iPhone kopen als los toestel, of met abonnement?

iPhone kopen als los toestel, of met abonnement?

Laatste update: 01-10-2020

Als je oude iPhone aan vervanging toe is, is de kans groot dat je opzoek gaat naar een jonger exemplaar. Je staat dan al snel voor de keuze om je nieuwe iPhone als los toestel te kopen of om deze toch met abonnement aan te schaffen. Wat zijn van beide opties de voor- en nadelen? We lichten ze uit zodat jij je keuze eenvoudiger kunt maken.

iPhone kopen met abonnement: de voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

✔️ Geen groot bedrag in één keer ❌ Je zit vast aan een duur abonnement
✔️ Combideals zijn soms voordeliger dan een los toestel
❌ Tussentijds switchen is lastig en prijzig
✔️ Je kunt na 1 of 2 jaar een nieuw toestel uitzoeken
❌ Een mogelijke BKR-registratie

Voordeel: geen groot bedrag in één keer

Een iPhone kopen met abonnement heeft één duidelijk voordeel: je betaalt in termijnen. Als je geen groot bedrag in één keer kunt missen, kun je met een abonnement in maandelijkse termijnen het toestel en de abonnementskosten afbetalen. Dit is vooral prettig als je één van de nieuwste dure toestellen als de iPhone 11 of iPhone XS wilt hebben.

Voordeel: combideals zijn soms voordeliger dan een los toestel

Volgens de consumentenbond kan een combideal tot €100 goedkoper zijn dan het kopen van een los toestel. Als je dus een beetje goed zoekt, kun je een goede deal sluiten voor een periode van één of twee jaar. Daarna heb je de mogelijkheid om een nieuw toestel uit te zoeken. Je gebruikt hierdoor nooit langer dan twee jaar achter elkaar je smartphone.

Nadeel: je zit vast aan een duur abonnement

Zeker als je een abonnement afsluit in combinatie met een recente iPhone, kunnen de maandelijkse abonnementskosten hoog oplopen. €25 voor het toestel en €25 voor het abonnement zelf zijn hierbij geen uitzondering. Je betaalt dan €50 per maand, en omdat het om een abonnement gaat zit je hier vaak twee jaar aan vast. Dat kan vervelend zijn als het toestel je niet bevalt of als je ontevreden bent over het abonnement zelf. Tussentijds switchen is hierdoor lastig en erg prijzig.

Nadeel: BKR-registratie

Het telefoonabonnement zelf wordt niet geregistreerd, maar wanneer in het maandbedrag ook een toestel is inbegrepen, dan koop je het toestel op afbetaling. Dit wordt gezien als een lening. Indien deze lening hoger is dan €250 (wat bij een iPhone al snel het geval is) wordt dit BKR geregistreerd. Indien je een lening of hypotheek van de bank nodig hebt, controleert de geldverstrekker altijd je BKR-dossier. Alles wat hier opstaat, heeft gevolgen voor de volgende lening die je wilt aangaan.

iPhone kopen als los toestel: de voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

✔️ Gemakkelijk switchen naar een nieuw toestel ❌ Een groot bedrag in één keer
✔️ Grote keuzevrijheid
✔️ Je zit niet vast aan een duur abonnement
✔️ Geen BKR-registratie  

Voordeel: gemakkelijker switchen en grotere keuzevrijheid

Als je een los toestel koopt, kun je gaan en staan waar je wilt. Wanneer een nieuw model op de markt komt, kun je die direct kopen en hoef je niet te wachten tot je toe bent aan een nieuw abonnement.

Voordeel: een goedkoop sim-only abonnement

Koop je de iPhone als los toestel, dan zit je niet aan dure abonnementskosten vast. Je kunt namelijk op zoek naar een goedkope sim-only aanbieder. Je kiest simpelweg zelf hoeveel belminuten en internet je wilt en hierdoor betaal je nooit meer dan nodig is. Voor een kleine meerprijs kun je zelfs kiezen voor een abonnement dat na één jaar of maandelijks opzegbaar is. Als het abonnement je niet bevalt, zeg je dus eenvoudig tussentijds op zonder dat dit je veel geld kost.

Nadeel: een groot bedrag in één keer

Er zit maar één echt nadeel aan het kopen van een los toestel: je moet in één keer een groot bedrag betalen. Dit bedrag moet je wel achter de hand hebben en kunnen missen. Een iPhone is helaas altijd duur, maar is er een goedkoper alternatief: een refurbished iPhone van Forza.

iPhone 8 Red refurbished

Een refurbished iPhone als los toestel kopen

Afhankelijk van het toestel dat je kiest, is een refurbished iPhone bij Forza tientallen procenten goedkoper dan een nieuw exemplaar. Bij refurbished hoef je niet bang te zijn dat het ten koste gaat van de kwaliteit, want dankzij het Keurmerk Refurbished ben je altijd verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige aankoop. Wil je meer weten over wat er allemaal aan voorafgaat voordat een iPhone refurbished wordt verkocht? We vertellen je er alles over in ons refurbished blogartikel.

De voordelen bij Forza t.o.v. andere smartphone aanbieders

Forza heeft alles onder één dak, waardoor we je snel de juiste service kunnen verlenen. Het 'reviseren' van iPhones is onze core-business en wordt door ons zelf gedaan. Hierdoor kunnen we een hoge kwaliteit nastreven. Heeft je iPhone een technisch mankement? Dan hoef je niet wekenlang te wachten op de reparatie van je toestel. Wij voeren de meeste reparaties vaak al binnen een dag uit, waardoor je dezelfde week nog je iPhone terug in huis hebt. Daarnaast ontvang je 2 jaar garantie op de aankoop, wat een stuk meer is dan de gebruikelijke 1 jaar garantie. Je kunt dus zorgeloos van je aankoop genieten.

Ons advies

Wil je het allernieuwste en duurste toestel, maar kun je dit bedrag niet in één keer veroorloven? Kies dan voor een abonnement waarbij je het bedrag in maandelijkse termijnen afbetaalt. Let er hierbij wel op dat je de beste combideal aangaat, zodat je de meeste korting kunt pakken op je toestel. Wil je meer keuzevrijheid, de maandelijkse kosten beperken en zelf kunnen beslissen wanneer je een nieuw toestel aanschaft én hoeveel je hiervoor betaalt? Kies dan voor een los toestel. Het grootste voordeel hiervan is dat je geen BKR-registratie krijgt. Om de pijn van het in één keer afbetalen van je iPhone te verzachten, heeft Forza een goedkoop alternatief: refurbished.

keuzehulp iphone
← Vorige Volgende →