Wat is het verschil tussen de iPhone X en de iPhone XS?

Wat is het verschil tussen de iPhone X en de iPhone XS?

Laatste update: 16-10-2020

In 2017 introduceerde Apple een nieuw vlaggenschip: de iPhone X. Met een bijna randloos beeldscherm, het verdwijnen van de homeknop en het ontgrendelen via Face ID zijn er behoorlijk wat veranderingen t.o.v. de voorgaande toestellen. Slechts één jaar later, in 2018, verscheen de iPhone XS. Beide toestellen lijken veel op elkaar. Veel mensen vragen zich dan ook af wat nu precies het verschil is tussen de iPhone X en het nieuwe S-model en welke je het beste kunt kopen. In dit artikel vind je het antwoord.

iPhone X en iPhone XS

Waarom heeft de iPhone S-modellen?

Zoals je waarschijnlijk wel gewend bent van Apple, brengt het merk regelmatig S-modellen van iPhones op de markt. In principe hebben S-modellen altijd dezelfde functionaliteiten als de normale variant, maar dan met krachtigere specificaties. Hierbij moet je denken aan een snellere processor en meer werkgeheugen. De iPhone XS is dus een verfijnde versie van de iPhone X, waarop alles nét wat sneller en beter werkt. De verschillen zijn wel zodanig klein, dat je dit in dagelijks gebruik nauwelijks merkt. Waarin onderscheidt de iPhone XS zich?

Snellere processor en meer werkgeheugen

De iPhone XS heeft een A12 processor die over de techniek Neural Engine beschikt. Dit staat voor kunstmatige intelligentie, waarbij de processor leert hoe jij jouw iPhone gebruikt. De processor kan zo op ieder moment zelf bepalen welke processorkernen nodig zijn (en welke niet) voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Dit is snel, effectief en goed voor de batterij. De iPhone X heeft een A11 processor die hetzelfde doet, alleen is dat volgens Apple tot 50% langzamer dan bij de iPhone XS.

Daarnaast beschikt de iPhone XS over 4GB aan werkgeheugen. Hierdoor kun je Augmented Reality apps razendsnel ervaren en lopen zware grafische games (Fortnite, Fifa, Call of Duty, GTA) altijd soepel. De iPhone X heeft met 3GB nét wat minder werkgeheugen, maar in de praktijk is dit verschil nauwelijks merkbaar.

Een nieuwe premium kleur

iPhone XS Silver, Gold en Space Grey

De iPhone XS kun je naast de kleuren Space Grey en Silver ook in de kleur Gold kopen. Bij de iPhone X verdween deze kleur en bij de iPhone XS is het weer terug. De iPhone XS Gold ziet er super premium uit, wat komt door de glazen achterkant.

Verbeterde kras- en waterbestendigheid

De iPhone XS heeft een betere waterbestendigheid. Dit heeft het toestel te danken aan de IP68-certificering. De iPhone XS kan 30 minuten lang en tot een diepte van 3 meter onder water blijven. Dit is een verschil met de iPhone X, die IP67-gecertificeerd is. Dit toestel kan 30 minuten tot maximaal 1 meter diep onder water blijven. Houd er wel rekening mee dat zowel Apple als Forza géén garantie geeft op schades die door vloeistoffen zijn ontstaan.

Verbeterde batterijduur

De A12 processor zorgt ervoor dat de batterij van de iPhone XS tot 10.5 uur meekan. Bij de iPhone X bedraagt de batterijduur 10 uur. Het verschil zit hem in de verbetering van de processor, waardoor deze nóg effectiever en energiezuiniger kan werken. Hoe dat werkt? Als je een zwaardere taak uitvoert, worden meerdere processorkernen gebruikt. De processor moet bepalen hoeveel rekenkracht er op een bepaald moment nodig is om een taak zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren. Omdat de processor van de iPhone XS wat krachtiger is, kost het minder energie om taken gedaan te krijgen. Dit merk je terug in de batterijduur.

Dual simkaart ondersteuning

De iPhone XS ondersteunt, in tegenstelling tot de iPhone X, twee simkaarten. Je kunt één fysieke simkaart in het toestel plaatsen en een tweede nummer toevoegen via Apple eSIM. Dit is een digitale simkaart die samenwerkt met verschillende netwerken. Zo kun je eenvoudig 2 telefoonnummers op 1 toestel gebruiken en dus de iPhone XS tegelijkertijd privé en zakelijk gebruiken. In Nederland zijn er nog maar 2 mobiele providers die eSIM ondersteunen: T-mobile en Truphone. In België zijn er nog geen mobiele aanbieders die dit ondersteunen. Let er dus op dat je bij de juiste provider zit als je van de eSIM-functie gebruik wenst te maken.

Verbeterde TrueDepth-camera

TrueDepth-camera iPhone X

Zowel de iPhone X als de iPhone XS beschikken over een dubbele camera. De specificaties zijn op beide toestellen gelijk. Wat wél verbeterd is, zijn de sensoren en de lenzen van de TrueDepth-camera. Deze wordt onder meer gebruikt voor de Face ID-functie en de portretmodus. Volgens Apple kun je door de verbeteringen nóg sneller je iPhone ontgrendelen met Face ID.

Ons advies

Aan de buitenkant zien zowel de iPhone X als de iPhone XS er prachtig uit en door de krachtige specificaties zijn beide toestellen razendsnel. Omdat de iPhone XS de opvolger is van de iPhone X, is dit opvolgend iPhone-model een stukje sneller dan zijn voorganger. Of je het verschil in de praktijk zult merken? Wij denken van niet.

iPhone X kopen, een goede keuze als je;

  • Een oudere iPhone hebt en voor een scherpe prijs op alle fronten een flinke stap vooruit wilt maken.  

iPhone XS kopen, een goede keuze als je;

  • Een iPhone wilt in de kleur Gold;
  • Gebruik wilt maken van de dual-sim optie;
  • Snelheid en batterijduur enorm belangrijk vindt.

iPhone X en iPhone XS refurbished kopen

Het verschil tussen de iPhone X en de iPhone XS is niet groot. Met beide toestellen haal je een snelle, veelzijdige en toekomstgerichte smartphone in huis. Beide toestellen hebben één groot nadeel: de hoge aanschafprijs. Bij Forza kun je de iPhone X én de iPhone XS refurbished kopen. Dat is een betaalbaar en betrouwbaar alternatief voor nieuw en daarnaast is refurbished een verstandige keuze. Dankzij het Keurmerk Refurbished, standaard 2 jaar garantie en gratis laadaccessoires ben je verzekerd van een betrouwbare en duurzame aankoop. Welk toestel past het best bij jou?

verschillen overeenkomsten iphone xs iphone x iphone
← Vorige Volgende →