OLED vs LCD bij Apple iPhone

28 Oktober 2020 - 5 min read time
OLED vs LCD bij Apple iPhone

Laatste update: 24-12-2021

Bepaalde iPhones zijn relatief voordelig in aanschaf en andere iPhones zijn een flinke aanslag op de portemonnee. Eén van de grote factoren die de prijs bepaalt, is het type beeldscherm. De dure toestellen hebben namelijk een OLED-scherm en de voordelige iPhones moeten het met LCD doen. Apple noemt dit trouwens Retina. Wat is het verschil tussen OLED en LCD bij Apple iPhone? Dat lees je hier.


Retina, standaard LCD

iPhone met standaard LCD-scherm

Waar de rest van de wereld de term LCD gebruikt, noemt Apple het Retina. Het betekent simpelweg dat de pixels zó dicht op elkaar zitten, dat ons netvlies (retina) ze niet meer los van elkaar kunnen zien. iPhones met een standaard LCD-beeldscherm hebben 326 pixels per inch. De Plus-modellen hebben 401 pixels per inch. Dit type scherm is het goedkoopst in productie en het eenvoudigst op een iPhone aan te brengen. Dat merk je terug in de aanschafprijs. Een LCD-scherm is niet randloos, heeft relatief kleine contrasten tussen lichte- en donkere kleuren én kan heel helder gezet worden. Dat is handig in bijvoorbeeld fel zonlicht. Je vindt dit type scherm vooral op oudere iPhones terug. De uitzonderingen in dit rijtje zijn de refurbished iPhone SE 2020 en de iPhone SE 2022. Dit zijn vrij recente en budgetgerichte toestellen van Apple.

 • iPhone 5-serie
 • iPhone 6-serie
 • iPhone SE 2016
 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 8 (Plus)
 • iPhone SE 2020
 • iPhone SE 2022

Liquid Retina, geoptimaliseerd LCD

iPhone met geoptimaliseerd LCD-scherm

Apple heeft ook een geoptimaliseerde versie van het standaard LCD-scherm. Zij noemen dit Liquid Retina. Bij dit scherm heeft Apple de schermranden aanzienlijk verkleind. Hierdoor bedekt het bijna de hele voorkant en past het goed bij het design van de eigentijdse smartphone. Ook bij iPhones met een geoptimaliseerd LCD-scherm is het aantal pixels per inch 326. Wel worden de kleuren iets levendiger getoond. Het fletse is eraf en dat levert hogere kleurcontrasten en een mooiere kijkervaring op. Dit type scherm is iets duurder in productie en ook wat lastiger op een iPhone aan te brengen, maar het blijft nog steeds relatief betaalbaar. Op deze iPhones vind je dit type scherm terug:

Super Retina, hoogwaardig OLED

iPhone met OLED-scherm

Alle dure iPhones hebben een OLED-scherm, wat door Apple Super Retina wordt genoemd. Apple introduceerde dit voor het eerst op de refurbished iPhone X, het jubileumtoestel uit 2017 toen het bedrijf 10 jaar bestond. Bij OLED zijn veel meer pixels per inch aanwezig, namelijk 458. Dit betekent dat de totale resolutie hoger ligt en dus zijn de kleinste details nog beter zichtbaar. Bij OLED kan elke individuele pixel aan- en uitgezet worden, iets wat bij LCD niet kan. Bij de kleur zwart staat de pixel simpelweg uit, waardoor zwart ook écht perfect zwart is. Daarnaast zijn de contrasten tussen lichte- en donkdere kleuren veel mooier dan bij LCD. Een OLED-scherm levert je dus de mooiste kijkervaring op, al betaal je er wel een stuk meer voor. Een OLED-scherm is buigzaam en dunner. OLED-iPhones zijn dus verfijnder afgewerkt en hebben een randloos scherm. Deze iPhones hebben dit type scherm.

 • iPhone X
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone 11 Pro (Max)
 • iPhone 12-serie
 • iPhone 13-serie

Kleurweergave OLED vs LCD

Bij OLED kan elke losse pixel aan- en uitgezet worden, waardoor donkere kleuren veel donkerder getoond kunnen worden. De contrasten tussen licht en donker worden hierdoor automatisch groter en mooier. LCD kan alléén in zijn geheel gedimd worden, dus de kleuren zijn wat fletser en de contrasten zijn minder groot.

Afwerking OLED vs LCD

OLED (Super Retina) is dun en buigzaam. Hierdoor kan het strak op en zelfs over de rand afgewerkt worden. De toptoestellen van Apple hebben dan ook een randloos beeldscherm. LCD (Retina, Liquid Retina) is niet buigzaam en kan hierdoor minder strak afgewerkt worden. Hierdoor blijft een rand rondom het scherm zichtbaar.

Prijs OLED vs LCD

LCD is relatief goedkoop in productie en is relatief eenvoudig om aan te brengen. De technologie van OLED is een stuk geavanceerder en dus duurder in productie. Dat is één van de redenen waarom de budgetgerichte refurbished iPhone XR uit 2018 een stuk voordeliger is dan de premium iPhone XS die uitgebracht is in hetzelfde jaar.

Conclusie

Retina is de standaard (LCD), Super Retina (OLED) is het neusje van de zalm en Liquid Retina (geoptimaliseerd LCD) hangt hier tussenin. Als je bereid bent om extra te betalen voor een randloos beeldscherm en veel waarde hecht aan de mooiste kleurweergave, kies dan voor OLED. Ben je een doorsnee smartphonegebruiker, is gewoon goed voor jou goed genoeg en speelt budget een belangrijke rol, kies dan voor LCD. Is gewoon goed voor jou niet voldoende, maar hoef je ook niet het allerbeste en allerduurste te hebben? Kies dan de gullen middenweg: geoptimaliseerd LCD. Je hebt dan ook meteen een eigentijdse iPhone die zich met de absolute top kan meten.

Refurbished iPhone kopen

Wat je ook kiest, iPhones zijn en blijven duur in aanschaf. Met een refurbished iPhone biedt Forza een betaalbaar en betrouwbaar alternatief voor Apple-nieuw. Al onze iPhones zijn op 50+ technische punten getest, zijn grondig gereinigd en worden met Keurmerk Refurbished-label en 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) verkocht. Hierdoor ben je verzekerd van de hoogste refurbished-kwaliteit. Zondag t/m vrijdag voor 22:30 uur besteld? Morgen thuisbezorgd. Bekijk snel ons iPhone assortiment of iPhone-aanbiedingen.

verschillen iphone beeldscherm
← Vorige Volgende →