iPad opslag vol? Maak ruimte vrij met deze tips!

13 Januari 2022 - read time
iPad opslag vol? Maak ruimte vrij met deze tips!

Een eigenschap waar Apple bekend om staat is de niet-uitbreidbare opslagruimte op de iPad. Althans, niet met een micro SD-kaart. Je kan natuurlijk ook extra opslagruimte in de iCloud bijkopen, maar dat kost je maandelijks een aantal euro's. Vaak merk je dat je iPad geheugen vol zit wanneer je je iPad refurbished wil updaten naar een nieuwe software-versie. In dit blog vertellen we je hoe je ruimte op je iPad kan vrijmaken.


Opslagruimte iPad vrijmaken door internet te gebruiken

Apps downloaden zijn onderdeel van je iPad-gebruik. Voor bijna iedere dienst is er een app beschikbaar in de App Store. Deze apps nemen echter wel extra opslagruimte op je iPad in. Voor je het weet zit je iPad opslag vol. Je zou het haast vergeten, maar veel apps hebben een webversie. Zo zijn bijvoorbeeld Facebook, Instagram, 9292 en YouTube prima te gebruiken via je webbrowser. Door deze apps te verwijderen en gebruik te maken van de webversie, bespaar je opslagruimte. Het verwijderen van apps heeft ook een ander voordeel: je batterij is ook minder snel leeg. Apps worden namelijk regelmatig (automatisch) geüpdatet en dit heeft een negatief gevolg op je batterijduur. Zó zie je welke apps de meeste opslagruimte op je iPad in beslag nemen.

  1. Ga naar Instellingen
  2. Ga naar Algemeen
  3. Ga naar iPad-opslag

iPad opslag

iPad geheugen vol door ongebruikte apps

Naast het feit dat apps een effect hebben op je batterijduur, zijn er ook apps die je waarschijnlijk bijna nooit gebruikt. Deze kan je sowieso verwijderen. In Instellingen kan je precies de gebruikersduur per app zien en kan je bepalen welke app verwijderd kan worden. Zó zie je hoe lang je een app gebruikt.

  1. Ga naar Instellingen
  2. Ga naar Schermtijd
  3. Klik op ‘Bekijk alle activiteit’

iPad schermtijd

Een andere optie is om de iPad zelf ongebruikte apps te laten verwijderen. Dit is dankzij iPad OS via Instellingen eenvoudig te regelen. Het grote voordeel is dat de data behouden blijft. Handig voor als je de app in de toekomst weer wil gebruiken. Een app verwijderen met behoud van je data doe je zo:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Ga naar Algemeen
  3. Klik op ‘iPad opslag’
  4. Klik op ‘Ruim apps op’

Opslag iPad ruim apps op

Verplaats foto’s naar iCloud, PC of andere opslagdienst

Foto’s en video’s zorgen er onopgemerkt voor dat je iPad opslag snel vol raakt. Gelukkig kan je dankzij een back-up in iCloud, op je PC of via een andere opslagdienst gemakkelijker grote aantallen media van je iPad verwijderen. Dankzij deze opties heb je altijd een (automatische) back-up bij de hand. We hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet:

iCloud opties

Het voordeel van iCloud is dat je op ieder andere smarpthone, tablet of pc je foto’s en video’s kan bekijken door simpelweg in te loggen met je Apple ID. Door je media met iCloud te synchroniseren bespaar je dus niet alleen opslag op je iPad, maar je hebt ook je media beschikbaar als je iPad stuk of verloren raakt. Je kan zelfs de originele kwaliteit van je foto’s en video’s behouden. Dit doe je via ‘Instellingen’ > ‘Foto’s’ > iCloud foto’s > ‘Optimaliseer iPad opslag’. Het nadeel: je hebt maar 5GB gratis iCloud-opslag. Voor €1,- per maand is dit 50GB.

PC

Het is ook mogelijk om je foto’s en video’s via de Lightning-kabel op je PC te zetten. Allereerst plug je de kabel in de iPad en de USB-poort van je PC. Vervolgens krijg je een pop-up dat je iPad is gekoppeld aan je PC. Als je de ‘Verkenner’ opent, zie je je iPad in de linker rij staan. Wanneer je daarop klikt kan je vervolgens zelf selectief bepalen welke foto’s en video’s je wil kopiëren naar je PC.

Overige opslagdiensten

Naast iCloud en de vertrouwde PC zijn er nog een aantal andere diensten waarbij je (gratis) je foto’s en video’s kan stallen. Dit zijn o.a. Google Foto's, Dropbox en Microsoft OneDrive. Ze hebben allemaal hun eigen voorwaarden, dus licht jezelf goed in voordat je de keuze maakt. Goed om te weten: deze opslagdiensten zijn ook in je webbrowser te gebruiken, dus de app installeren is niet per se nodig.

Opslagruimte iPad vrijmaken met opslagdiensten

iPad opslag vol? Koop een refurbished iPad!

Merk je dat de opslagruimte op je iPad sneller vol gaat dan verwacht? En zetten deze tips voor jou geen zoden aan de dijk? Wellicht is het dan tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe iPad met meer intern opslaggeheugen. Nieuwe iPads met meer opslagruimte zijn duur, maar bij Forza Refurbished zijn ze schrikbarend scherp geprijsd. Forza beschikt over het keurmerk Refurbished en bovendien krijg je twee jaar garantie. Twijfel je nog over refurbished? Neem dan gerust contact met ons op. Onze servicedesk staat voor je klaar.

tips & tricks ipad
← Vorige Volgende →