Facetime op iPad, wat zijn de functies?

12 December 2021 - read time
Facetime op iPad, wat zijn de functies?

FaceTime is de dienst van Apple waarmee je kan (video)bellen op je iPhone, iPad, iPod en Mac. Facetimen met de iPad is mogelijk sinds 2011, toen Apple de iPad 2 lanceerde. De iPad 2 was de eerste iPad met een camera op de voor- en achterkant. Hoewel Facetime op de iPad voor bijna 10 jaar een onderschoven kindje was, is er het afgelopen 1,5 jaar veel veranderd aan facetimen op de iPad. In dit blog behandelen we de geschiedenis van FaceTime op de iPad, hoe FaceTime recent drastische veranderingen heeft ondergaan en leggen we je uit hoe je het instelt.


Facetimen met iPad in de kinderschoenen

Steve Jobs lanceerde in 2010 de iPhone 4. Dit was de eerste iPhone die beschikte over FaceTime en dit was tevens een ‘unique selling point’. Opvallend genoeg was 2010 ook het jaar waarin Apple haar allereerste tablet lanceerde: de iPad. Deze iPad werd beschouwd als de vervanger van de laptop, maar er ontbrak weliswaar één kritisch onderdeel: de camera. De eerste iPad had geen achter- noch een voorcamera en dit was voor velen een teleurstelling. Apple kwam hierop terug met de iPad 2 in 2011 en introduceerde FaceTime voor dit model.

 

Facetimen met iPad en kinderen

FaceTime iPad updates en toenemende concurrentie

Nadat FaceTime geïntroduceerd werd, heeft de dienst eigenlijk maar een aantal kleine updates gekregen. Zo werd het met de lancering van iOS 12 in 2018 mogelijk om tot 32 mensen toe te voegen aan een groepsgesprek. De tijden van thuiswerken heeft Apple echter daadwerkelijk haar ogen laten openen. Toen dit een trend en urgentie begon te worden, werd ook meteen pijnlijk duidelijk dat er vraag was naar kwalitatief goede videolbeldiensten met diverse functies. Concurrenten zoals Zoom en Microsoft Teams tilden videobellen naar een hoger niveau. Met deze twee diensten kon de gebruiker namelijk deelnemen aan speciale online ‘break-out’ kamers, waardoor belangrijke vergaderingen ter plekke opgesplitst en weer samengevoegd konden worden. Ook was het bij deze concurrenten mogelijk om je achtergrond aan te passen bij het videobellen, waardoor de ander jouw werkelijke achtergrond niet kan zien. Handig als je tijdens het thuiswerken je rommelige kamer wil verbergen! Apple krabte zicht gauw twee keer achter haar oren en bracht iPadOS 15 uit met een flink pallet aan nieuwe verbeteringen.

 

FaceTime op Android

Reactie van Apple: videobellen met non-Applegebruikers

Met iPadOS 15 werd misschien wel het grootste kritiekpunt ooit aangepakt: het gesloten systeem. Tot iPadOS 14 kon men namelijk enkel FaceTimen met mede-Applegebruikers. Toen er in 2020 en 2021 een verschuiving plaatsvond op de werkvloer van offline naar online, moest Apple ervoor zorgen dat FaceTime net zo belangrijk zou worden als Zoom en Teams. Dus Apple besloot om FaceTime (deels) toegankelijk te maken voor Android- en Windows-gebruikers. Vanaf iPadOS 15 is het mogelijk dat een iPad-gebruiker een FaceTime-link kan sturen naar Android- en Windows-gebruikers. Wanneer deze gebruikers de link op hun apparaat openen, ontstaat er een FaceTime-gesprek. Dit is dus Apple’s manier geworden om FaceTime op meerdere apparaten beschikbaar te maken.

 

Shareplay op iPad

Shareplay

Zoals gezegd biedt iPadOS 15 een rijk pallet aan nieuwe functies. Een andere nieuwe functie is Shareplay. Met Shareplay kan je met je FaceTime-partner tegelijkertijd een film of serie kijken op je iPad, omdat het afspelen automatisch wordt gesynchroniseerd. Je beleeft en ervaart dus op hetzelfde moment als je partner alle spannende momenten. Shareplay is ook leuk als je samen met je FaceTime-partner wil zingen. Zo kun je bijvoorbeeld met je partner tegelijkertijd uithalen bij het refrein van Hotel California. Shareplay is dus dé ideale manier om samen dingen te beleven, zonder fysiek in elkaars nabijheid te zijn. Shareplay werkt o.a. op Disney+, ESPN+, TikTok en Apple Music.

 

Rasterweergave en Ruimtelijke Audio

Stemisolatie, Ruimtelijke Audio en Rasterweergave

Tijdens het thuiswerken is er een aannemelijke kans dat je te maken krijgt met drukke huisgenoten of een buurman die besluit om zijn huis volledig te renoveren. Op dit soort momenten wil je niet dat jouw FaceTime-partner afgeleid raakt. Met de functie Stemisolatie wordt achtergrondgeluid gedimd, waardoor je FaceTime-partner jou kan blijven verstaan. Daarnaast maken Rasterweergave en Ruimtelijke Audio op een visuele manier duidelijk waar geluid vandaan komt. Bij Rasterweergave is iedere deelnemer gefixeerd in het scherm en wordt alleen de omlijning groter van de persoon die aan het woord is. Wanneer je tijdens FaceTime-meetings in groepsverband de Ruimtelijke Audio functie aanzet, zie je het scherm van degene die aan het woord is groter worden. Dit geeft een meer natuurlijke ervaring. Omdat Ruimtelijke Audio, maar ook Stemisolatie, meer power van je iPad vraagt, zijn beide functies enkel te gebruiken op iPads die over een A12 Bionic chip beschikken. Het zijn dus de volgende iPads die Ruimtelijke Audio en Stemisolatie ondersteunen:

Hoe stel ik FaceTime op mijn iPad in?

Apple heeft met iPadOS 15 voldoende opties aan FaceTime toegevoegd om het aan te vegen met haar concurrenten. Om te kunnen facetimen heb je een WiFi- of mobiele dataverbinding nodig. Als je een iPad met een simkaartslot bezit, kun je in theorie dus ook buitenshuis FaceTimen, mits je een geldig abonnement hebt. FaceTime is standaard op iedere iPad ingesteld. Mocht het niet werken, ga dan naar ‘Instellingen > FaceTime’ om te kijken of het geactiveerd is. FaceTime is gekoppeld aan je mobiele nummer en/of je e-mailadres dat je gebruikt voor je Apple ID.

Refurbished iPad kopen?

Met de intrede van iPadOS 15 is dit het moment geworden om een refurbished iPad aan het te schaffen. Met een refurbished iPad kun je overal waar je internet hebt deelnemen aan FaceTime-gesprekken met je team en werken op afstand. Bovendien is de refurbished iPad van Forza Refurbished schrikbarend scherp geprijsd. Onze refurbished iPads zijn op tientallen punten gecontroleerd door ervaren technici en gepatenteerde software. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur besteld = morgen facetimen op je nieuwe iPad!

ipad
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?