OLED vs LCD bij Apple iPhone

OLED vs LCD bij Apple iPhone

Laatste update: 14-04-2021

Bepaalde iPhones zijn relatief voordelig in aanschaf en andere iPhones zijn haast onbetaalbaar. Eén van de grote factoren die de prijs bepaalt, is het type beeldscherm. De dure toestellen hebben een OLED-scherm en de voordelige iPhones maken gebruik van LCD. Apple noemt dit trouwens Retina. Wat is het verschil tussen OLED en LCD bij Apple iPhone? Dat lees je hier.


Retina, standaard LCD

LCD iPhone SE 2020

Waar de rest van de wereld de term LCD gebruikt, noemt Apple het Retina. Dit betekent dat de pixels zó dicht op elkaar zitten, dat ons netvlies (retina) ze niet meer los van elkaar kunnen zien. iPhones met een standaard LCD-beeldscherm hebben 326 pixels per inch. De Plus-modellen hebben 401 pixels per inch. Dit type scherm is het goedkoopst in productie en het eenvoudigst op een iPhone aan te brengen. Dat merk je terug in de aanschafprijs. Je vindt dit scherm vooral op oudere iPhones terug. De uitzondering in dit rijtje is de iPhone SE 2020, hét recente en budgetgerichte toestel van Apple.

 • iPhone 5 / iPhone 5S
 • iPhone 6 / iPhone 6 Plus
 • iPhone 6S / iPhone 6S Plus
 • iPhone SE 2016
 • iPhone 7 / iPhone 7 Plus
 • iPhone 8 / iPhone 8 Plus
 • iPhone SE 2020

Liquid Retina, geoptimaliseerd LCD

Geoptimaliseerd LCD iPhone 11

Apple heeft ook een geoptimaliseerde versie van het standaard LCD-scherm. Ze noemen dit Liquid Retina. Bij dit scherm is Apple erin geslaagd om de schermranden aanzienlijk te verkleinen. Hierdoor past het goed bij het design van de eigentijdse smartphone. Ook bij iPhones met een geoptimaliseerd LCD-scherm is het aantal pixels per inch 326. Wel worden de kleuren wat levendiger getoond omdat de kleurcontrasten zijn verbeterd. Het fletse is eraf en dat levert een mooiere kijkervaring op. Dit type scherm is iets duurder in productie en ook wat lastiger op een iPhone aan te brengen, maar het blijft nog steeds relatief betaalbaar. Op deze iPhones vind je dit type scherm terug:

Super Retina, hoogwaardig OLED

OLED iPhone X

Alle high-end iPhones hebben een OLED-scherm, wat door Apple Super Retina wordt genoemd. Apple introduceerde dit voor het eerst op de iPhone X, het jubileumtoestel uit 2017 toen het bedrijf 10 jaar bestond. Bij OLED zijn meer pixels per inch aanwezig, namelijk 458. Dit betekent dat de totale resolutie hoger ligt en dus zijn de kleinste details nog beter zichtbaar. Bij OLED kan elke individuele pixel aan- en uitgezet worden, iets wat bij LCD niet kan. Bij zwart staat de pixel simpelweg uit, waardoor zwart écht zwart is en de contrasten tussen lichte- en donkere kleuren nóg mooier zijn. OLED is het beste scherm op smartphonegebied en dat merk je terug in de prijs. Deze iPhones hebben dit type scherm:

 • iPhone X
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone 12 (Mini)
 • iPhone 12 Pro (Max)

Verschil OLED en LCD bij Apple iPhone

Verschil LCD en OLED

Kleurweergave OLED vs LCD

Bij OLED kan elke losse pixel aan- en uitgezet worden, waardoor donkere kleuren veel donkerder getoond kunnen worden. De contrasten tussen licht en donker worden hierdoor automatisch groter en mooier. LCD kan alléén in zijn geheel gedimd worden, dus de kleuren zijn wat fletser en de contrasten zijn minder groot. Waar LCD dan weer beter in is, is helderheid. Het LCD-scherm van de iPhone 11 kun je feller zetten dan het OLED-scherm van de iPhone 11 Pro. Dat biedt weer voordelen in bijvoorbeeld de volle zon.

Afwerking OLED vs LCD

OLED (Super Retina) is dun en buigzaam. Hierdoor kan het strak op en zelfs over de rand afgewerkt worden. De toptoestellen van Apple hebben dan ook een randloos beeldscherm. LCD (Retina, Liquid Retina) is niet buigzaam en kan hierdoor minder strak afgewerkt worden. Hierdoor blijft een rand rondom het scherm zichtbaar.

Prijs OLED vs LCD

LCD is relatief goedkoop in productie en is relatief eenvoudig om aan te brengen. De technologie van OLED is een stuk geavanceerder en dus duurder in productie. Dat is één van de redenen waarom de iPhone XR uit 2018 een stuk voordeliger is dan de iPhone XS die uitgebracht is in hetzelfde jaar.

Conclusie

Retina is de standaard (LCD) , Super Retina (OLED) is het neusje van de zalm en Liquid Retina (geoptimaliseerd LCD) hangt hier tussenin. Als je bereid bent om extra te betalen voor een randloos beeldscherm en veel waarde hecht aan de mooiste kleurweergave, kies dan voor OLED. Ben je een doorsnee smartphonegebruiker, is gewoon goed voor jou goed genoeg en speelt budget een belangrijke rol, kies dan voor LCD. Is gewoon goed voor jou niet voldoende, maar hoef je ook niet het allerbeste en allerduurste te hebben? Kies dan de gullen middenweg: geoptimaliseerd LCD. Je hebt dan ook meteen een eigentijdse iPhone die zich met de absolute top kan meten.

iPhone kopen

Heb je voor jezelf bepaald welk beeldscherm bij jou past, maar weet je nog niet welke refurbished iPhone het best geschikt is voor jou?

Vergelijk iPhones

verschillen iphone beeldscherm
← Vorige Volgende →