Hoe sluit je oortjes aan op een iPhone zonder headphone jack?

Laatste update: 30-09-2020

Vanaf de iPhone 7 maakt Apple geen gebruik meer van de headphone jack. Op het verwijderen van de oude vertrouwde koptelefoonaansluiting zat niet iedereen te wachten, zeker omdat iedereen wel een setje oortjes in de keukenla heeft liggen. Wil je toch graag gebruik maken van bekabelde oordopjes? Lees dan snel verder. In dit blogartikel leggen we uit hoe je oortjes op een iPhone kunt aansluiten zonder headphone jack.

Waarom is de koptelefoonaansluiting verwijderd?

De iPhone 6S en iPhone SE waren Apple’s laatste devices mét headphone jack. Daarna heeft deze ingang volgens Apple plaatsgemaakt voor een grotere batterij, maar er lijkt meer achter dit besluit te zitten. Smartphones worden steeds duurder, maar gaan ook steeds langer mee. De markt stagneert en fabrikanten moeten dus naar andere manieren kijken om inkomsten te genereren. Op het gebied van audio lagen duidelijk kansen en die zijn goed door Apple benut. Door bij de iPhone 7 de koptelefoonaansluiting weg te nemen, zijn kansen voor accessoires als Apple’s AirPods (draadloze oortjes) ontstaan. Die vliegen over de toonbank!

Optie 1: draadloze oordopjes of koptelefoon

Apple Airpods
De eerste en de meest voor de hand liggende optie is het aanschaffen van een set draadloze oordopjes of koptelefoon. We verschuiven steeds meer naar een draadloos tijdperk toe, waardoor kabels overbodig worden. Zoals gezegd vliegen Apple’s AirPods over de toonbank, maar ze zijn wel erg prijzig. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook heel betaalbare draadloze oordopjes op de markt verkrijgbaar. Bijkomend voordeel is dan weer wel dat het strakke en minimalistische design van Apple's toptoestellen is doorgetrokken in de accessoires.

Optie 2: oortjes met een lightning-connector

Lightning connector earpods
Wil je absoluut geen draadloze oordopjes? Koop dan oordopjes die over een lightning-connector beschikken. De lightning-ingang waarmee je jouw iPhone oplaadt, kun je dus óók gebruiken voor het aansluiten van oordopjes. In de bovenstaande afbeelding zie je hoe dat eruit ziet. Het nadeel van deze optie is dat je niet tegelijkertijd muziek kunt luisteren én het toestel kunt opladen als draadloos opladen niet wordt ondersteund.

Optie 2: lightning adapter met koptelefoonaansluiting

iPhone headphone jack en lightning connector
Wil je graag jouw oordopjes of koptelefoon gebruiken die je thuis hebt liggen? Koop dan een ‘lightning-naar-mini-jack’ adapter. Dit tussenstukje stop je in de aansluiting van je iPhone en vervolgens sluit je hier je oordopjes met headphone jack-aansluiting op aan. Het nadeel hiervan is dat je twee onderdelen nodig hebt in plaats van één. Apple levert deze connector sinds september 2018 niet meer standaard mee.