True Tone: de slimme schermtechniek van Apple

Laatste update: 07-10-2020

We benoemen regelmatig dat het beeldscherm van een iPhone, iPad of MacBook de functie ‘True Tone’ bevat. Wat is deze beeldschermtechniek precies en welke toestellen ondersteunen het? Dat lees je in dit blogartikel.

Wat is True Tone?

True Tone is een schermtechniek waarmee kleuren zich altijd aan het omgevingslicht aanpassen. De kleuren op een beeldscherm kunnen op basis van omgevingslicht nogal eens verschillen. True Tone corrigeert deze kleuren, zodat alle getoonde kleuren er altijd hetzelfde uit zien, bij welk omgevingslicht dan ook.

Hoe werkt True Tone?

Links en rechts in de hoeken, boven de beeldschermrand, zitten sensoren. Deze sensoren zien of je binnen of buiten bent en vangen het licht dat op het beeldscherm schijnt op. Vervolgens past de True Tone-functie automatisch de helderheid van het scherm aan. Zo worden kleuren op een zonnige dag opgelicht zodat je deze beter kunt zien, en is het beeldscherm in de avond doorgaans minder fel. Dat maakt het kijken naar je beeldscherm een stuk prettiger. De werking van True Tone gaat helemaal automatisch.

Overal dezelfde kleuren dankzij True Tone

Welke toestellen ondersteunen True Tone?

Het verschil tussen True Tone, Night Shift en Dark Mode

Naast True Tone zijn er ook nog Night Shift en Dark Mode. Beide functies kunnen de kleuren van het beeldscherm aanpassen, maar doen dit – in tegenstelling tot True Tone - niet op basis van het omgevingslicht. Night Shift is een nachtmodus en vervangt het felle blauwe licht voor lichtwarme kleurtinten. Dit is vooral prettig als je jouw Apple-device in de avonduren of vlak voor het slapen gaan gebruikt.

Night Shift en Dark Mode iPhone

Dark Mode is een functie waarmee het gehele uiterlijk van iOS én applicaties overschakelen van felle witte tinten naar donkere zwarte tinten. Dat zorgt voor een compleet ander uiterlijk. Dark Mode is niet alleen in de avonduren een stuk prettiger voor je ogen, maar de batterij gaat er ook een stuk langer door mee. Dat komt omdat zwartgekleurde pixels energiezuiniger zijn dan witgekleurde exemplaren.

Hoe schakel je True Tone in?

iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad open je de Instellingen-app, ga je naar Beeldscherm en helderheid en schakel je vervolgens True Tone in. Je kunt ook via het bedieningspaneel eenvoudig True Tone aan- en uitzetten. Het bedieningspaneel komt tevoorschijn door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen (iPhone met een thuisknop) of door vanaf de hoek rechtsboven naar beneden te vegen ( iPhone X en nieuwere iPads).

True Tone inschakelen iPhone
MacBook

Op de Macbook werkt het iets anders. Ga naar Systeemvoorkeuren, kies Beeldscherm en zet een vinkje bij True Tone.