iPhone

  1. Open de Instellingen-app
  2. Ga naar ‘Beeldscherm en helderheid’
  3. Zet het schuifje achter True Tone op groen

Op de MacBook werkt het iets anders. Ga naar Systeemvoorkeuren, kies Beeldscherm en zet een vinkje bij True Tone.

Het verschil tussen True Tone, Night Shift en Dark Mode

True Tone wordt vaak verward met Night Shift en Dark Mode. Beide functies kunnen de kleuren van het beeldscherm aanpassen, maar doen dit – in tegenstelling tot True Tone - niet op basis van het omgevingslicht. Night Shift vervangt het felle blauwe licht voor lichtwarme kleurtinten. Dit is vooral prettig als je jouw Apple-device in de avonduren of vlak voor het slapen gaan gebruikt.

Night Shift en Dark Mode Apple iPhone

Dark Mode is een functie waarmee het gehele uiterlijk van iOS én applicaties overschakelen van felle witte tinten naar donkere zwarte tinten. Dat zorgt voor een compleet ander uiterlijk. Dark Mode is niet alleen in de avonduren een stuk prettiger voor je ogen, maar de batterij gaat er ook een stuk langer door mee. Dat komt omdat zwartgekleurde pixels energiezuiniger zijn dan witgekleurde exemplaren.

Accuduur verlengen? Zet True Tone uit!

True Tone is een handige functie, maar het kan ervoor zorgen dat de batterij er sneller door leegloopt. Eén van de tips om accuduur te winnen, is door de True Tone-functie uit te schakelen. Heb je meer batterij-besparende tips nodig?

Bekijk batterij besparende tips