Liquid Retina-scherm, wat is dat?

24 Februari 2021 - read time
Liquid Retina-scherm, wat is dat?

Liquid Retina is een marketingterm van Apple. Hiermee wordt een bepaald type LCD-scherm aangeduid. De iPhone XR en iPhone 11 hebben dit type display. Maar wat is het? En wat zijn er de voor- en nadelen van?

Retina, Apple’s marketingterm

Apple maakt al sinds 2010 gebruik van de term Retina. Het betekent netvlies maar voor Apple is het een term om de kwaliteit van hun beeldschermen aan te duiden. De pixels zitten zó dicht op elkaar dat wij ze met het blote oog niet meer los van elkaar kunnen zien, is de gedachte. Apple maakt gebruik van de termen Retina (normaal LCD), Liquid Retina (geoptimaliseerd LCD) en Super Retina (OLED).

Liquid Retina, geoptimaliseerd LCD. Maar waarom?

Smartphonegebruikers stellen steeds meer eisen aan een smartphone en de materialen waarmee smartphones gemaakt worden, worden steeds duurder. Er komt een punt waar het simpelweg te duur wordt en men niet meer bereid is zó veel geld neer te leggen voor een nieuwe smartphone. Apple heeft er daarom voor gekozen om de toepassing van het LCD-display nog een paar jaar te rekken, want het is relatief goedkoop te produceren. Ook volstaat het met de nodige aanpassingen prima op de hedendaagse smartphone zoals wij die als gebruiker graag willen zien. De iPhone XR refurbished en iPhone 11 refurbished zijn dankzij dit type display een stuk voordeliger dan Apple’s high-end toestellen (iPhone X, iPhone XS), terwijl ze er nagenoeg hetzelfde uitzien.

Liquid Retina display iPhone 11 en iPhone XR

Specificaties iPhone 11 en iPhone XR display

Display

iPhone XR

iPhone 11

Type LCD LCD
Apple-term Liquid Retina Liquid Retina
Grootte in inch 6.1-inch 6.1-inch
Grootte in cm 15.25 cm 15.25 cm
Resolutie 1792 X 828 pixels 1792 X 828 pixels
Pixels per inch 326 ppi 326 ppi
 

Voordelen van een Liquid Retina LCD-scherm

Hedendaags design

Apple heeft het voor elkaar gekregen om de schermranden aanzienlijk te verkleinen. Het Liquid Retina-display van de iPhone XR en iPhone 11 is vrij dicht tegen de rand afgewerkt. Hierdoor past het goed bij het design van de hedendaagse smartphone.

Soepele gebruikservaring

Het Liquid Retina-scherm is in staat om elke 8,3 milliseconden te registreren waar je vinger zich op het display bevindt. Het reageert dus heel snel op je aanrakingen en dat zorgt ervoor dat jij op de iPhone XR en iPhone 11 een soepele gebruikservaring hebt.

Een stuk betaalbaarder

LCD is een stuk voordeliger in productie en eenvoudiger toe te passen dan OLED. Dat merk je terug in de portemonnee. Ter vergelijking: de iPhone XR (2018) en iPhone 11 (2019) hadden beide een introductieprijs van €859. De iPhone X (2017) kostte destijds €1.159. Het Liquid Retina-display maakt dus een behoorlijk prijsverschil mogelijk.

Nadelen van een Liquid Retina LCD-scherm

Niet volledig randloos

Liquid Retina is dus LCD en dat betekent dat het niet buigzaam is. Het kan dus niet strak op de rand of daar overheen afgewerkt worden. Hierdoor blijft altijd een kleine schermrand zichtbaar.

Zwart is niet helemaal zwart

Het Liquid Retina-scherm van de iPhone 11 en iPhone XR maakt gebruik van achtergrondverlichting om pixels te verlichten. Het display maakt een zwart of donker beeld door zoveel mogelijk licht tegen te houden, maar écht zwart wordt het nooit. Bij OLED geeft elke individuele pixel afzonderlijk licht. Daarvoor is geen achtergrondverlichting nodig. Bij de kleur zwart staat de pixel dan simpelweg uit. Zwart is dus écht zwart en dat resulteert óók in grotere kleurcontrasten tussen licht en donker.

Conclusie

Door het standaard LCD-scherm te optimaliseren kan het aan veel voorwaarden van de veeleisende smartphonegebruiker voldoen. Het Liquid Retina-display is bijna randloos en past hierdoor in het hedendaagse smartphonedesign. Ook maakt dit display de iPhone 11 en iPhone XR een stuk voordeliger in aanschaf dan de high-end toestellen, terwijl je tóch een soepele gebruikservaring hebt.

beeldscherm
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?